Mediterrane keuken

Makkelijk Libanees

De schrijver van dit nieuwe kookboek Comptoir Libanais Express is de Libanees Tony Kitous. Op 18 jarige leeftijd kwam Kitous in Londen aan met 70 pond op zak. Beginnend als straatverkoper is hij door hard werken en een eigen visie aangekomen waar hij nu is: eigenaar van 13 eetlokalen, allen onder de naam Comptoir Libanais.

Het kookboek

Aubergine-halloumi torentjesNa het kookboek Comptoir Libanais is nu verschenen Comptoir Libanais Express, een boek met makkelijke Libanese gezonde maaltijden die in een handomdraai te maken zijn. Het boek telt ruim 280 pagina’s. De 80 recepten zijn overzichtelijk onderverdeeld in categorieën, zoals groenten & salades, vlees & vis, eieren, wraps & brood maar ook cocktails & drankjes. Sommige recepten worden aan de hand van foto’s waarop Tony zelf in de keuken staat uitgelegd. Dit is erg leuk, de overige recepten worden allemaal geïntroduceerd door een persoonlijk verhaaltje van Tony en voorzien van een kleurenfoto. Tussen de pagina’s met gerechten door worden er tips gegeven over hoe je je voorraadkast het best kunt beheren en allerlei tips over wat je kunt doen met restjes eten, zeer interessant.
Zoals natuurlijk te verwachten valt, kom je regelmatig ingrediënten tegen die niet in de doorsnee Nederlandse supermarkt te verkrijgen zijn, zoals zwartoogbonen, granaatappelmelasse, nigellazaad, sumac ,regenboogsnijbiet enz. Maar dat maakt het ook apart.

Uitgeprobeerd

Ik maakte uit het boek het recept: Aubergine-halloumitorentjes. Halloumi is een kaassoort, oorspronkelijk uit Cyprus en wordt veel gebruikt in de Mediterrane keuken. Het heeft een behoorlijk zoute smaak, dat je enigszins kunt wegspoelen door het even onder stromend water te houden en daarna goed uit te knijpen. Voor dit gerecht snijd je een aantal aubergines in plakken, smeer ze in met olijfolie en bak ze daarna in een grillpan 2 minuutjes per kant. Vervolgens maak je torentjes van om en om plakken aubergines en schijven tomaat. Hiertussen wat vers gesneden kruiden zoals peterselie, munt en basilicum en wat van de geraspte halloumikaas. Daarna gaan de torentjes in de oven voor 25 minuten. Bij het serveren leg je nog een paar plakjes gebakken knoflook op de torentjes. Je kunt dit gerechtje serveren bij een lekker stukje vlees of vis. Persoonlijk vond ik de smaak wat tegenvallen, de munt overheerst erg in het gerecht en aan de smaak van de halloumikaas moet je ook wennen. Maar eerlijk is eerlijk, het ziet er schitterend uit op je bord. Echt een gerecht om je gasten mee te verrassen (gebruik dan wel een minimum of helemaal geen munt want dit overheerst snel). Het gehele (iets aangepaste) recept staat inmiddels ook op deze website. Natuurlijk met een bijpassend wijnadvies! Klik op de link.

Mening

Het boek is mooi vormgegeven en lekker stevig ingebonden, maar bevat naar mijn mening niet heel veel nieuws. Echter, wanneer je geïnteresseerd bent in de Libanese mediterrane keuken kun je hier makkelijk en snel mee uit de voeten.

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Comptoir Libanais ExpressTitel : Comptoir Libanais Express
Auteur: Tony Kitous & Dan Lepard
Uitgever : TerraLannoo
ISBN : 9789089896315
Prijs : € 24,99

 

 

 

 

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Geef je hier op.