Het wordt weer winter. Dat betekent tijd voor boerenkool. Vooral een stamppot is niet te versmaden. Maar, ook zo’n eenvoudige maaltijd moet goed gemaakt worden. De juiste hoeveelheden zijn van belang. Veel te vaak wordt er te weinig boerenkool aan de aardappelen toegevoegd, waardoor het een smakeloze hap wordt. Deze hoeveelheid kool lijkt misschien veel, en het is even aandrukken in de pan, maar het resultaat is er naar! Probeer maar…
Welke wijn bij boerenkoolstamppot met worst?
De boerenkool is machtig. Daar past de Roc & Lune uit de Languedoc heel goed bij. Lekker zwoel en kruidig, maar toch heeft de wijn een heerlijke frisheid om lekker tegenwicht te geven aan de stamppot. Ook een Côtes du Rhône is een uitstekende keus!
4 personen | 30 minuten |
Ingrediënten
- 1 kg iets kruimige aardappelen, geschild
- zout
- 600 gram gesneden boerenkool
- 50 gram boter
- 4 boerenworsten (AH)
- 100 gram gerookte spekreepjes
- 3 bosuitjes, in ringetjes
- melk
- versgemalen peper
- versgeraspte nootmuskaat
- piccalilly
Stap 1
Breng de aardappelen met ruim water en 1 eetlepel zout aan de kook. Voeg de boerenkool toe en schep om zodat het wat slinkt door het kokende water. Kook in ca. 25 minuten gaar.
Stap 2
Verhit intussen in een braadpan de boter. Bak de boerenworstjes in ca. 15 minuten rondom gaar en bruin. Verhit intussen een droge koekenpan en bak de spekreepjes lichtbruin en knapperig. Voeg de bosuitjes toe en bak even mee.
Stap 3
Giet de boerenkool met aardappelen af in een vergiet en laat goed uitlekken. Terugdoen in de pan en fijnstampen tot een smeuïge stamppot. (Voeg evt. wat melk toe als het geheel te droog zou zijn.) Schep het spek-uimengsel erdoor. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Lekker met piccalilly.
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Nóg lekkerder met worst van een échte slager natuurlijk… 😉
Daar heb je wel een punt:-)
Je hebt helemaal gelijk Gerrit Jan, maar soms is snel boodschappen doen ook van belang 😉