Genomineerd!

Interview met wijnvrouw Rianne Ogink

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept

De race om de titel ‘Wijnvrouw van het Jaar’ loopt ten einde. Elk jaar worden er vier vrouwen genomineerd. Wie gaat het worden in 2022? Als eerste voor 2022 is Tatjana Puklavec genomineerd (van Puklavec Family Wines), en als tweede ‘ik zei de gek’ (Jolande Vos). Nummer drie is Liesette van Eijnsbergen van het Wijninstuut. En de rij wordt gesloten door upcoming star Rianne Ogink, de jongste genomineerde wijnvrouw tot nu toe. Maar wie is zij precies en waarom is zij genomineerd? In dit interview geeft zij antwoord op mijn prangende vragen.

Wie is Rianne Ogink?

In het persbericht van ‘Wijnvrouw van het jaar’ staat het volgende:

Rianne is met haar 29 jaar de jongste genomineerde Wijnvrouw ooit! De jury vindt Rianne een groot voorbeeld voor de jonge wijnvrouwen in Nederland. Ze laat zien dat je met een enorme inzet, passie en verdieping in relatief korte tijd aan de top kunt komen. Het is een enorme wijnfanaat met ambitie, heeft eigen initiatieven wat betreft educatie en heeft pas geleden een seminar voor wijnmakers uit Zuid-Afrika georganiseerd. Zij maakt ons nieuwsgierig naar de toekomst!

Van sportmanagement naar sommelier

Rianne had nooit gedacht dat toen zij de opleiding HBO Sportmanagement begon, haar leven 360 graden zou draaien. Waar tijdens haar opleiding alles om gezondheid en sport draaide, leidt Rianne nu een leven wat alles heeft te maken met lekker eten en wijn. Ze begon als bedrijfsleidster in een restaurant in Gorssel en vond dat ze ook wat over wijn moest weten. Ze volgde er WSET 2 wijncursus en dat smaakte naar meer, dus WSET 3 en WSET 4 volgden met als toetje het diploma Course. Maar wijn leer je niet uit een boekje, dus begon zij een paar jaar geleden in restaurant Zoldering op de Utrechtse straat in Amsterdam. Dit bijzondere wijnrestaurant heeft pasgeleden een Michelin ster gekregen.

 

Terug naar de schoolbanken

Rianne is vaak te vinden op diverse wijnproeverijen, waarover zij zegt: ‘Wat is het toch lekker dat je je hele leven kan blijven leren, weer geïnspireerd raakt en telkens weer nieuwe bevlogen mensen ontmoet. Het mooie vind ik dat de wijnwereld niet meer zo stoffig is en elitair!’

Af en toe schrijft Rianne wijnartikelen voor Le Club des Vins (genomineerde van Wijnvrouw 2021) en vanaf september 2022 gaat ze ook columns schrijven voor de Grote Hamersma. Ze heeft een aantal masterclasses georganiseerd met sprekers uit de top van hun vakgebied.

In september gaat zij verhuizen naar de Bordeaux om daar een jaar lang Bachelor Vitcultuur & Oenologie te studeren. Haar grootste droom is om uiteindelijk wijngaard manager te worden, waar dan ook in de wereld.

Rianne Ogink genomineerd
Rianne Ogink (M)genomineerd. Met organisatoren Barbara Verbeek (l) en Clarissa Slingerland (r)

 

HET INTERVIEW

1. Rianne, je bent als vierde genomineerd voor 2022. Misschien een open deur, maar was het een verrassing?

Ik had geen idee, maar super grote eer! Ik voel me meer een wijnmeisje tussen al deze dames met zo’n staat van dienst. 

2. Er begint wat discussie los te komen over deze verkiezing. Wat vind jij, als jongste telg, van dit initiatief om meer vrouwen voor het voetlicht te krijgen? Is het nog steeds noodzakelijk?

Het is natuurlijk super goed dat dit soort initiatieven worden georganiseerd. Voorheen waren de vrouwen in de wijnwereld schaars. Dus misschien dat de jeugd het nog steeds ziet als een elitaire mannenwereld. Dat beeld zou in mijn beleving moet veranderen. Persoonlijk heb ik de wijnwereld altijd ervaren als een plek waarin ruimte is voor iedereen, ongeacht je geslacht. Je moet je plek wel verdienen en ervoor willen werken uiteraard.

3. Je koos ooit voor een studie sportmanagement. Heb je zelf ook een sportachtergrond? Wat is je favoriete sport eigenlijk?

