Voor het weekend

Queen of pudding: die maak je zelf!

Zelf een pudding maken; wie doet dat nog tegenwoordig? Nou, Regula Ysewijn dus. Deze bijzondere dame is helemaal idolaat van gebak en desserts, met name die uit Engeland. Ze is vooral geïnteresseerd in historische recepten. En deze pudding is zo’n voorbeeld. Héél simpel om te maken!!! En verrassend van smaak. Daar kan de supermarkt niet tegenop!

Deze Queen of Pudding is afkomstig uit haar nieuwste kookboek Pride and Pudding. In dit boek neemt Regula je mee op reis door de fascinerende culinaire geschiedenis van Groot-Brittannië. Pudding speelt hierin de hoofdrol. Van eeuwenoude hartige puddings, zoals de Schotse Haggis, tot traditionele puddings, taarten en jellies.

In het intro vertelt Regula Ysewijn het volgende:

Regula Ysewijn portret
Portret Regula Ysewijn

Je zou denken dat een pudding met zo’n vorstelijke naam afstamt uit een ver vervlogen tijd, maar niets is minder waar. Sommigen beweren dat hij uitgevonden werd ter ere van koningin Victoria, maar ook dat is niet correct. Puddings bereid met in melk geweekt brood, custard en confituur kwamen in groten getale voor in historisch kookboeken. De 1e keer dat er één werd gemaakt onder de naam queen of puddings was in Massey and Sons’s Comprehensive Pudding Book. De pudding werd gemaakt uit een laag custard gedikt met broodkruim, met daarop een laag confituur, gevolgd door een laag sierlijke meringuepiekjes. Alan Davidson, auteur van de formidabele Exford Companion to Food, noemde deze pudding een van de beste Britse puddings!

Welke wijn bij queen of pudding?

De pudding heeft een rullige structuur door het brood en is heel lichtzoet van smaak. De toefjes meringue op de bovenzijde zijn aan de buitenkant krokant en van binnen nog zacht, lichtbruin en zoet. Maar samen met frambozenjam en pudding is het precies zoet genoeg. Schenk hier een dessertwijn bij zoals een Muscat Baumes de Venise of een muscat de Rivesaltes.

Queen of pudding uit het kookboek van Regula Ysewijn

Queen of pudding

Voorbereiding: 40 minuten
Oventijd 50 minuten
Totaal: 1 uur 30 minuten
Betreed de koninklijke wereld van desserts met de zelfgemaakte Queen of Pudding. Een vorstelijke traktatie die elke zoetekauw kan waarderen!
Aantal 8 personen

Ingredienten
 

 • 4 eieren
 • 600 ml volle melk
 • 225 gram suiker
 • geraspte schil van 1 citroen
 • 25 gram boter + extra voor invetten
 • 80 gram broodkruim
 • 4 eetlepels frambozenjam

Extra nodig

 • Ovenschaal (ɸ 18 cm)

Bereiding
 

 • Bestrijk de ovenschaal met boter. Splits de eieren. Klop de dooiers los in een grote mengkom. Breng de melk met 2 eetlepels suiker en de citroenschil aan de kook. Voeg de boter toe en laat smelten, maar laat niet opnieuw koken. Giet een scheut warme melk bij de eierdooiers en klop goed door. Voeg nu geleidelijk de rest van de melk toe tot alles vermengd is tot een gladde custardsaus.
 • Schep het broodkruim in de beboterde schaal, giet hierover de custardsaus en laat 15 minuten rusten. Verwarm intussen de oven voor op 180 °C. Vul een braadslee met kokend water en plaats de schaal erin. Zet voorzichtig in de oven en bak 35 minuten.
 • Maak tegen het einde van de baktijd de meringue door de eiwitten elektrisch op te kloppen tot je pieken krijgt. Voeg de rest van de suiker lepel na lepel toe en blijf opkloppen tot de meringue stevig en glanzend is.
 • Haal de pudding uit de oven en bestrijk voorzichtig met de frambozenjam. Je kunt de meringue nu over de pudding strijken of er met een spuitzak op spuiten. Zet de pudding nog 15 minuten terug in de oven en laat de meringue licht kleuren. Serveer warm of laat afkoelen.

Het kookboek

Prachtig kookboek met authentieke, historische recepten uit Groot-Brittannië. Schrijfster Regula Ysewijn heeft die recepten omgezet naar smakelijke desserts van de 21ste eeuw. Een duimendik document dat de prijs van Gouden kookboek van het jaar zou verdienen. Jamie Oliver: ‘My God, it’s a truly wonderful thing of beauty…, a very tasty masterpiece!

Cover Pride & Pudding van Regula YsewijnTitel : Pride and Pudding
Auteur : Regula Ysewijn
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 904 8858 143
Prijs : € 31,99

 

We publiceerden al eerder twee recepten van haar hand uit haar vorige kookboek ‘Brits Bakboek’: Brits theebrood zonder gist en Crumble van appel en bramen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer