Winemakers lunch

Nederburg; ‘Most Admired Wine Brand’ van Zuid-Afrika

Nederburg Wines is niet zomaar een wijnmerk (brand) in Zuid-Afrika. Nee, Nederburg heeft een heel groot assortiment. En zoals ze zelf zeggen: “Wij maken wijnen voor iedereen”. Maar wist je dat Nederburg ook een van Zuid-Afrika’s meest bewonderde wijnmerken is? Nederburg staat al vier opeenvolgende jaren in de top 50 van de ‘World’s Most Admired Wines Brands’. Eind september kwamen ze speciaal naar Nederland om hun meest bekroonde wijnen te laten proeven tijdens een perslunch in Nieuwersluis aan de Vecht. Yvonne Zohar van I Love Food & Wine mocht aanschuiven om te kijken wat hen zo uniek maakt.

‘Most admired Wine Brand’, dat word je niet zomaar. Daar gaat het nodige aan vooraf. In 2011 en 2017 was Nederburg WIJNHUIS VAN HET JAAR in de toonaangevende Zuid-Afrikaanse wijngids Platter’s.

En, in 2016 won de wijnmakerij uit Paarl  de hoogste eer tijdens de International Wine & Spirit Competition (IWSC) als Zuid-Afrikaanse wijnproducent van het jaar. Daarnaast ontvingen ze ook een trofee voor de Private bin r163 Cabernet Sauvignon 2013 als de beste Cabernet Sauvignon ter wereld.

Ontvangst op bijzondere locatie

De presentatie van de bekroonde wijnen van Nederburg vindt plaats op een prachtige locatie: restaurant Bloei in de historische villa van hotel Flora Batava. Flora Batava maakt deel uit van de voormalige buitenplaats de Vijverhof. De Vijverhof werd  in 1670 gesticht door botaniste Agnes Block, een bekende van Joost van den Vondel, die er verschillende gedichten voor haar schreef.

Yvonne Zohar bij Nederburg lunch in Nieuwersluis
Yvonne Zohar

We worden ontvangen met een glas Sauvignon Blanc ‘The Manor’ uit het jaar 2022. Een op het eerste gezicht verfrissende, ongecompliceerde wijn met veel citrus fruit, maar ook perziken, lychee en passievrucht.  De druiven voor deze Sauvignon Blanc (90%), Semillon (10%) wijn komen uit de wijngaarden in Darling, Paarl en Philadelphia.

Samuel Viljoen; een de beste wijnmakers ter wereld

Wanneer we in het sfeervolle serre-restaurant aan een mooie lange tafel plaatsnemen begint een introductie door Samuel Viljoen, keldermeester van Nederburg sinds 2021.

Samuel Viljoen portret
Wijnmaker Samuel Viljoen is speciaal overgekomen naar Nederland

Viljoen werd dit jaar door The Drinks Business toegevoegd aan het lijstje van de 100 beste wijnmakers ter wereld. Hij is, samen met General Manager Kate Jackson, speciaal voor deze perslunch naar Nederland gekomen. In zijn introductie komt eerst de geschiedenis van Nederburg aan bod die teruggaat tot 1791. In dat jaar verwierf de Duitse immigrant Philippus Wolvaart 49 hectare land in de Paarl vallei. Hij noemde zijn bezit Nederburgh, als eerbetoon aan de VOC-commissaris Sebastiaan Cornelis Nederburgh. Later werd de ‘h’ uit de spelling van de naam van de boerderij geschrapt.  

Traditie en innovatie gaan hand in hand bij Nederburg

Voortgestuwd door haar vermogen om te innoveren is Nederburg niet blijven hangen in haar roemrijke verleden. Het verleden blijft echter wel een ijkpunt. Dat, en een nauwgezette aandacht voor detail, bepaalt hoe Nederburg haar wijnbouw- en wijnbereidingsvaardigheden analyseert en evolueert.

“Wijnmaken is een teamsport”, zegt Samuel Viljoen. “Je herkent samen hoe individuele details kunnen bijdragen aan nuance en finesse van een wijn”. Zo wordt de klassieke traditie, die uitgaat van complexiteit en structuur, verbonden met een moderne manier van wijn maken. En dat resulteert in een wijn met een meer verfrissende fruitintensiteit. Met andere woorden: “Het beste van twee werelden”, volgens Viljoen.

Wijnmaken is een teamsport

 

Anticiperen op klimaatverandering

De druiven voor de bekroonde wijnen komen uit de hele Western Cape. Door de klimaatverandering kunnen niet overal meer ‘coolclimate druivenrassen’, zoals pinot noir, worden aangeplant in Zuid-Afrika. Samuel houdt van rode wijnen. Afgezien van Cabernet Sauvignon en Pinot Noir werkt hij ook graag met de mediterrane variëteiten, zoals Shiraz, Carignan, Mourvèdre en Cinsault. Door vaker druiven te gebruiken uit gebieden zoals Elgin, dat een relatief koel klimaat heeft, of door druiven aan te planten in wijngaarden op grotere hoogtes kunnen de druiven hun zuurgraad behouden. Door Nederburg wordt er ook met hybride rassen geëxperimenteerd. Er wordt dan  gekozen voor druiven die passen bij een bepaald terroir en die de wijn voldoende fraîcheur geven.

Duurzame wijnbouw staat voorop

Behalve innovaties in de kelder, is Nederburg ook leidend op het gebied van duurzame wijnbouw in Zuid-Afrika. Nederburg diende als pilot (1998) voor de ‘Integrated Production of Wine’ (IPW). Een volledig traceerbare, eco-duurzame reeks principes om de betrouwbaarheid van de productie te bevorderen.

Nederburg is gecertificeerd volgens de ISO14000 normen voor verantwoord milieubeheer. Nederburg werkt ook met een ‘Zero Waste’ programma. Een waterbesparing van 40% is gerealiseerd door een aantal aanpassingen in het productieproces, zoals het opvangen van regenwater en hergebruik voor het koelen van de tanks.

Daarnaast is het bevorderen van eerlijke werkomstandigheden binnen de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie voor Nederburg belangrijk. Ze zijn lid van WIETA. WIETA stimuleert een duurzaam ethisch handelsprogramma voor de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie en aanverwante sectoren.

Lunch met bekroonde wijnen

Tijdens de lunch trappen we af met een fris voorgerecht waarin burrata de hoofdrol speelt, mooi geserveerd op een bedje van sappige tomaat, perzik en een komkommer-basilicum saus. Hierbij past de Winemasters Chardonnay 2021  goed.

Nederburg Chardonnay & Burrata (Foto: @yvonne.apeldoorn)
Nederburg Chardonnay & Burrata (Foto: @yvonne.apeldoorn)

De chardonnay (89%), chenin blanc (11%) druiven zijn afkomstig uit de koelere wijngaarden in Darling, Paarl en Stellenbosch. Deze chardonnay wijn rijpte 8 maanden op kleine Franse eikenhouten vaten, wat een subtiele vanille-eikenhout toon geeft, naast veel fris citrus fruit, perzik en appel.

 

Nederburg lunch met Nederburg Pinot Grigo & Scholfilet. (Foto: @yvonne.apeldoorn)
Nederburg Pinot Grigio & Scholfilet (Foto: @yvonne.apeldoorn)

Wat past het beste bij scholfilet?

Het volgende gerecht van scholfilet, zeekraal,  mousseline en een Provinciaalse ratatouille werd gecombineerd met de Nederburg Winemasters Pinot Grigio 2022. Voor mij niet de beste combinatie omdat de pinot grigrio de intensiteit mist die wel in het gerecht aanwezig is. De combinatie van dit gerecht met de Winemasters Chardonnay is in mijn ogen een betere keuze. De Winemasters Pinot Grigio 2022 lijkt wel een goede keuze als aperitief of eventueel bij het frisse burrata voorgerecht.

Nederburg; de bekroonde wijnen
De bekroonde wijnen tijdens de perslunch

Kaasbordje met drie wijnen

Tot slot wordt de lunch zowel hartig als zoet afgesloten met een kaasbord met daarop wat vijgenstroop,  rozijnenbrood en een chocolade cake. Hierbij proeven we drie wijnen.

 

2x Heritage Heroes

Twee van de drie wijnen komen uit de Nederburg ‘Heritage Heroes’ range. De druiven voor de Brewmaster Bordeaux 2019 en Motorcycle Marvel Rhône 2020 zijn afkomstig uit specifieke wijngaarden of percelen. Beiden zijn gemaakt als eerbetoon aan twee uitzonderlijke mensen die een belangrijke rol hebben gespeeld bij Nederburg.

 

Kaasbordje met chocolade en 3 rode Nederburg wijnen
Kaasbordje met chocolade en 3 rode Nederburg wijnen (foto:@yvonne.apeldoorn)

Brew Master Bordeaux 2019
De Brew Master Bordeaux 2019 is een blend van Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot en Cabernet Franc in de Bordeaux-stijl ter nagedachtenis aan Johann Graue, die Nederburg in 1937 overnam.
De klassieke stijl kenmerkt zich door geconcentreerde aroma’s van donker fruit, zwarte kersen, bramen en cassis, hints van vanille en toast. Brew Master heeft een lange afdronk.

 

Motorcycle Marvel Rhône 2020
Motorcycle Marvel Rhône 2020 is een Rhône stijl blend van Grenache, Carignan,  Mourvèdre, Cinsault en Shiraz, ter ere van de legendarische wijnmaker Günter Brözel, die van 1956 tot 1989  als keldermeester de scepter zwaaide over Nederburg.
Levendig en sappig, met pruimen, kersen en bessen aroma’s, veel zoete kruiden en een aantrekkelijk zacht mondgevoel. Gelaagd met een lange afdronk.

 

Two Centuries Cabernet Sauvignon 2018
We proeven ook dé icoonwijn Two Centuries Cabernet Sauvignon 2018 uit het Nederburg Private Bin-assortiment, gemaakt van één druivenvariëteit. Mijn favoriete wijn van deze lunch. Een wijn gemaakt van druiven afkomstig van de beste wijnstokken uit de beste percelen in Philadelphia en Simondium (Paarl). Dit is een echte ‘terroir’ wijn. Elk perceel wordt individueel gevinifieerd en de wijn heeft gedurende een periode van 28 maanden gerijpt in nieuwe Frans eikenhouten vaten. Verleidelijke bloemen en kruiden aroma’s en veel rijp zwart fruit in de neus. Krachtig, geweldige concentratie, rijk, romig en elegant, met een gelaagde verfijning van bosbessen, krenten, koffie, tabak, vanille en pure chocolade in zowel de neus als mond.

 

Walraven Sax: importeur Nederburg
Walraven Sax startte haar activiteiten al in 1823 en is daarmee één van de oudste wijn en gedistilleerd distributeurs in de Nederlandse markt. Importeur Walraven Sax ging in 2020 een samenwerking aan met de succesvolle wijnmerken van Distell, zoals Nederburg, voor met name voor de on-trade, voor haar horeca kanaal. De Nederburg-collecties zullen in de toekomst breed verkrijgbaar zijn in Nederland.