Ik heb vroeger op hoog niveau gevolleybald. Heerlijk vond ik het, maar helaas niet te combineren met een fulltimebaan in een restaurant. Wie weet kan ik het wel weer oppakken in Bordeaux.

4.Van sportmanagement naar sommelier lijkt mij een onverwachte omwenteling. Eigenlijk een soort ‘De ommekeer’. Wat was hiervoor de aanleiding?

Ommekeer, tja, ja en nee. Het bleek dat functies als sportmanager veel commerciëler waren dan ik op voorhand kon indenken. En ik wilde eigenlijk hele dagen lekker met mensen in de weer zijn, dus ik besloot op zoek te gaan naar iets anders. Ik werkte na mijn studie altijd al in de horeca dus ergens was het geen grote stap. Wel vond ik het belangrijk dat als ik dit fulltime ging doen dat ik dan ook wist waar ik mee bezig was. Zo was de stap naar een eerste wijnopleiding snel gezet.

5. Werken als sommelier bij een sterrenrestaurant als Zoldering betekent dat je gedegen kennis hebt van Wijn & Spijs. Heb je hiervoor ook een opleiding gevolgd?

Nee, al zou me dat nog wel eens leuk lijken. Het is vooral een kwestie van veel met elkaar proeven. Al doen we bij Zoldering niet heel veel met wijnspijs. We vinden het belangrijker dat mensen lekker drinken waar ze zin in hebben. Al kunnen we natuurlijk altijd een suggestie doen.

6. Volgens mij heb je in 5 jaar tijd de WSET-wijnopleiding gehaald. Tot en met Diploma Course. Petje af hoor. Dat is echt heel knap. Maar dat was nog niet genoeg dus. Wat heeft je ertoe bewogen om opnieuw de schoolbanken in te gaan en te verhuizen naar Bordeaux voor de studie Bachelor Viticulture & Oenology?

Terugkijkend heb ik het wijngaarddeel van de Diploma Course altijd al het meest interessant gevonden. En tijdens corona heb ik een aantal stages mogen doen, o.a. in de Jura en Pfalz. Daar is dat gevoel eigenlijk alleen maar versterkt. Het werd toch eens tijd om daar wat mee te gaan doen. Dus toen Magda van der Rijst met het idee kwam begon het wel te leven.

7. Op je LinkedIn-profiel las ik dat je ook nog bezig bent om Weinademiker te worden. Hiervoor moet je onderzoek doen en een artikel schrijven. Waar haal je al die tijd vandaan? En wat is het onderwerp?

Nou in alle eerlijkheid heb ik daar uitstel voor aangevraagd. Dus hopelijk volgend jaar en zo niet dan het jaar daarna. Mijn onderzoeksvoorstel over oude wijnstokken is al wel goedgekeurd, maar er zitten inderdaad niet voldoende uren in de dag.

8. Nog even terug naar de wijn zelf. Wat is je favoriete wijn in het algemeen? En heb je ook een favoriete wijn&spijs tip voor ons?

Je mag me altijd wakker maken voor Champagne, op elk moment van de dag. Maar met een Chenin Blanc uit Zuid Afrika, gerijpte Duitse Riesling of een goede Côte-Rotie maak je me ook enorm gelukkig! En qua wijn spijs. Mijn meest memorabele wijnspijs moment was toen er eeen glas ‘Old Harvest’ sherry van Ximenez Spinola werd geschonken samen met een stuk blauwschimmel kaas. Ik HAAT blauwschimmel kaas. Maar dit was briljant. Hoe harmonieus die sherry en kaas samengingen. En hoe het zoet van de wijn het scherpe van de kaas maskeerde. Heerlijk was het.

9. Wat zijn je toekomstplannen? Kom je terug naar Nederland, of wordt het een internationale carrière?

Ik heb nog geen flauw idee. Het komende jaar is in ieder geval Bordeaux en alles daarna is nog de vraag. We gaan het zien waar de wereld me brengt. Ik hou je op de hoogte.

 

Zorgeloze kerst zonder stress? Dat kan! 🎄

Download 'm nu!

Ontdek ons Stressvrije Kerst e-book – jouw ultieme gids voor een ontspannen kerstdiner! Met 5 complete kerstmenu’s, handige werkplannen per dagdeel, wijnsuggesties en slimme tips om kerststress te vermijden.

Plus: 10% korting op de bijpassende wijnen van kwaliteitsimporteur QV Select! Mis deze kans niet om van jouw kerst een onvergetelijke en ontspannen feestdag te maken.

Bestel 'm direct!