Vis van de maand

Tong: vis om te zoenen!

Tong is een ware delicatesse en een vis waar de Nederlandse vissers trots op zijn. De smaak is niet typisch vissig en lijkt op die van garnalen. Een gebakken tongetje is vaak favoriet bij visliefhebbers. Reden waarom deze vis vaak op het menu voor een feestelijk etentje verschijnt.

Waardevolle platvis

Tong is in veel opzichten een belangrijke vis voor Nederland. Het is de meest waardevolle platvis die in Nederland wordt aangevoerd door de vissersvloot. Van de waarde van alle geveilde vis is 35% afkomstig van de omzet van tong. Nederlandse vissers hebben in de Noordzee 75% van het Europese vangstquotum voor deze vis. En tenslotte is tong zo waardevol vanwege zijn unieke smaak en daardoor zeer geliefd bij consumenten.

Slibtong of sliptong?

Tong is een ovale platvis en leeft op de zeebodem. De kleinste marktsortering heet sliptong en is zeer populair bij de visliefhebber. En dan de veel gestelde vraag:  is het nu ‘sliptong’ of ‘slibtong’? Het is sliptong: kleinere tong die ‘slipt’ (ontsnapt) door de mazen van het net.

Tong mag zeker een verantwoord gevangen vis genoemd worden. Zo wordt de visserij goed beheerd door een apart beheerplan en door het beperken van de toegestane vangst, gebaseerd op adviezen van wetenschappers. En niet onbelangrijk, veel tong wordt gevangen met vernieuwde visserijtechnieken. Met de pulswing wordt de bodem minimaal geraakt en wordt besparing op brandstofkosten gerealiseerd van minimaal 50%. Naast de pulswing wordt tong ook met de staandwant vangstmethode gevangen, een passieve methode waarbij het vistuig vast staat in het water.

Zin om ermee te koken? Kijk naar dit heerlijke recept sliptong met garnalen
feestelijke sliptong met garnalen!
Weekendrecept: feestelijke sliptong!