Het vervolg

Wijnregio Navarra nader bekeken (deel 2)

In het voorjaar 2019 heb ik op uitnodiging van het Consejo Regulador van de DO Navarra de wijnregio Navarra mogen ontdekken. De start was veelbelovend met mooie bezoeken aan Bodega Ochoa en Bodega Innurieta  (lees nog even mee met deel 1). De dagen daarop volgend bezoek ik nog 6 andere adressen in de andere delen van Navarra. Hoe hebben we dat ervaren?

Bodega Marqués de Montecierzo: traditie staat voorop

Hiervoor reizen we in een klein mini-busje naar het zuiden van Navarra, naar het dorpje Castejón. We gaan op bezoek bij Bodega Marqués de Montecierzo (22 ha). Het is een typisch Spaans familiebedrijf. Als we aankomen staat het ontvangstcomité als klaar: vader Joaquín Lozano, zijn zoon Roberto en zijn schoonzoon Ricardo Ramos.

Bodega Marqués de Montecierzo
In het verleden was Bodega Marqués de Montecierzo een oude meelfabriek

De bodega is gesitueerd in een historisch gebouw (cultureel erfgoed), gebouwd in 1900 met een indrukwekkende staat van dienst. Tijdens de Spaanse burgeroorlog was het een gevangenis, later werd het de grootste meelfabriek van Spanje. De familie Lozano kocht de ruïnes en is gaan renoveren.

Bodega Marqués de Montecierzo
De ooievaars van Bodegas Marqués de Montecierzo

Heel decoratief en opvallend aanwezig  (misschien zelfs hinderlijk) zijn de vele ooievaars (46 stuks!) rondom het gebouw. Ze bouwen hun nesten op het dak en schoorstenen. Maar voor ons is dat een prachtig en fotogenieke aanblik.

De familie Lozano werkt biologisch, maar ze zijn nog niet gecertificeerd. Na een rondleiding gaan we proeven: in eerste instantie in de rustieke proefruimte met open haard (die aanstaat!), tussen de eeuwenoude muren. Maar dit blijkt geen ideale proefruimte. Ons gezelschap wordt gehinderd door de wat muffe atmosfeer van smeulend hout waardoor we niet meer goed kunnen ruiken en proeven. We verhuizen dus naar boven.

De wijnen van Marqués de Montecierzo
De wijnen van Marqués de Montecierzo

Twee van hun wijnen zijn onlangs in de prijzen gevallen: Emergente Rosado 2017 en de Emergente Selectione Merlot 2014. Daar zijn ze trots op. En inderdaad: daar zijn wij het helemaal mee eens. Ook wordt hun witte wijn (chardonnay) goed beoordeeld. Helaas is ons gezelschap over de rijke reeks rood niet echt heel enthousiast. Conclusie: er moet meer ruimte komen voor innovatie en vernieuwing voor de nieuwe generatie.
Geen importeur in Nederland!

 

Bodegas Escudero: modern en innovatief

In hetzelfde gebied (Castejón) bezoeken we aansluitend de luxueuze  bodega in aanbouw van de Familia Escudero. Ook hier hebben we te maken met een echt familiebedrijf. Gestart in 1852 in de nabijgelegen wijnregio La Rioja. Familia Escudero is een van de grootse producenten in Spanje (200 ha). Ze hebben vooral naam gemaakt met hun hoge kwaliteit Cava. Die maken ze niet in Villafranca del Penedés, maar in Rioja. Maar liefst 11 verschillende varianten!

Bodega Escudero
Bodega Escudero in Navarra, op de grens met Rioja

In het jaar 2000 besluiten ze hun werkterrein uit te breiden naar Navarra. Ze beginnen met het maken van rood en rosé onder de labels ‘Logos’ en ‘Pedro de Ivar’. In 2016 wordt er een nieuwe winery aangekocht in Castejón, aan de oever van de rivier Navarra. En precies op deze plek worden we rondgeleid door één van de vier eigenaars (broers): Amador Escudero, de oenoloog van de familie. Gepassioneerd vertelt hij over zijn wijnen.

Bodegas Escudero
Amador laat barrel-samples proeven

We mogen zelfs een aantal barrel-samples proeven. Heel interessant om te zien hoe eenzelfde blend zich ontwikkeld op Amerikaans eiken in vergelijking met Frans eiken.

Tijdens een lokale, authentieke tapaslunch met o.a. homemade tortilla, cecina en lomo, proeven we zijn wijnen (10 stuks).

Bodegas Escudero
Eerst proeven we de mooie Cava’s uit Rioja!

Welke vallen op? We komen natuurlijk voor Navarra, maar gelukkig wil hij ons ook 3 van zijn Cava’s (uit Rioja!) laten proeven. Wow, dat is verrassend goed zeg! Met name de blanc de blanc extra brut (100% chardonnay) is mijn grote favoriet. Mooie mousse, toast, frisse zuren en uitstekende balans. Heeft notabene 60 maanden sur lie gerijpt! Toppertje.

Ook proeven we o.a.  de Logos I en Logos II. Allebei rode blends van garnacha (40%), tempranillo (30%) en cabernet sauvignon (30%). Het verschil zit ‘m in de rijping op houten vaten: Logos I rijpt op 70% Frans en 30% Amerikaans eiken, terwijl Logos II alleen op Amerikaanse eiken heeft gelegen. Mijn voorkeur ligt bij Logos I.
Geen importeur in Nederland.

 

Bodega de Sada: coöperatie op unieke plek

Tot slot bezoeken we deze dag Bodega de Sada. Hiervoor rijden we weer naar het noorden: Baja Montaña. Het kleine stadje Sada ligt aan de voet van de Pyreneeën. Bodega de Sada is een coöperatie, opgericht in 1939.

Bodegas De Sada
Prachtig uitzicht over de wijngaarden met grenache

Ze bezitten ruim 600 ha aan wijngaarden, voornamelijk garnacha (70%). Voordat we gaan proeven gaan we eerst even buiten kijken, we rijden naar de top van de heuvel en kijken uit over  de weidse vallei met eeuwenoude garnacha-wijnstokken. Er heerst hier een iets koeler klimaat vanwege de invloed van de bergen. De verschillen in dag- en nachttemperaturen zijn groot. Een indrukwekkend uitzicht! Aansluitend proeven we in sneltreinvaart hun portfolio: prima prijs-kwaliteit zonder uitschieters.
Geen importeur in Nederland.

 

VERGEET NIET NAAR HET BOVENSTAANDE FILMPJE TE KIJKEN. KLIK OP DE PIJL IN DE FOTO!!!

Na deze drie wijnbedrijven bezoek ik de volgende dagen nog 3 andere bodegas. Deel 3 komt volgende week.

Op de hoogte blijven van het laatste culinaire nieuws? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *