Michelinster thuis

Getest: Sterrenchef Box

Na het succesvol testen van de Cook-like-a-Chef box, kreeg ik ook de gelegenheid om de Sterrenchef Box te beoordelen. Michelin-waardige menu’s voor de thuiskok. Dat was niet tegen dovemans oren gezegd. Geen straf, hoor ik jullie denken. Toch goed om te weten wat je precies kunt  verwachten als je zo’n box bestelt, hoeveel werk je eraan hebt, en niet onbelangrijk hoe smaakt het eigenlijk? Dus zo gezegd, zo gedaan. Lees mijn review, inclusief een beoordeling van de bijpassende wijnbox die je ook kunt bestellen.

Zeker in deze tijden van Corona, wordt thuis genieten steeds belangrijker. Uit eten gaan zit, op z’n zachtst gezegd, een beetje in het slop. Maar gelukkig, tegenwoordig kun je ook eten op Michelinsterren-niveau, gewoon aan je eigen eettafel. Heel simpel: je bestelt zo’n box. De sterrenchefs hebben alle voorbereidingen al gedaan en jij hoeft het alleen nog uit te serveren. Als je kiest voor de ‘Sterrenchef Box’, dan gaat dit als volgt in z’n werk.

Inhoud doos sterrenchef box
Sterrenchef Box: alle gerechten zijn netjes gelabeld

Informatie op de website

Je etentje start op de website van Sterrenchef. Hier moet je kiezen welk menu je wilt ontvangen. Maar eigenlijk kies je hier voor een bepaalde chefkok. Die worden op de Homepage prominent in beeld gebracht. Voor welk restaurant die chef precies werkt, is in eerste instantie onduidelijk.  Daarvoor moet je gaan zoeken onder de knop ‘menu’s’. Als je daar dan goed rondkijkt, ontdek je de naam van het restaurant. Maar klik je direct door naar ‘bestellen’, dan blijft de naam van het restaurant een vraagteken.
Andere kleine onzorgvuldigheid: in de tekst staat dat je kunt kiezen uit 6 menu’s en 6 chefs, maar in werkelijkheid zijn er maar vier, namelijk:

  1. -Paul Kappé van restaurant Monarh in Tilburg
  2. -Rutger van der Weel van restaurant Katseveer in Wilhelminadorp
  3. -Ronald van Roon van restaurant Calla’s in Den Haag
  4. -Eric van Bochove van restaurant ’t Vlasbloemeken in Koewacht

Deze vier chefs zijn allemaal  door Michelin bekroond met één ster. Ik kies voor Eric van Bochove van restaurant ’t Vlasbloemeken, omdat zijn naam mij nog niets zegt. Dat komt waarschijnlijk omdat deze zaak erg ver uit de buurt ligt van mijn woonplaats Gouda.

Wie is Eric van Bochove?

Portret Eric van Bochove
Portret Eric van Bochove

Sterrenchef Eric van Bochove is geboren en getogen in Schiedam. Op jonge leeftijd is hij al geïnteresseerd in lekker koken, geïnspireerd door het kooktalent van zijn moeder. Na een gedegen opleiding doet hij ervaring op bij sterrenzaken als De Zwaan in Etten-leur en Prinses Juliana in Valkenburg.  Vervolgens bouwt hij verder aan zijn CV en wordt aangenomen als chef kok bij de Campveerse Toren in Zeeland. In 2005 neemt hij, samen met partner (tevens gastvrouw), restaurant ’t Vlasbloemeken over, op de grens van Nederland en België. In 2011 veroveren ze een Michelinster.

Bezorging Sterrenchef Box niet op tijd

Eenmaal gekozen voor jouw sterrenchef, dan kun je gaan bestellen. Let op: je kunt deze Sterrenchef Box alleen bestellen voor in het weekend (dit in tegenstelling tot de Cook-like-chef box). Elke vrijdag en zaterdag worden de boxen koel bezorgd met een speciaal koeltransport. Voor de bezorging van een menu betaal je extra, namelijk € 17,50. Via Track & Trace word je op de hoogte gehouden hoe laat de box wordt afgeleverd. Die van mij stond gepland op vrijdagmiddag tussen 13.00 en 14.00 uur. Maar dat werd in de loop van de dag steeds later. Aangezien ik om 16.00 zelf weg moest, ontstond er meteen een probleem. Eerst de buren ingeschakeld, en later mijn dochter om de box in ontvangst te nemen. Want de meeste spullen moeten toch meteen in de koelkast, niet waar.

Gelukkig had ik dit Michelin-etentje niet gepland voor de vrijdagavond, want dan was dit totaal in het water gevallen. Uiteindelijk kwam de langverwachte box pas om 20.45 uur!

Eerste indruk

De doos is aan de buitenzijde misschien wat saai, maar de binnenzijde oogt uitstekend. Alles ziet er verzorgd uit. Overzichtelijk gestickerd en gelabeld, zodat je goed de verschillende gerechten uit elkaar kunt houden. Consequentie is wel dat er erg veel aparte bakjes, en dus plastic aan te pas komt.

Recepten sterrenchef Box
Begeleidende tekst uit de doos

In de doos zit ook de begeleidende tekst. Per gerecht wordt er beschreven wat je nog moet doen. Jammer genoeg  wordt er geen nadruk gelegd op het feit dat er op de website ook instructiefilmpjes staan, want hier en daar is de beschrijving soms wat cryptisch.

Voorgerecht: Zeebaars met tomaat en basilicum mayonaise

Alles is netjes gelabeld, maar toch ben je een beetje in verwarring. Verschillende onderdelen van de tomaat lijken op elkaar. Ook vreemde termen worden gebruikt, zoals de vis lekker ‘napperen’. Na even zoeken op internet: dit betekent ‘met de saus bedekken’.

Resultaat: mooi gerecht op het bord. De vis (zeebaars) smaakt licht gezouten en wordt omringd door een hele reeks friszure tomaatjes in diverse uitvoeringen.  Salty fingers (klein groen plantje met een licht zilte smaak) ter garnering zijn krokant en zorgen voor een mooie bite.

Voorgerecht zeebaars Sterrenchef Box
Zeebaars met verschillende versies van tomaat: een plaatje op het bord

Wijn erbij: Spaanse Rueda ‘Carraviñas, bodegas Félix Lorenzo Cachazo. Dit is een fijne mooie witte wijn met een zachte aandronk, medium zuren en een licht bittertje. Gemaakt van 100% verdejo-druiven. Past heel goed bij dit gerecht door zijn rondheid met frisse zuren. In de afdronk een kleine kruidigheid.

Soep: Vichysoisse, met gelakte paling, gekonfijte prei en focaccia croutons

Vichysoisse uit de Sterrenchef Box van Eric van Bochove
Schenk de warme Vichysoisse aan tafel in het bord

Vichysoisse is een romige prei-aardappelsoep die, normaal gesproken, koud wordt gegeten. Maar Eric van Bochove serveert hem warm. Je moet de soep dus even opwarmen in een klein pannetje. Het garnituur leg je alvast in het bord. Vanuit een theepot of melkkannetje schenk je de warme soep aan tafel in het bord. Dat zorgt meteen voor een luxe gevoel zoals je dat kent als je in het restaurant gaat eten. Helaas ontbreken de croutons, zo lijkt het tenminste. Pas aan het eind van ons diner komen deze croutons boven water. Ze zijn verstopt in een van de plastic bakjes van het dessert.

Resultaat: geen boeiende soep. Hij smaakt licht romig, maar saai en ook iets korrelig (afkomstig van de aardappelen). Maar de heerlijke gelakte paling zorgt toch voor een spannende touch.

Wijn erbij: Italiaanse Soave Classico van het huis Suavia. Deze witte wijn is gemaakt van de garganega druif. De wijn is mineraal en verfrissend. Heeft meer zuur dan de Spaanse Rueda. Maar daardoor overheerst hij de romige zacht-smakende soep. We proeven nog even de Rueda erbij. Eigenlijk smaakt deze wijn er veel beter bij. Met name omdat die ronder en ook wat rijker overkomt.

 

Hoofdgerecht: Duo van kalfshaas en kalfswang met bulgur, bloemkool en sjalot-whiskyjus

In de beschrijving van de Vichysoisse zou moeten staan: ‘Verwarm de oven alvast voor op 150 °C ivm het hoofdgerecht, terwijl je de soep gaat eten’.

Onderdelen hoofdgerecht sterrenchef box
Heel veel pakjes en zakjes voor het hoofdgerecht.

Tijdens de bereiding van dit gerecht komen er veel vraagtekens naar voren. Je hebt heel veel zakjes en pakjes. Die inhoud komt niet helemaal overeen met de beschrijving. Bovendien is de beschrijving rommelig. Wellicht als je eerst naar de instructievideo had gekeken dat je minder de weg kwijt was geraakt. Maar nu zit je met vijf verschillende soorten bloemkool: oven-bloemkool, bloemkoolpuree, ingelegde kerriebloemkool, romanesco en paarse bloemkool. Moet de ingelegde kerriebloemkool ook worden opgewarmd. En de oven-bloemkool moet die nu in de oven worden opgewarmd, of net als de romanesco in het water van 80 °C. Dan is er nog een zakje met ‘affila’: dit wordt helemaal niet genoemd. Is waarschijnlijk garnering. Maar ook op de foto is dit niet te zien.

hoofdgerecht sterrenchef box
Duo van kalfshaas en kalfswang

Resultaat: het vlees is mooi gegaard en de kalfswang lekker gekruid. Volgens mij proef ik iets van steranijs. De bulgur is wat weeïg van smaak en erg gaar. De verschillende bloemkolen staan heel mooi op het bord en combineren goed met het vlees. Maar ik denk dat hier ‘less is more’ toch beter geweest zou zijn. Ook makkelijker en overzichtelijker in de voorbereiding.

Wijn erbij: Santos Lima Touring Franca. Deze Portugese rode wijn is mooi in balans met rijpe tannines, en frisse zuren. De frisheid kan de ingelegde bloemkool goed aan. De rijpheid en kruidigheid in de wijn past goed bij de smeuïge kalfswang. Goede combinatie!

 

Dessert: mousse van mango, dulce de leche, karnemelk en witte chocolade

Dit is het beste gerecht uit de Sterrenchef Box! Je schep de mango ring in z’n geheel over op het bord. Maar dan pak je ook meteen de karnemelkmousse en de witte-chocolademousse op. In de beschrijving staat ‘dresseer de bolletjes mousse erop zoals op de foto staat’. Daar ga je naar zoeken, alleen het duurt dan even voordat je doorhebt dat ze al op het bord liggen.

mousse van mango, dulce de leche uit de Sterrenchef Box van Eric van Bochove
Mousse van mango met o.a. dulce de leche

Resultaat: mooi dessert waarin de smaken helemaal in balans zijn. Mango combineert verrassend goed met de licht bittere groene thee. Goede frisse fruitsmaken. De extra’s van groene thee, fruitsnoepjes, krokante schotjes en takjes cress geven het dessert power.

Wijn erbij: royal Tokaij late harvest. Frisse lichtzoete dessertwijn uit Hongarije met aroma’s van perzik en gedroogde abrikoos. Sluit perfect aan bij dit niet te zoete dessert.

Wijnflessen bij Sterrenchef Box
Vier wijnen, afkomstig van twee Nederlandse importeurs, zijn de begeleiders van dit menu. Uitgekozen door restaurant t Vlasbloemeken.

Conclusie

  1. Hoewel er hier en daar wat op- en aanmerkingen zijn, voel je wel dat er met aandacht en kennis van zaken is gekookt. De kwaliteit van de gerechten is meer dan uitstekend. Verbeterpunt is met name de begeleidende handleiding. Zorg dat dit meer gestructureerd is en aansluit op de online instructiefilmpjes. Verder is de overmaat aan plastic bakjes een punt van zorg.
  2. Ook de bijpassende wijnen zijn hun geld meer dan waard. Mooie wijnen die goed aansluiten op de gerechten: goed gekozen.
  3. Tot slot nog even over de prijs: de slogan luidt ‘koken als een sterrenchef, nog nooit zo makkelijk en betaalbaar’. Dit klinkt wel rooskleurig voor de prijs van € 54,50 per persoon voor een viergangen menu van een Michelin sterrenchef. Dat betekent toch € 126,50,- (inclusief bezorgkosten, exclusief de wijn) met z’n tweeën; en dat is toch echt best veel geld. Vervolgens ben je toch aardig aan het puzzelen/koken tussen de gangen door om de gerechten Michelinwaardig op tafel te krijgen.

 

Kort samengevat: als thuiskok mist je het VERWENMOMENT en de service. Voor dat geld ga ik persoonlijk toch liever lekker uit eten.

 

Credit: deze Sterrenchef Box heb ik gekregen om te beoordelen. Met dank aan de importeurs Anfors Imperial (witte wijnen) en Verbunt Verlinden voor het beschikbaar stellen van de wijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *