Voor het weekend

Affogato en Wiener Melange: 2 snel-klaar desserts met koffie

Ik ben groot fan van koffie in zijn algemeenheid. Mij kun je verleiden met koffie-ijs, cappuccino, Irish coffee of een zogenaamde Affogato en/of Wienermelange. Ken je deze twee snelle koffie desserts? De basis is hetzelfde; namelijk vanille-ijs en espressokoffie. Toch is er verschil. Maar allebei waanzinnig lekker en simpel om te maken.

Koffiebonen

Wat is een affogato?

Een affogato is een Italiaans dessert bestaande uit een bolletje vanille-ijs overgoten met hete espresso. Het is een heerlijke combinatie van romig ijs en een shot sterke koffie. Het resultaat is een smaakvolle combinatie van romig ijs dat smelt door de warme koffie, waardoor een heerlijke mix van texturen en smaken ontstaat.

Coffee affogato with vanilla ice cream and espresso

Affogato al caffè: Italiaans klassieke ijs-koffie

Voorbereiding: 10 minuten
Totaal: 10 minuten
Affogato betekent in het Italiaans ‘verdronken’. Met andere woorden een bolletje ijskoud roomijs zwemt in een hete espresso.  Maar ander ijs (chocolade-ijs, stracciatella-ijs of mocca-ijs) verzuipt ook goed.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 4 bolletjes roomijs
  • 4 kopjes sterke espresso warm

Bereiding
 

  • Verdeel de bolletjes ijs over vier bekers of glazen. Zet deze in de vriezer.
  • Maak 4 kopjes sterke espresso en laat ietsjes afkoelen tot warm, maar niet gloeiend heet.
  • Haal het ijs uit de vriezer. Giet de warme espresso eroverheen en eet direct.

Wat is een Wiener Melange?

Wiener Melange is een koffie-specialiteit, afkomstig uit Wenen. Er bestaan eigenlijk twee soorten Wiener Melange. Er is een koffiedrankje dat bestaat uit gesuikerde koffie gegarneerd met slagroom en cacao. Maar er is ook een koffiedessert op basis van roomijs. In tegenstelling tot de affogato overgiet je hier het roomijs met een koude koffie die op smaak is gebracht met honing en suiker. Ik voeg nog wat cognac toe.

Wiener Melange als dessert (roomijs met koffie en slagroom)

Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 5 minuten
Koeltijd 1 uur
Snel koffie-dessert van roomijs met een koude gezoete koffiesaus.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 300 ml sterke espresso
  • 2 eetlepels honing
  • 3 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels cognac of koffielikeur
  • 4 bolletjes roomijs

garnering

  • stijfgeslagen slagroom
  • cacaopoeder

Bereiding
 

  • Zet 300 ml sterke koffie. Roer de honing en suiker erdoor. Laat afkoelen en in koelkast in ca. 1 uur ijskoud worden
  • Verdeel de ijsbolletjes over vier glazen. Schenk de koude koffie erover. Garneer elk glas met een flinke toef slagroom. Bestrooi met cacaopoeder. Direct serveren.

Notities

TIP: je het roomijs vervangen door mokka-ijs. In plaats van koffie kun je ook ijskoude chocolademelk nemen. Bestrooi dan de slagroom met kaneel.

Het kookboek Cucina Povera

Vrolijk kookboek over de Italiaanse keuken van schrijfster Roberta Pagnier. Hierin vind je 100 makkelijke Italiaanse recepten met een efficiënt gebruik van ingrediënten en restjes. Dit Italiaanse dessert van Affogato al caffè is een van.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Titel : Cucina Povera
Auteur : Roberta Pagnier
Uitgever : Uitgeverij Fontaine
ISBN : 978 94 6404 225 2
Prijs : € 24,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept