Wat proef ik?

Buxus, potloodslijpsel en stallucht…

Herken je dat? Zit je gezellig een glas wijn te drinken, en dat je vriendin dan zegt: ik proef kattenpis, of potloodslijpsel, en dat je dan denkt: Ja! Dat is het! Het geheim van goed wijnproeven zit in het kunnen herkennen én een naam geven aan wat je proeft. En dat is best lastig, vaak ligt het net op je puntje van je tong, maar kun je er net niet opkomen. Dat leer je alleen door het veel te doen. Dus, vullen die glazen!

De 5 populairste rassen van de wereld

De 5 populairste rassen zijn een mooi beginpunt om je smaakgeheugen te trainen. En dat maakt het weer makkelijker om straks nieuwe favoriete wijnen te kiezen in de winkel.

Chardonnay

Qua witte druivenrassen moet je dan uiteraard chardonnay proberen. Wijnen gemaakt van de chardonnay druif zijn vaak te herkennen aan de appel of perzik smaken, boter(babbelaars), vanille, noten en citrusvruchten. Omdat de chardonnay wijnrank in warme én koude klimaten kan groeien, zijn er vele smaakvariaties te vinden. Bekende wijnen gemaakt van de chardonnay druif zijn Chablis en Bourgogne, en deze mooie druif wordt ook gebruikt in Champagnes. Deze druif gaat trouwens heel goed samen met houtrijping, wat je vaak herkent aan de vanille smaak.

Sauvignon Blanc

Een andere hele populaire witte druif is de sauvignon blanc. Deze wijnen zijn ideaal voor de borrel met zijn mooie frisse, wat zure smaak en veel geur. Denk aan granny smith appels, gemaaid gras, grapefruit en buxus (of de niet zo sjieke term kattenpis). Heel bekend van de Loire streek in Frankrijk en Nieuw Zeeland. Vooral jong drinken! En probeer deze eens bij asperges of een geitenkaas salade.

Cabernet Sauvignon

Aan blauwe druiven kant staat de cabernet sauvignon druif bovenaan. Deze krachtpatser kun je herkennen aan zijn cassis smaak, met soms dat groenige van onrijpe paprika’s. Smaakt ook wel naar potloodslijpsel. De druif heeft een dikke schil met veel tannine (=looizuur), waardoor de wijn wat stroef in de mond kan aanvoelen. Deze druif is heel bekend door Bordeaux en groot fan van houtrijping. Perfect voor bij een lekkere gegrilde entrecote.

Merlot

De merlot druif is ook bekend van Bordeaux (ze maken daar een blend van), maar deze druif geeft veel zachtere, rondere wijnen en is bij veel mensen een favoriet. Beroemd om zijn rood fruit smaak, met name kersen en pruimen. Goede keus voor een borrel door zijn allemansvriend karakter!

Shiraz

De laatste rode uit de Big 5 is de shiraz (of syrah) druif. Deze druif wordt steeds populairder, en is wat mij betreft vooral lekker in combinatie met eten. Deze wijn is vol, krachtig en kruidig, met veel fruitsmaken van pruim, bramen, zwarte bessen en specerij of leer tonen. Kan goed jong gedronken worden.

Heel goed nieuws: wijnproeven is vooral veel oefenen!

Dus wat proef jij in je wijn? Het leuke aan wijnproeven is dat het heel subjectief is én afhankelijk van je ervaringen en emoties. Dus de een proeft misschien rood fruit, terwijl de ander juist de specerijen proeft. Je doet het dus altijd goed! Hoe leuk is dat!

 

Op de hoogte blijven nieuwtjes over wijn? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *