Ierse lamsstoofpot met bier

Francesca's Friday
Ierse lamsstoofpot

Vandaag heb ik zin in comfordfood. Daarom koop ik bij mijn Turkse slager lamsschouder om te stoven. Maar wat ga ik ermee doen? Na wat speurwerk stuit ik op het recept van ‘poor man’s dish’; een Ierse stoofpot met schapenvlees. Dat vlees vervang ik door de lamsschouder. Vervolgens voeg ik nog wat andere ingrediënten toe, zoals o.a. tripel bier. Maar je kunt ook kiezen voor guinness, alleen wordt de stoofpot dan wat donkerder van kleur en dieper van smaak. Welke wijn erbij? Kies voor de Toro van El buen Amor of een primitivo. Het zoete (door lamsvlees met wortel en ui), en het kruidige (tijm, knoflook) karakter passen heel goed bij dezelfde smaken in de wijn. 

4 personen30 minuten + 2 uur stoven

Ingrediënten

  • 750 gram lamsschouder, in stukken
  • 1 theelepel zout
  • versgemalen peper
  • 2 eetlepels bloem
  • 25 gram boter
  • 2 teentjes knoflook, fijngesnipperd
  • 3 uien, 1 ui gesnipperd en 2 uien in ringen
  • 500 ml runderbouillon
  • 250 ml bier (tripel of guinness)
  • 1 volle theelepel rietsuiker
  • 1 winterwortel, in stukken
  • 300 gram vastkokende aardappel, in stukken
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 takjes tijm
  • 2 eetlepels platte peterselie, fijngehakt

Stap 1

Doe de stukken lamsschouder in een kom en strooi hier zout, peper en bloem over. Meng alles goed door elkaar met je handen. Verhit een grote braadpan (die in de oven mag) en bak het bacon ca. 2 minuten. Schep uit de pan. Voeg de boter toe en laat warm worden. Bak op hoog vuur de stukken lamsvlees aan totdat het rondom dichtgeschroeid en bruin is. Schep uit de pan. Voeg aan het achtergebleven bakvet knoflook en 1 fijngesnipperde ui toe en fruit dit totdat het zacht en lichtbruin is. Voeg toe: lamsvlees, runderbouillon, bier en suiker. Breng aan de kook.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 175 °C. Laat het lamsvlees vervolgens ca. 1,5 uur in de oven stoven. Voeg uiringen, winterwortel, aardappel, laurierblaadjes en tijm toe. Laat dit nog ca. 30 minuten stoven totdat de groenten zacht zijn, maar nog wel bite hebben. Breng op smaak met zout en peper. Bestrooi met de peterselie.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Geef je hier op.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *