Alisia Victoria en Bleu de brebis

Kaas & Wijn feb 4+5
Alisia Victoria & Bleu de brebis

In mijn functie als Maître Fromager van restaurant Perceel in Capelle a/d IJssel ben ik elke dag bezig met het combineren van wijn met kaas. Speciaal voor I Love Food & Wine stel ik iedere maand een kaasplateau samen in combinatie met één wijn. Het plateau wordt steeds verder uitgebreid, zodat aan het einde van de maand het kaasplateau compleet is.

In de maand februari ga ik aan de slag met een heel speciale wijn: Macvin du Jura van Domaine Labet. Kaas nummer één was de Buche d’Ardenne, kaas nummer 2: Ecume de Wimereux, kaas nummer 3: Torta di Peghera. Vandaag komen de laatste 2 kazen aan bod: Alisia Victoria en bleu de brebis.

 Eerst meer weten over Macvin du Jura? Lees hier verder.

Kaas nummer 4: Alisia Victoria

Deze harde kaas komt uit de Emmenthaler vallei in het noorden van Zwitserland. De kaas heeft een lange geschiedenis, maar wordt pas sinds 2007 weer op grotere schaal gemaakt. De naam Alisia komt van de mooiste koe van de kudde. De kaas wordt gemaakt van rauwe koemelk, heeft een vetpercentage van 45% en rijpt minimaal 8 maanden. De smaak is fruitig met bergkruiden, heeft tonen van hazelnoot en amandelen en is romig. Daarnaast proef je ook een knispering door de eiwitten die door de rijping zijn gaan kristalliseren.  Kun je geen Alisia kopen, kies dan gewone Emmenthaler of Beaufort.

Extra spanning
De tonen van fruit en noten in de kaas worden extra versterkt door de zoetige, oxidatieve en licht nootachtige tonen van de wijn. De romigheid van de kaas sluit aan op de dikte van de wijn. De bergkruiden worden versterkt door de lange nasmaak van de wijn. De Macvin is het beste te drinken tussen de 4 en 8 graden.

Kaas nummer 5: Bleu de brebis de Regalis

De laatste kaas die ik heb geselecteerd komt uit de Franse Pyreneeën. Hij is gemaakt van gepasteuriseerde schapenmelk en heeft een vetpercentage van 50%. De kaas lijkt veel op Roquefort. Het grote verschil, maar ook het bijzondere aan deze kaas is dat hij wordt verpakt in paraffine (kaarsvet). Hierdoor kan de kaas zijn vocht niet kwijt en wordt dus zacht en smeuïg van structuur. De kaas is romig, ziltig en pittig van smaak en heeft een lange nasmaak. Kun je geen bleu de brebis de Regalis krijgen, kies dan voor Roquefort of Bleu de Basque.

Spannend samenspel
Het zoetige van de wijn geeft een mooie balans met de pittigheid van deze  blauwschimmel kaas. Daarnaast ondersteunt dikte van de wijn de romigheid van de kaas. De Macvin is het beste te drinken tussen de 4 en 8 graden.

Prijs:  ca. € 29,-  per kg (Alisia Victoria)
Ca. € 30,- per kg (bleu de brebis)
Verkrijgbaar bij o.a Bourgondisch lifestyle

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *