Voor elk wat wils

Kies je eigen hamburger…

Hamburgers zijn hot! Bijna elk restaurant heeft er wel eentje op de kaart staan.  Was het vroeger een vet stuk vlees op een zompig broodje; tegenwoordig is het maken van een broodje hamburger een echte culinaire aangelegenheid. De jongens van Blend uit Parijs hebben er hun levenswerk van gemaakt. Na een reis door Californië doen ze niets anders dan het bedenken van hamburgerrecepten. Heerlijke, eerlijke hamburgers op goeie broodjes met verse groenten en ingrediënten. En de mogelijkheden blijken eindeloos te zijn. Het resultaat staat in het nieuwe kookboek ‘Hamburgers de luxe’. Wat kun je hierin verwachten?

Het kookboek

In dit boek Hamburgers de luxe staan 52 recepten voor vlees, vis en vegetarische hamburgers. De moeilijkheidsgraad staat erbij, altijd handig. Een ook tips voor welk drankje er lekker bij is: een glas rode of witte wijn (en welke dan) of een bepaald soort bier. Wanneer je helemaal van scratch af aan wilt beginnen bevat het boek ook recepten om de broodjes, sauzen, compotes e.d. zelf te maken. Ook staat er duidelijk omschreven hoe je bijvoorbeeld het vlees van je eigen hamburger kunt ‘maken’. Dus niet een kant-en-klare runderhamburger kopen, maar een goed stuk biefstuk en dit vermalen tot mooi rundergehakt en daar de hamburger van maken. Het is wat werk, maar welk goed recept is dat niet?

Uitgeprobeerd

Nog nooit werd een te recenseren kookboek thuis zo enthousiast ontvangen als dit boek. Dus de keuze van het uit te proberen gerecht heb ik overgelaten aan dochterlief. Die kwam met recept nr. 8: Champ. Hamburger 8, met champignonsEen broodje met een saus van champignons, uien en ingekookte room, een runderhamburger van gehakte biefstuk en ijsbergsla. Daar kan niet veel fout aan gaan, en dat ging het ook niet. Hoewel we beide de hamburger zelf toch ‘grof’ vonden, maar dat kwam wellicht omdat we het vlees toch niet fijn genoeg hadden gehakt. De man in huis vond het een zalig broodje hamburger, niets op aan te merken. Om toch ook nog een iets andere variatie te proeven koos ik zelf voor recept nr. 21 Fungi. Klinkt hetzelfde maar smaakte toch behoorlijk anders omdat er gebruik is gemaakt van kalfsgehakt met meegebakken oude gruyère en een compote van gedroogde morieljes en ui, geserveerd op een broodje met wat jonge spinazie. Hoewel ik nooit fan ben van gesmolten kaas op m’n hamburger, was de keuze van kalfsgehakt een voltreffer. Wat is dat lekker op een broodje! 

Hamburger 21 Funghi en kalfsgehakt

Mening

Het is een leuk boek, modern opgezet met veel zwarte pagina’s, moderne tekeningen en stoere foto’s van stoere menu’s. De recepten zijn kort en overzichtelijk. Ik ga zeker nog eens een (iets aparter) gerecht proberen: een vegetarische Chill, van kidneybonen of Krab, met pittige krab, of Rood met gekruide kip en rode biet. En om het menu af te maken staan er ook nog een paar heerlijke gebakrecepten als afsluiter in het boek. Zit nog te twijfelen of ik dochterlief ga verrassen met de Whoopie Cookies (Chocolade en pindakaas) of met de M&M’s (Cookies met M&M’s). Succes verzekerd!

 

Bestellen? Dat kan hier:

 

Cover Hamburgers de LuxeTitel : Hamburgers de luxe, vlees, vis, veggie
Auteur: David Japy, Elodie Rambaud en Victor Garnier
Uitgever : MBooks
ISBN : 9789022333457
Prijs : € 19,99

 

 

 

Meer recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.