Wijndomein in Zuid-Afrika

Kennismaken met Benguela Cove

Mag ik u even voorstellen: Catalina Semillon. Wat een prachtige wijn in een prachtige fles. Dit is het paradepaardje van wijndomein Benguela Cove in Zuid-Afrika. Een witte wijn die onlangs vijf sterren ontving (november 2021) van de onvolprezen Platter’s Guide!

Sinds begin 2021 is De Monnik Dranken de trotse importeur van de wijnen van Benguela Cove uit Walker Bay. Dit prachtige estate ligt direct aan de Atlantische oceaan (Kaap Agulhas), dichtbij Hermanus (je weet wel waar je walvissen kunt spotten). Hier heerst een uitgesproken koel terroir, want de overheersend zuidoosten zeebries wordt verkoeld door de zogenaamde ‘Benguela-stroom’. Dit is een koude stroom die opwelt vanuit de diepten van de oceaan met heel koud water. Dat zorgt voor een uniek stukje Zuid-Afrika dat koeler is dan elders. Met als resultaat mooie elegante wijnen met frisse zuren.

Benguela Cove ligt pal aan de kust

Rijzende ster in Walker Bay

Johann Fourie, wijnmaker Benguela Cove
Johann Fourie, wijnmaker Benguela Cove

In 2013 kocht de succesvolle zakenvrouw Penny Streeter de, op dat moment wat kwijnende, wijngaarden en maakte er binnen de kortste keren een buitengewoon succesvol wijngoed van. Ze bezit 220 ha, waarvan 62 ha aan wijngaarden. Daarnaast zette ze Benguela Cove ook nog eens op de kaart door het toevoegen van een uitmuntend restaurant (Moody Lagoon), een kunstgalerie en plek waar ook kinderen zich kunnen vermaken. Inmiddels is het een paradijselijk plekje. Maar ook de wijn moest in snel tempo naar een kwalitatief hoog niveau. Hiervoor nam ze de gelauwerde wijnmaker Johann Fourie in dienst. Hij verstaat de kunst om, behalve excellente wijnen maken, ook de kunst om ze succesvol in de markt te zetten. En dat is inmiddels gelukt.

Drie verschillende lijnen van Benguela Cove

Benguela Cove maakt drie verschillende series, plus één icoonwijn.

  • Lighthouse Collection: toegankelijke wijnen die het coolclimate terroir laten zien. De naam verwijst naar de vuurtoren die uitkijkt over de wijngaarden.
  • Estate Range: karaktervolle expressieve wijnen met meer diepgang.
  • Vinography: wijnen afkomstig van druiven van een enkele wijngaard (single vineyard).

De icoonwijn van Benguela Cove is de Catalina Semillon. Hiervan worden maar ca. 500 flessen gemaakt en die waren binnen 48 uur uitverkocht! Een kanjer van een witte wijn die onlangs met vijf sterren werd beloond door de Platter’s Guide. Het is een echte bewaarwijn, want pas na 5 jaar begint hij op dronk te komen. Dus nog even laten liggen…

Semillon is underrated, especially from South Africa (Cees van Casteren MW)

 

Chef Luc Custers legt uit

Sterrenwijn in Sterrenrestaurant

kennismakings-wijnproeverij van Benguela Cove vindt plaats in de Amsterdamse sterrenzaak Bolenius van chefkok Luc Kusters. Deze prachtige zaak ligt op de Zuidas. Ze zijn gespecialiseerd in groenten (80%-20%) en bezitten naast hun gewone Michelinster (2016) ook sinds 2021 de groene Michelinster! Alle groenten komen dan ook uit eigen moestuin.

Na een uitgebreide proeverij (11 wijnen) die steeds in series van twee worden geproefd kunnen we aan tafel. Dat blijkt geen straf.

Moestuin van de Zuidas: signature dish van Luc Kusters

We starten onze lunch met een ‘moestuin van de Zuidas’. Dit is een signature dish van chef Kusters. Je krijgt er aan tafel zelfs een handleiding bij die je vertelt welke groenten (19 stuks!) er in het gerecht verwerkt zijn. De gebruikte groenten veranderen naar gelang het seizoen. Erbij proeven we nogmaals de mooie verfrissende sauvignon blanc.

Moestuintje van de Zuidas van restauarant Bolenius tijdens de Benguela Cove proeverij
Moestuintje van de Zuidas

Daarna komen de langoustines met een gelei van onrijpe druiven op tafel. Bij elk gerecht worden twee wijnen geschonken om te testen. Bij dit gerecht: de Catalina Semillon (€ 41,50) en de Chardonnay Vinography (€ 38,50). Allebei geweldige wijnen natuurlijk, maar persoonlijk vond ik de wijn-spijscombinatie met de Chardonnay het beste.

Als derde gerecht een vleesgerecht: eendenborst met foie gras (maar dan de duurzame versie) met een saus van specerijen. Ook nu weer twee wijnen: Estate Collage Red Blend (€ 16,75) en de Estate Malbec (€ 17,50). Beide wijnen combineren meer dan uitstekend.  De estate blend wordt gemaakt van de vijf klassieke Bordeaux-druiven (cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, petit verdot, malbec). Prachtige balans met zacht rijp fruit, kruidig met een tikkeltje mint. Eigenlijk nog mooier dan een echte Bordeaux. Maar ook de Malbec is verrassend. Ook hier elegantie en finesse, en totaal anders dan een Malbec afkomstig uit Argentinië.

‘Hartig’ dessert van bietjes

Bietjes dessert van restaruant Bolenius
Bietjes dessert

Het dessert was misschien wel de topper van de dag. Met name vanwege de presentatie. Het gerecht (bietendessert met een jus van specerijen) werd opgediend in kleine aardenwerken kruikjes die aan tafel kapot werden geslagen. Vervolgens werden de borden opgemaakt en geserveerd. Erbij Estate Pinot Noir (€ 16,75) en Vinografhy Pinot Noir (€ 38,50). De Estate-versie is gemaakt van een blend van verschillende kloons en terroirs. Deze is licht, elegant en fruitig met een sappige afdronk. De Vinografhy is gemaakt van één kloon (100% 115-kloon). Deze is zachter en ronder met een lange afdronk. Breed van smaak met meer diepte. Qua smaak ligt dit tussen Oude Wereld (Bourgogne) en Nieuwe Wereld in.

Mijn favorieten Benguela Cove

Eigenlijk zijn alle wijnen van dit Zuid-Afrikaanse wijndomein een aanbeveling waard. Maar voor mij persoonlijk springen vooral de Lighthouse sauvignon blanc (€ 8,95) als wijn voor alledag, de beide Pinot Noirs, Lighthouse Syrah (€ 11,50) en de Estate Collage Red Blend er bovenuit. En uiteraard de icoonwijn Catalina Semillon; that’s for sure!

Uitzicht over de wijngaarden van Benguela Cove
Uitzicht over de wijngaarden van Benguela Cove

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *