Smaakmakers

Ontdek de wereld van online kruiden en specerijen

Zowel kruiden als specerijen zijn smaakmakers. Voor veel mensen staat het woord ‘kruiden’ symbool voor beide groepen. Maar als je er wat dieper induikt, blijkt er toch een groot verschil. Maar wat is dat dan? De keus is groot! Zo groot, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. En dan biedt online kruiden kopen verschillende voordelen.

Al sinds mensenheugenis gebruikt de mens kruiden en specerijen om het eten op smaak te brengen. Daarnaast werden kruiden en specerijen vaak als medicijn gebruikt om gezondheidsklachten op te lossen. Een leuk voorbeeld zijn kruidnagels die helpen tegen kiespijn!
Maar wat is nu het verschil tussen kruiden en specerijen? Op het eerste oog lijkt het misschien hetzelfde. Maar hoe zit het precies?

 

Verschil kruiden en specerijen

Onder kruiden verstaan we over het algemeen eigenlijk alles wat van ‘dichtbij’ komt (Europa); in feite alle groene kruiden waarvan het blad en de stengels worden gebruikt. Denk aan bieslook, tijm, majoraan, dragon. Je kunt ze zowel gedroogd als in verse vorm kopen. Vooral platte peterselie, basilicum en koriander zijn populair, en steeds vaker als verse plantjes te koop. Maar niet alle groene kruiden zijn altijd vers verkrijgbaar. Dus ben je dan aangewezen op de gedroogde variant. Hierdoor zijn de natuurlijke smaak, geur, kleur en structuur optimaal bewaard gebleven. Een uitstekend alternatief voor die momenten als vers niet voorhanden is. Bovendien, zo grijp je nooit mis.

Groene kruiden c
Groene kruiden als bieslook, basiliucm en peterselie

 

Specerijen zijn smaakmakers die grotendeels vanuit de (sub)tropen worden aangevoerd. Denk aan gember, steranijs, kruidnagel, peperkorrels. Specerijen worden juist wel in gedroogde vorm gebruikt en verkocht. Al in de Middeleeuwen kwamen deze (gedroogde) smaakmakers vanuit Azië naar Europa. Eerst over land via de Zijderoute, later over zee met de bekende VOC-schepen (van 1602 tot 1784). Tegenwoordig vindt de levering van specerijen nog steeds over zee plaats; met grote schepen van Singapore of Bombay naar Rotterdam of Hamburg.

A world map made from spices used in kitchen
Specerijen komen uit de (sub)tropen

Specerijen kun je indelen in drie grote groepen:

  • Zaden en peulen: bijvoorbeeld venkelzaad, foelie, steranijs, vanille
  • Bessen en bloemen: bijvoorbeeld jeneverbes, kruidnagel, piment
  • Wortel en schors: bijvoorbeeld kaneel, gember of zoethout.

Daarnaast is er ook nog een andere belangrijke groep smaakmakers, namelijk de specerijenmengsels. Denk aan kerriepoeder, garam masala, ras-el-hanout of koekkruiden.

 

De rol van ‘kruiden’ in verschillende keukens

Specerijen spelen een cruciale rol in verschillende keukens over de hele wereld. In de Indiase keuken bijvoorbeeld. Specerijen als kurkuma, koriander en komijn worden gebruikt om gerechten hun kenmerkende smaak te geven. In de Mexicaanse keuken gebruiken ze kruiden zoals chilipoeder en oregano om hun gerechten die pittige kick te geven.

Kortom: zowel kruiden als specerijen zijn smaakmakers die onontbeerlijk zijn om van je gerecht iets bijzonders te maken.

 

De voordelen van online kruiden kopen

Natuurlijk zijn veel kruiden te koop in de supermarkt. Maar heb je er weleens aan gedacht om online kruiden te kopen? Dat kan bij Van Beekum Kruiden. Dat heeft verschillende voordelen. Een van de grootste voordelen is het gemak. Daarnaast grijp je zeker nooit mis, want je kunt door een breed scala aan kruiden bladeren en ze direct aan je deur laten bezorgen. Bovendien kun je kiezen uit een groter assortiment, met kruiden die misschien niet beschikbaar zijn in je lokale supermarkt, zoals bijvoorbeeld de Spicy Chipotle Mix!

 

Of probeer eens iets met die onwijs toffe kruidenmelanges: Original Spices by Jonnie Boer of onze Wereld kruidenmixen (dukkah, chimichurri). Dus waar wacht je nog op? Duik in de wereld van online kruiden kopen en ontdek hoe ze je kookkunsten naar een hoger niveau kunnen tillen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *