5 verschillende systemen

Getest : hoe wijn het best bewaren?

Is een fles wijn eenmaal geopend, dan is hij over het algemeen nog maar een paar dagen goed te bewaren. Maar er zijn verschillende systemen en manieren om die paar dagen te verlengen naar zelfs twee weken. Ik was benieuwd naar het beste systeem ‘wijn bewaren’ en testte 5 manieren naast elkaar om dit te vergelijken. En…, er blijkt spectaculair verschil. Kijk maar!

Maar eerst de vraag: waarom gaat wijn achteruit in kwaliteit als je hem wat langer wil bewaren? De oorzaak is zuurstof die in de fles komt. De zuurstof veroorzaakt oxidatie en dat is ‘bederf’. Met andere woorden de wijn gaat achteruit in kleur, geur en smaak (wijn wordt zuurder). Hoe minder zuurstof er boven de wijn in de fles komt, hoe trager de achteruitgang verloopt. Bovendien hoe eenvoudiger de wijn, hoe slechter hij tegen zuurstof kan. Verder is het zo dat een houtgerijpte wijn over het algemeen wel beter tegen zuurstof kan, want deze wijn heeft door de rijping in het vat al contact met zuurstof gehad en kan er daardoor beter tegen.

Geopende fles wijn altijd koel bewaren

Wat kun je hier tegen doen? Ten eerste bewaar de eenmaal geopende fles zo koel mogelijk. Doe de kurk of een andere afsluiter op de fles en zet hem, zowel wit als rood, in de koelkast. De koele temperatuur vertraagt de veroudering van de wijn.

Zuurstof uit de fles knijpen

Wijnschrijver Nicolaas Klei bedacht ook iets heel ingenieus. Dit is zijn methode: giet de overgebleven wijn over in een (kleine) plastic fles (liefst mineraalwater). Knijp vervolgens in de fles tot de wijn aan de rand komt en schroef dan meteen de dop erop. Op deze manier heb je eveneens ook de zuurstof uit de fles geknepen met als gevolg dat de wijn minder snel bederft. Zet hem in de koelkast. De wijn is op deze manier nog enkele dagen tot een week houdbaar, want de oxidatie wordt vertraagd en de wijn zal zijn smaak redelijk behouden.

Welke wijn bewaarsystemen zijn er te koop?

Is je fles eenmaal geopend en ga je die niet meteen helemaal leegdrinken (misschien ben je de enige thuis die wijn drinkt), dan zijn er diverse hulpmiddelen te koop. Ik zet de meest bekende op een rijtje.

5 WIJN BEWAARSYSTEMEN
Op deze foto zie je ook de Solis Wine Stopper, maar deze is NIET GETEST

1.Vacu Vin systeem trekt zuurstof uit de fles

Misschien ken je dit systeem wel: de zogenaamde Vacu Vin Wine Saver. Dit merk bestaat al sinds 1986. Zij waren de eerste in de markt. Uitgangspunt is hier dat je de wijn langer houdbaar maakt, omdat je de zuurstof uit de fles haalt. Dit systeem bestaat uit een vacuümpomp én herbruikbare gummy doppen. Je zet zo’n grijze gummydop in de geopende fles en verwijdert vervolgens met behulp van de pomp de zuurstof uit de fles.

Prijs: € 14,95 (met 2 doppen)

 

2.Nanostopper: next level vacuüm stopper

Het merk Nanostopper is een verbeterde versie van de zogenaamde vacuüm stopper. Ook met de Nanostopper verwijder je, op dezelfde manier als met de Vacu Vin Wine Saver, de zuurstof uit de fles.

Voordeel van de Nanostopper; dit zijn veel plattere siliconen dopjes. Zelfs zo klein, dat hij ook geschikt is voor flessen met een schroefdop. Na het vacumeren kun je namelijk de schroefdop weer op de fles zetten en op die manier vacuum houden. Hierdoor ontstaat een 100% lekvrije afdichting en kunnen de flessen horizontaal in de koelkast worden bewaard. Bovendien kun je met dit systeem ook potjes of plastic zakjes vacumeren: heel handig! Ook geschikt voor olijfolie en verse sappen, omdat het materiaal bestand is tegen olie en zuren.

Prijs: € 9,95,- (met 6 doppen), bij Bol.com kost dit overigens € 20,-

 

3.Pulltex AntiOx Winestopper met koolstoffilter

Met deze Pulltex dop kun je, volgens de verpakking, de geopende fles wijn ca. 10 dagen lang bewaren. Het ingebouwde actieve koolstoffilter stopt het oxidatieproces en daardoor behoudt de wijn al zijn organoleptische eigenschappen. De gepatenteerde technologie is wetenschappelijk bewezen en door de beste Europese sommeliers bevestigd (zegt de tekst op de verpakking!). Na gebruik spoel je de dop af met koud water en laat hem vervolgens drogen. Hij heeft een levensduur van 5 jaar of waarborgt een gebruik van 1000 toepassingen.

Prijs: € 24,95

 

4.Repour Wine Saver: absorbeert alle zuurstof

Dit systeem is ontwikkeld in de VS. In deze Repour afsluitdop zit zuurstofabsorberend materiaal dat continue zuurstof uit de lucht onttrekt. Maar dit materiaal onttrekt ook zuurstof uit de wijn zelf die nog in de fles zit, waardoor de wijn vrijwel geen kans krijgt om te oxideren. Omdat de zuurstof wordt geabsorbeerd en niet wordt vervangen door ander gas, creëert het een effectief ‘vacuüm’. Je kunt de dop ca. 5 keer gebruiken, daarna wordt het minder.

Prijs: € 7,- voor 4 doppen

 

5.Coravin Pivot: argongas beschermt

Al eerder gehoord van de zogenaamde Coravin? Ik schreef er al eerder over. Dit systeem werkt anders dan de voorgaande: argongas beschermt tegen zuurstof. De professionele apparaten, zoals de Six Core, werken met een schenknaald via de kurk. Dat gaat zo:

Je kunt 1 glas wijn uit een fles schenken, zonder dat de fles openmaakt, en zonder dat de kurk uit de fles gaat. Via een flinterdunne naald schenk je de wijn  in het glas. Tegelijkertijd komt er wat gas (argongas) in de fles die de overgebleven wijn in de fles beschermt. Het gas is namelijk zwaarder dan zuurstof, het zorgt ervoor dat de wijn omhoog komt. En door die hoge druk komt er geen zuurstof bij de wijn.

Coravin Pivot
Coravin Pivot

Maar nu is er een nieuw model: Coravin Pivot. Dit apparaat is meer geschikt voor de consument. Nu moet je de fles wel eerst openen met de kurketrekker, maar daarna doe je meteen de siliconen dop van de Coravin Pivot erin. In deze dop zit een opening waarmee je met behulp van het apparaat, de wijn uit de fles kunt schenken. Tegelijkertijd komt er argongas in de fles (net als bij de professionele apparaten) die de wijn beschermt. Ben je klaar, dan haal je het apparaat weer uit de dop. Je sluit hem weer af en je zet de fles in de koelkast. Zie ook dit filmpje!

Prijs: € 119,99  voor het apparaat. Losse capsules per 3 stuks € 26,99 (per capsule kun je hiermee ca. 20 glazen vullen)

 

Vijf wijn bewaarsystemen getest

Dan nu over naar de test zelf. Wat heb ik gedaan? Gedurende 2 weken heb ik deze bovenstaande 5 systemen getest. Hoe oudert de wijn? Hiervoor gebruikte ik een wijn uit het assortiment van Biowijnclub: de Aranleón Blés Roble uit Spanje. Een redelijk stevige rode wijn met rijpe fruitaroma’s en redelijke tannines met een lagering van 3 maanden in Hongaars eiken.

Ter vergelijking in het proefproces had ik ook een extra fles ernaast staan die gewoon met de originele kurk was bewaard. Na twee weken proefde ik alle 6 flessen nogmaals door, maar nu had ik ook een ‘verse’ (dus een zevende) fles geopend om nog beter het verouderingsproces te kunnen vaststellen.

Na 5 dagen

Uit elke fles is eerst 150 ml wijn geschonken. Daarna is het wijn-bewaarsysteem erop gezet. Ik heb de wijn NIET in de koelkast gezet om het verouderingsproces wat te versnellen. Na 5 dagen zijn de verschillen tussen de diverse bewaarsystemen al waarneembaar.
Bij de Repour, Nanostopper en de Coravin is de geur van de wijn nog steeds goed te noemen. Vacu Vin is redelijk in de geur, en dus wat minder dan de Nanostopper.

Hoe wijn bewaren? Na 5 dagen de eerste test
Hoe wijn bewaren? Na 5 dagen de eerste test

In de smaak worden alle wijnen wat ronder en zachter. Alleen de wijn die is afgesloten met het Pulltex-systeem heeft na 5 dagen al oxidatie-tonen, met name in de smaak. Alle anderen niet. De wijn met de Nanostopper lijkt iets toegenomen in de hoeveelheid zuur. Zowel de Repour Wine Saver als de Coravin Pivot zijn hier de winnaars, waarbij moet worden opgemerkt dat de Coravin wint, omdat die het minst is veranderd.

Na 11 dagen

Na 11 dagen worden de verschillen groter. Zowel bij Vacu Vin als Nanostopper zijn nu wel oxidatie tonen aanwezig zowel in geur als in smaak. Het fruit in de wijn neemt af, en de wijn wordt zelfs iets agressiever.

Hoe wijn bewaren? Na 11 dagen de test
Hoe wijn bewaren? Na 11 dagen de tweede test

Repour en Coravin zijn wederom opnieuw de winnaars. Maar ook nu wint de Coravin met glans. Geen oxidatie in geur noch in smaak. Wel wat ontwikkeling: fruitaroma’s nog steeds aanwezig, tannines ronder en de smaak voller (in vergelijking met de net geopende fles).

Conclusie hoe wijn bewaren als de fles geopend is?

Al met al: Coravin is de winnaar (maar wel het duurste systeem!), daarna komt Repour, dan de Nanostopper op de voet gevolgd door Vacu Vin Wine Saver en tot slot Pulltex.

 

Hoe lang rode wijn bewaren als de fles nog vol is?

Wijn wordt gemaakt om op te drinken! In het algemeen kun je dus zeggen; bewaar alleen die wijn die daar goed tegen kan. Dit is het geval als er smaken in de wijn zitten die erg hard en jong zijn, zoals bijvoorbeeld tannines (de stoffen waardoor je mond samentrekt) en scherpe zuren. Juist die dingen worden ronder en aardser naarmate de wijn wat ouder wordt. Het frisse fruit maakt plaats voor een volwassen smaak. Met andere woorden: zware rode wijn is geschikt om ouder te worden als er voldoende tannine in zit, maar fruitige rode wijn niet.

Wil je rode wijn toch bewaren in plaats van direct te drinken. Zorg dan voor voldoende rust. Dat betekent een omgeving met constante koele temperatuur. Bij voorkeur rond de 12 °C. Laat de wijn het liefst in de kartonnen doos zitten, zodat hij ook tochtvrij blijft. En zorg voor een donkere ruimte, want UV-stralen zijn slecht voor wijn.

Maar hoe lang je een rode wijn precies kunt bewaren, dat hangt dus heel erg af van de kwaliteit, de manier waarop hij is gemaakt (wel of geen houtgebruik) en de gebruikte druivenrassen. Doe navraag bij uw leverancier. Of ga kijken op de website van de wijnmaker.