Voor het weekend

Schwarzwälder Kirschtorte: chocolade smultaart

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Chocolade, kersen en slagroom; dat is het geheim van de Schwarzwälder Kirschtorte. Zo’n klassieker koop je niet zo snel bij je plaatselijke banketbakker. Dus maak je hem gewoon zelf. Helemaal niet moeilijk.

Dit recept komt uit het kookboek Masterclass bakken van de Britse Matthew Jones. Hij is oprichter van de Bread Ahead Bakery in Londen en deelt graag al zijn kennis en geheimen over brood bakken en patisserie aan de vele thuisbakkers.

Over dit recept zegt Mattew:

Portret Matthew Jones van het kookboek Masterclass bakken
Portret Matthew Jones

Deze taart is misschien wat afgezaagd en kitscherig, maar wat is hij schandalig lekker. Het is helemaal niet zo makkelijk om een echt goed gemaakte versie te vinden van deze retroklassieker, die een plekje in the hall of fame verdiend. Toch is hij helemaal niet zo moeilijk om te maken. Ik raad aan om de kersencompote een dag van tevoren te maken. Het is een echte showstopper.’

Matthew Jones maakt deze taart in een rechthoekige vorm. En dat niet alleen. In zijn recept heb je er bovendien nog eens twee stuks voor nodig. Dat leek mij niet zo praktisch, want de meeste mensen bezitten eigenlijk alleen maar een springvorm. Daarom heb ik het recept wat aangepast. In plaats van drie slagroomlagen worden het er nu paar één. Minstens zo lekker, maar wel makkelijker!

Wat is het verschil tussen Schwarzwälder kirschtorte en Sachertorte?

Schwarzwälder kirschtorte, oftewel Schwarzwalder kersentaart, is een taart die bestaat uit chocoladecake, slagroom, kersen en kirschwasser. Waarschijnlijk ligt de oorsprong van deze taart in Zwitserland. In 1915 is daar voor het eerst een recept gevonden van slagroom met gearomatiseerde kersen. Andere naam voor deze taart is Zwarte Woudtaart. Toch is de taart is niet vernoemd naar het Zwarte Woud in Duitsland, maar naar het zogenaamde ‘kirschwasser’; een kersenbrandewijn dat oorspronkelijk in deze streek werd gemaakt van de pitten van zure kersen.

Sachertorte daarentegen is ook een beroemde chocoladetaart. Alleen deze is afkomstig uit Oostenrijk, feitelijk uit Wenen. Hotel Sacher staat sinds 1832 bekend om de originele Sachertorte. Het is chocoladecake met marillenjam (abrikozenjam) omgeven door een chocoladeglazuur. Het geheime recept ligt opgeslagen in de kluis van het hotel.

Welke wijn bij Schwarzwälder Kirschtorte?

Schwarzwalder kirschorte met portDe Ruby Port Reserve (of een Vintage Port) is zowel fruitig als krachtig. Dat past bij rood fruit, maar ook bij chocolade. Zoete kersen accentueren het fruit in deze Port. Maar ook een glas Franse Banyuls is een fantastische combi.

 

Schwarzwalder kirschtorte Matthew Jones uit het kookboek Masterclass bakken
Schwarzwälder Kirschtorte
Totaal: 1 uur 35 min
Echte Schwarzwälder Kirschtorte is een meesterwerk van chocolade, room en kersen. Imponerend om te zien. Een ware droom voor choco addicts!
Aantal 10 punten

Ingredienten
  

Kersencompote

  • 500 gram kersen zonder pit diepvries
  • 40 gram suiker
  • 1 ½ eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel maïzena
  • 1 eetlepel kirschwasser

Chocoladecake

  • 5 eieren
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 50 gram cacao

Slagroom

  • 500 ml slagroom
  • 4 eetlepels fijne kristalsuiker
  • 2 zakjes slagroomversteviger, klopfix

Extra nodig

  • springvorm ø 24 cm, mixer, spuitzak

Bereiding
 

  • Doe alle ingrediënten voor de compote in een pan met zware bodem. Verhit op middelhoog vuur tot de suiker is opgelost. Draai het vuur laag en laat de compote ca. 20 minuten zachten pruttelen.
  • Doe de maïzena en 2 eetlepels water in een kopje. Roer tot een glad papje. Voeg het maizenapapje al roerende toe aan de kersen. Breng opnieuw aan de kook en laat de kersen binden tot een compote. Breng op smaak met kirschwasser. Laat afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de springvorm in met boter.
  • Klop in een grote mengkom (of in een standmixer met garde) met een mixer de eieren en suiker tot een lichte, schuimige en dikke massa (ca. 12 minuten op maximale snelheid).
  • Zeef het bakmeel en de cacao en spatel ze voorzichtig door het eiermengsel. Pas op dat je de lucht er niet uit slaat.
  • Schenk het beslag in de springvorm. Bak de taart ca. 25 tot 30 minuten. Controleer of de taart gaar is door een satéprikker erin te steken. Komt de prikker er schoon uit, dan is de taart klaar. Haal uit de oven en laat volledig afkoelen.
  • (Om de slagroom goed stevig te houden, kun je eventueel ook wat slagroomversteviger tijdens het kloppen toevoegen.) Klop de slagroom en suiker tot een dikke massa. Schep de helft van de slagroom in een spuitzak en leg tot gebruik in de koelkast.
  • Snijd de afgekoelde taart doormidden. Verdeel 5 eetlepels kersencompote over de onderste cakelaag. Verdeel de overgebleven slagroom over de kersen. Leg de bovenste cakelaag erop. Spuit torentjes slagroom langs de rand en vul het midden met de overgebleven kersencompote.

Notities

TIP: het is extra mooi om ook de buitenzijde van de taart met slagroom te besmeren en vervolgens nog wat pure hagelslag of chocoladeschaafsel erin te drukken. Bewaar dan een klein deel van de overgebleven slagroom.

Het kookboek Masterclass bakken

Met dit bijzondere bakboek wordt elke bakliefhebber een ervaren thuisbakker. Van eenvoudige klassiekers als brood, marmercake en apple pie tot uitdagende millefeuille, hartige croissants en kerststol. Vooral gevuld met 90 klassieke bakrecepten, zoals ook deze Schwarzwälder kirschtorte.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Cover Masterclass bakken Titel : Masterclass Bakken
Auteur : Matthew Jones
Uitgever : Uitgeverij Terra Lannoo
ISBN : 978 90 8989 914 9
Prijs : € 29,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept