Genomineerd!

Interview met wijnvrouw Magda van der Rijst

Opnieuw begint de race naar de titel ‘Wijnvrouw van het Jaar’. Vorig jaar vond deze wedstrijd voor de eerste keer plaats en won wijnspecialiste Birthe van Meegeren (lees nog even mijn verhaal) deze begeerde titel. De eerste nominatie voor het komende jaar (2020) is multitalent Tjitske Brouwer van Vinoblesse, de tweede genomineerde is wijnschrijver Magda van der Rijst.

Vreselijk trots ben ik op mijn vriendin & wijnschrijfster Magda van der Rijst. Misschien kennen jullie haar al, want ze is ook teamlid van I Love Food & Wine. Ik ken Magda al sinds 1985, we werkten in die tijd allebei bij het culinaire tijdschrift TIP. Bovendien waren wij allebei afgestudeerd als diëtiste. Deze start van onze carrières heeft ons getekend. Magda is daarna nog Nederlands gaan studeren, gaan werken als bladenmaker voor vele sponsored magazines (ook al een overeenkomst met mij), en vinoloog geworden (1987). Vervolgens heeft zij het ook nog eens aangedurfd om de studie tot ‘Master of Wine’ te starten; hoe cool is dat! Je begrijpt mijn bewondering is groot! Tijd (voor jullie) om nader kennis te maken.

Behalve schrijven, wat doet Magda nog meer?

Portret Magda van der Rijst-4Ze schrijft voor tijdschriften (PersWijn, WineLife, Proef! en AllerHande), maar ook verschijnen er regelmatig boeken van haar hand. Om de wijnwereld toegankelijk te maken, ontwikkelt Magda tevens interactief lesmateriaal voor wijncursussen op vier verschillende niveaus, voor verschillende doelgroepen. Naast haar dagelijkse schrijfwerk heeft Magda bestuurlijke taken als voorzitter a.i. van Stichting Dranken Examens en Normering (SDEN), die toezicht houdt op de kwaliteit van wijnexamens in Nederland en is zij secretaris van de examencommissies vinoloog en magister vini. Ook is zij juryvoorzitter van de Scriptieprijs Wijn en van het tweejaarlijkse Nationaal Kampioenschap ‘Beste Sommelier van Nederland’.

 

1. Magda; hoe voelt het om genomineerd te zijn? Kwam het als een verrassing?

Ja, natuurlijk, zeker een verrassing. En ik voel het als een eer, zo’n nominatie. Ben er trots op en in goed gezelschap J 

2. Wat vind je van dit initiatief om vrouwen meer voor het voetlicht te krijgen? Is het noodzakelijk?

Ja, helaas is het nodig en daarom ook een goed initiatief van Barbara Verbeek en haar team. Zo lang het voor sommigen nog niet gewoon is om mensen als gelijken tegemoet te treden, te beschouwen en te behandelen en er scheve verhoudingen bestaan, dan vraagt dat om extra aandacht. In september werd er weer fiks over het vrouwenquotum gediscussieerd. Dat maakt van alles los, zeker niet altijd de dingen waarmee ik het eens ben, maar er gebeurt wel iets. En dat gebeurt ook als er publicaties rondom ‘Wijnvrouw van het jaar’ verschijnen. Persoonlijk sta je even in de schijnwerpers, dat is strelend, maar vooral – en daar gaat het natuurlijk om – de vrouw in de wijnwereld. Onlangs, op 7 oktober, werd tijdens de Lotte Wolf Dag de Wine Wolf Award uitgereikt: een prijs voor een jong, vrouwelijk wijntalent. Zoals Lotte zelf was. Fantastisch om zo Lotte’s gedachtegoed voor te zetten en jonge vrouwen aan te moedigen op eigen wijze hun weg voort te zetten in de wijn. Goede initiatieven. 

3. Kunnen vrouwen beter proeven?

In aanleg kunnen vrouwen beter proeven dan mannen, maar niet elke vrouw kan beter proeven dan willekeurig welke man. Dat vrouwen in aanleg beter kunnen proeven, heeft – simpel gezegd – te maken met ons brein en oerinstinct. Omdat vrouwen zich vanuit de oudheid altijd met voedsel, ook met de jacht, en voedselbereiding hebben beziggehouden, ligt er veel informatie in ons oerinstinct opgeslagen. Daardoor is ons proefvermogen beter geëvolueerd en hebben we in de basis meer talent. Dat geeft een voorsprong, maar vervolgens moet dat talent wel worden ontwikkeld. Dit is bekend over proeven in het algemeen. Jammer genoeg heb ik nooit metingen gevonden die specifiek over wijn proeven gaan. Lastige materie om te meten want wat is ‘beter’ proeven. Het probleem begint al bij de definiëring van  ‘beter’. Mijn voormalige schijfpartner Noële Ruitenberg, samen waren we Ruit&Rijst, sloot dit soort gesprekken altijd af met de volgende zin: ‘Vrouwen proeven niet alleen beter, ze smaken ook beter.’

4. Je bent in het verleden gestart met de Master of Wine-studie? Tijdelijk gestopt. Ga je de studie afmaken?

Nou, tijdelijk…. Inmiddels is het al heel erg lang geleden dat ik er mee bezig was, maar ook al heeft het me niet die geweldige titel opgeleverd, ik heb er veel aan gehad. Zodra ik erover praat, met iemand die nu het traject volgt, voel ik kriebels om die draad op te pakken, maar dat zou betekenen: opnieuw beginnen. Ik geloof dat er nu andere dingen te doen zijn.

Ideale combinaties bestaan niet, maar er zijn momenten dat een combinatie perfect blijkt.

5. Master of Wine of Magister Vini? Wat zou jij kiezen?

Toen ik zelf aan Master of Wine begon, bestond Magister Vini nog niet. En omdat ik lekker doorstoomde, meteen door kon naar het tweede jaar en de Rosemount Scholarship had gewonnen, vroeg de commissie die zich bezighield met het opzetten van het Magister Vini-programma om aan te sluiten. Ik zat dus in de Magister Vini-examencommissie toen ik zelf het Master of Wine-programma volgde. Met het laatste ben ik gestopt, maar ik werk nog altijd met veel plezier aan de ontwikkeling van de Magister Vini-examens. Als het in die tijd anders was gelopen, had ik waarschijnlijk eerst het Magister Vini-traject doorlopen.

6. Food & Wine is ook een van jouw passies. Je hebt ook een boek over foodpairing geschreven: ‘Welke wijn bij het Eten’ (2006). Hoe belangrijk is dit voor jou?

Dat hangt van de situatie en van mijn bui af. Soms maakt het me helemaal niks uit. Ik kan heel erg zin hebben in een bepaalde wijn en dan blijkt hij niet bij het gerecht te passen. Dan proef ik eten en drinken afzonderlijk en ga niet combineren. In mijn werk vind ik het wel belangrijk. Het is een van de meest gestelde vragen: ‘Welke wijn kan ik hierbij drinken?’ Ook de meest gelezen rubriek in wijnmagazines en op websites. Wine-food-pairing is een goede invalshoek om beginnende wijnliefhebbers meer over de smaak van wijn uit te leggen. Het is fascinerend om mee bezig te zijn omdat je zowel het gerecht als de wijn(en) moet kennen. Verder moet je ook andere variabelen als het weer, locatie, gezelschap, prijs enzovoort meenemen om tot een fijne combinatie te komen. Ideale combinaties bestaan niet, maar er zijn momenten dat een combinatie perfect blijkt. Daar word ik gelukkig van.

 7. Wat zijn je ambities voor de toekomst?

Wijnvrouw van het jaar worden J , natuurlijk. Ervoor zorgen of eraan bijdragen dat er meer vrouwen zitting nemen in besturen en commissies die met wijn te maken hebben. Intensief, met anderen, doorwerken aan modernisering van het wijnlesmateriaal en de wijnexamens. Het moet voor iedereen mogelijk zijn om, op diverse niveaus, meer over wijn te weten te komen en er een diploma in te halen. En verder wil ik altijd blijven proeven en schrijven.

Credit portret:  fotograaf Paul Kampman

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Op de hoogte blijven van het laatste culinaire nieuws? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *