Meatless Monday

Gegrilde groene asperges met pistachenoten

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Simpel, maar elegant groente-gerecht (oftewel bijgerecht): gegrilde groene asperges. Pistachenoten en gesmolten Gruyère tillen deze groene rakkers naar een hoger niveau. Ook te serveren als voorgerecht met een stukje ciabatta. Mooi om te zien, onweerstaanbaar lekker. Bovendien in 15 minuten op tafel. Wat wil je nog meer? Gemak dient de mens! 

Het recept is afkomstig uit het kookboek ‘Boordevol groenten’ van de familie Pollan. De vier vrouwen uit dit Amerikaanse gezin (Corky (moeder), Dana, Tracy en Lori) borduren voort op het idee van hun zoon en broer Michael Pollan om vooral plantaardig te eten. Groenten vormen de basis, maar er komt ook af en toe vlees en vis op hun eettafel. Hun fantastische gezonde maaltijden vormen de basis voor de zeer aantrekkelijke recepten in dit prachtige  kookboek. Een kookboek dat in notime een New York Times-bestseller werd.
Ze introduceren dit mooie groentegerecht als volgt: ‘Dit gerecht is vaak al op voordat het goed en wel uit de oven is. Daarnaast ook visueel adembenemend, dus houd het in gedachten als er vrienden komen eten.’

Portret van Familie Pollan, schrijvers van Boordevol groenten
Familie Pollan: van links naar rechts Dana, Tracy, Corky en Lori

 

Welke wijn bij gegrilde groene asperges?

Knapperige beetgare asperges bedolven onder gesmolten nootachtige gruyère en lichtzoete pistachenoten.  Serveer je dit gerecht als voorgerecht, schenk er dan een kruidige, grassige wijn bij die ook wat rondheid heeft. Denk aan een witte Bordeaux (met een blend van Sauvignon Blanc én Sémillon), maar ook een Sauvignon Blanc uit bijvoorbeeld Chili is een goed keuze.

4 personen15 minuten

Ingrediënten

  • 900 gram groene asperges, schoongemaakt
  • zout
  • 2 el boter
  • versgemalen zwarte peper
  • 100 gram gruyère, in dunne plakjes
  • 40 g ongezouten gepelde pistachenoten, grofgehakt
  • Extra: grote ovenbestendige hapjespan

Stap 1

Verwarm de oven voor op de grillstand.

Stap 2

Vul een grote ovenbestendige koekenpan met een laag van 2,5 cm water en voeg ½ theelepel zout toe. Breng het water aan de kook, leg de asperges naast elkaar in de pan en kook ca. 4 minuten, totdat ze beetgaar zijn. Giet de asperges af.

Stap 3

Smelt in dezelfde koekenpan op hoog vuur de boter, totdat hij schuimt en lichtbruin is. Zet het vuur laag, voeg de gekookte asperges toe en schud de pan voorzichtig om de asperges met de boter te bedekken. Haal de pan van het vuur en breng op smaak met zout en peper.

Stap 4

Leg de plakjes kaas op de asperges en bestrooi met de pistachenoten. Zet de pan in de oven en gril 1 tot 3 minuten, totdat de kaas gesmolten en goudbruin is. Serveer heet. Lekker met ciabatta en tomaten in crème fraîche-saus of de pasta met kruidige tomatensaus.

 

Het kookboek

Prachtig kookboek over de groente keuken van de familie Pollan. ‘Eet, niet teveel, vooral groenten’, is hun motto. Geïnspireerd op het gedachtegoed van Michael Pollan (broer en zoon), auteur van ‘Een pleidooi voor echt eten’. Het boek bevat 101 recepten voor de flexitariër. Voor ieder wat wils: vegeans, bega’s, peci’s en omni’s.

Bestellen kun je hier:

Cover Boordevol groentenTitel : Boordevol groenten
Auteur : Tracy, Dana, Lori & Corky Pollan
Uitgever : Kosmos Uitgevers
ISBN : 978 90 2157 7524
Prijs : € 29,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *