Nederlandse Aspergewijn 2018

Welke wijn gaat winnen?

Op 18 februari organiseert de Verenigde Vinologen Nederland (VVN) voor de derde keer de verkiezing van de Nederlandse Aspergewijn. Er zal worden gejureerd door ca. 30 vinologen die lid zijn van de Vereniging voor Vinologen. En ik zit in de jury! Hoe en waar gaat dit gebeuren?

Hostellerie De Hamert
Hostellerie De Hamert

Evenals vorig jaar zal de verkiezing plaatsvinden bij het befaamde asperge-restaurant Hostellerie De Hamert in het Zuid-Limburgse Wellerlooi. Er worden 30 genomineerde wijnen blind geproefd. Daarna vindt de  beslissende finale plaats. De zes gekozen wijnen uit de eerste ronde worden opnieuw blind geproefd, maar dan in combinatie met drie aspergegerechtjes.

Landelijke aanpak

De leden van de Verenigde Vinologen Nederland zijn van mening dat er vaak wijnen als aspergewijn worden geschonken, die niet geheel passen bij de koningin der groente. Daarnaast willen ze deze verkiezing ombuigen van een regionale aangelegenheid naar een landelijke verkiezing. In totaal zullen een dertigtal wijnen worden genomineerd. Ook de consument wordt betrokken bij deze verkiezing.

Winnaar op opening van het Aspergeseizoen

De winnende wijn zal worden geschonken tijdens de opening van het Aspergeseizoen op 12 april 2018 en zal publiciteit krijgen in de media.

Finale proeverij

De genomineerde aspergewijnen worden dus niet alleen ‘sec’ geproefd, maar ook in combinatie met het ‘witte goud’. Hiervoor zal restaurant De Hamert een drietal aspergegerechtjes serveren. De focus ligt dus op meest uitgelezen wijn-spijscombinatie, als voorwaarde geldt dat er interactie plaatsvindt tussen de beide smaakprofielen (dus zowel van de wijn als van spijs). De best scorende combinatie wint, en de bijpassende wijn krijgt de titel:

Nederlandse Aspergewijn 2018.

 

Op de hoogte blijven van het laatste Wijn&Spijs nieuws? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *