Documentaire NPO2

Kijk vanavond naar Sour Grapes!

Vandaag, op woensdagavond 28 december,  wordt om 22.40 uur een schokkende documentaire uitgezonden. Het gaat over de grootste wijnoplichter ooit: Rudy Kurniawan. Jarenlang vervalste hij bekroonde kwaliteitswijnen en verkocht ze voor exorbitant hoge prijzen. Kijk naar de reconstructie.

De traditionele, gerespecteerde wijnwereld wordt omstreeks het jaar 2000 geconfronteerd met de nieuwe rijken, bij wie het niet om verfijnde smaak gaat, maar die dure wijnen voornamelijk als lucratieve beleggingsobjecten zien. De prijzen schieten omhoog: in 2000 brengen wijnveilingen wereldwijd 92 miljoen dollar op. In 2008 is dat al vervijfvoudigd tot 478 miljoen dollar. In dit speelveld overspoelt de jonge enthousiaste Rudy Kurniawan aan de vooravond van de economische crisis van 2008 de Amerikaanse markt met zijn zelfgemaakte wijnen, zogenaamd van befaamde wijnhuizen.

Waas van mysterie

Met zijn enorme kennis van wijnjaren en een uitzonderlijk goed smaakpalet doet Rudy mee met de grote spelers. Al snel worden zijn wijnen via veilingen door superrijke handelaren gekocht. Biljonair Bill Koch geeft bijvoorbeeld 2,1 miljoen dollar uit voor 200 van Rudy´s flessen. Maar er hangt ook een waas van mysterie om hem heen. Hoe succesvoller hij wordt, des te meer vragen mensen zich af wie hij is en waar hij vandaan komt. En zijn die oude wijnen van luxe wijnhuizen die hij verkoopt wel echt?

Uiteindelijk overspeelt hij zijn hand: een Bourgogne-wijn die hij aanbiedt, komt uit een jaar waarin deze niet geproduceerd blijkt te zijn.

Sour Grapes is een internationale coproductie, met o.a. VPRO, onder regie van Jerry Rothwell en Reuben Atlas. Uitzending: Woensdag 28 december om 22.40 uur op NPO 2.

Bekijk hier de trailer.

 

Op de hoogte blijven van nieuws uit de wijnwereld? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *