Voor het weekend

Arretjes cake met chocolade en kersen: super eenvoudig!

Arretjes cake; gaat er al ergens een belletje rinkelen? Het is een recept uit de oude doos, een soort chocoladecake die NIET de oven in gaat, maar moet opstijven in de koelkast. Het woord cake verwijst eigenlijk naar de bakvorm, want oorspronkelijk ‘bak’ je hem in een cakevorm. Maar dit keer niet! Deze arretjescake ‘bak’ je in een vierkante of rechthoekige bakplaat-(bakvorm). Zo krijg je waanzinnig lekkere blokjes gevulde ‘bonbons’. Supersnel en zeer simpel om te maken. Een kind kan de was doen…

Het recept is afkomstig uit het allernieuwste kookboek van Rukmini Iyer: De Zoete Bakplaat. Al haar bakplaat-kookboeken zijn regelrechte bestsellers. Inmiddels heeft ze er al vier gemaakt: De groene bakplaat, De snelle bakplaat, De wereldse bakplaat en De groene barbecue. Maar nu is het tijd voor de desserts. Haar mantra luidt ‘minimale moeite en maximaal resultaat’, en dat komt hier helemaal tot uiting.

Portret Rukmini Iyer
Portret Rukmini Iyer

 

Welke wijn bij arretjes cake?

Bij zo’n heerlijk stukje arretjescake met chocolade en stroop smaakt een borrelglaasje PX-sherry helemaal top!

Arretjes cake met chocolade en kersen uit De Zoete bakplaat van Rukmini Iyer

Arretjes cake met chocolade en kersen (zonder oven)

Voorbereiding: 10 minuten
wachttijd 3 uur
Arretjes cake wordt normaal gesproken gemaakt van biscuitjes en chocolade. Maar deze versie is extra lekker door toevoeging van bigarraux, pistachenoten en ahornsiroop. Bovendien heel eenvoudig te maken. Geen oven nodig.
Aantal 24 stuks

Ingredienten
 

  • 100 gram gezouten roomboter
  • 200 gram pure chocolade minimaal 70% cacao
  • 4 eetlepels golden syrup of ahornsiroop
  • 200 gram digestive biscuitjes in grove kruimels
  • 200 gram gekonfijte kersen gehalveerd (bigarreaux)
  • 100 gram gepelde pistachenoten grof gehakt

Extra nodig

  • rechthoekige vorm (ca. 26 x 20 cm), bakpapier

Bereiding
 

  • Bekleed de bakvorm met bakpapier. Laat in een grote pan op laag vuur al roerend de boter, chocolade en golden syrup smelten tot er geen klontjes meer zijn. Draai het vuur uit.
  • Bewaar een volle eetlepel van de koekstukjes, gekonfijte kersen en pistachenoten voor de decoratie en roer de rest door het chocolademengsel in de pan. Schenk het in een met bakpapier beklede vorm.
  • Zet de vorm in de koelkast en bestrooi de bovenkant na een uur met de achtergehouden digestives, gekonfijte kersen en pistachenoten. Zet terug in de koelkast en laat nog 2 uur opstijven voor je de arretjescake in blokken snijdt en opdient.

Het kookboek: De zoete bakplaat

De Britse Rukmini Iyver (foodsylist en receptontwikkelaar) heeft al vele kookboeken op haar naam staan. Vooral het koken in de oven met een bakblik/braadslede is haar specialiteit. Al haar voorgaande kookboeken zijn enorme successen. Haar nieuwste kookboek heet De zoete Bakplaat.

Bestellen kun je hier:

cover zoete bakplaat Titel : De zoete bakplaat
Auteur : Rukmini Iyver
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1687 8
Prijs : € 21,99

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.