Meatless Monday

Gebakken feta uit de oven: origineel Grieks recept

Hoor je FETA, dan denk je meteen aan Griekenland. In dit recept van gebakken feta met kerstomaatjes, paprika en verse groene kruiden (Feta Psiti) is de ziel van de Griekse keuken meteen voelbaar. En…, helemaal PROEFBAAR! Onmiddellijk rijst het verlangen om een volgende vakantie naar dit zonnige land te boeken. Maar zo’n reis is niet nodig, want deze verleidelijke gerechten uit het nieuwe kookboek Athína brengt de sfeer meteen op tafel.

Zonnig Athene, met op de berg de Akropolis
Zonnig Athene, met op de berg de Akropolis

Athína is een prachtig kookboek geschreven door het koppel Chloé Monchalin & Benjamin Rousselet. Niet Griekenland, maar Parijs is hun werkterrein. Samen runnen ze het restaurant Grand Café d’Athenes in het centrum van stad. In deze Griekse bistro schudden ze de grote klassiekers uit de Griekse gastronomie (zoals de spanakopita en Griekse salade) wakker, geïnspireerd door Mediterraan comfortfood maar met een moderne touch. En deze gerechten staan nu beschreven in het sprankelende boek Athína.

Griekse salade met feta
Griekse salade met feta

Wat is feta?

Feta is een heerlijke, zoute witte kaas die oorspronkelijk afkomstig is uit Griekenland. Het is een kaassoort die vaak wordt gebruikt in de mediterrane keuken en populair is over de hele wereld. Feta wordt traditioneel gemaakt van schapenmelk of een mix van schapen- en geitenmelk, hoewel sommige varianten ook koeienmelk bevatten.

De smaak is zeer rijk, licht kruidig, iets zuur en tegelijk romig.
Feta smaakt licht kruidig, iets zuur, hartig en tegelijk romig

Hoe smaakt feta?

Feta heeft een karakteristieke korrelige textuur en een friszure, maar tegelijktijd zoute, hartige smaak. Het wordt vaak gebruikt in salades, als vulling voor gebak en filodeeghapjes, en als topping voor gerechten zoals de Griekse salade. In dit recept wordt de feta gebakken in de oven, daardoor verdwijnt de zoute smaak iets naar de achtergrond.

Welke wijn bij gebakken feta uit de oven?

Friszure feta met friszoete groente met groene kruiden. Vooral de oregano zorgt voor een Grieks gevoel. Combineer dit gerecht met een frisse witte wijn. Denk aan Sauvignon Blanc, maar een Griekse Assyrtico zou helemaal top zijn.

Gebakken Griekse feta uit de oven uit het kookboek Athina

Griekse feta met groente uit de oven

Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 10 minuten
Totaal: 20 minuten
Snel klaar en slank recept met onmiskenbaar Griekse ingrediënten als feta, paprika, tomaat en oregano. Staat binnen 20 minuten op tafel.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 4 plakken feta van elk 100 gram
  • 100 gram cherrytomaatjes gehalveerd
  • 1 gele paprika fijngehakt
  • 1 rode ui fijngehakt
  • 2 eetlepel olijfolie extra vergine
  • 1 theelepel oregano of enkele verse takjes
  • 1 eetlepel fijngehakte groene kruiden peterselie, koriander, munt
  • Versgemalen peper

Erbij

  • Geroosterde pita broodjes

Extra nodig

  • aardewerken ovenschotel

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Begin met het snijden van alle groenten.
  • Leg de feta in de ovenschaal. Verdeel de groenten erover heen. Breng op smaak met olijfolie en oregano.
  • Bak de feta in ca. 10 minuten in de oven tot hij lichtbruin is.
  • Bestrooi tot slot met de verse groene kruiden. Bestrooi met versgemalen peper.
  • Serveer met geroosterde pitabroodjes en een groene salade (bijvoorbeeld broccolisalade).

Pita broodjes

Het woord pita is afgeleid van het Oudgriekse péktos, dat ‘vast’ of ‘gestold’ betekent. Dit woord verwijst in bijna het hele oostelijke Middellandse Zeegebied naar dit ronde brood; in verschillende dikten en al dan niet belegd. In Griekenland is pita een algemene term geworden die wordt gebruikt voor bijna alle bereidingen op basis van deeg.

 

Het kookboek Athína

Prachtig kookboek met 80 Griekse recepten, gebaseerd op de gerechten die worden geserveerd in de Griekse bistro Grand Café d’Athenes in Parijs. Van authentieke Dolmadakia (met stap voor stap foto’s voor het rollen) en Spanakopita tot verrassende gerechten als Geschroeide tonijn in een sesamkorstje of Gefrituurde pijlinktvis met gerookte paprikamayonaise. Bovendien is dit kookboek uitgevoerd met prachtige, zonnige sfeerfotografie. Daarnaast vind je ook een aantal reistips voor als je zelf naar Athene op vakantie gaat.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Titel : Athína
Auteur : Chloé Monchalin & Benjamin Rousselet
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1810 3
Prijs : €

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer