Beurs van Berlage

Welke wijn bij welk gerecht?

Heb jij ook onze wijnworkshop gevolgd op donderdag 17 september in de Beurs van Berlage? (lees hier nog even de aankondiging!). Dan wil je vast weten welke gerechten bij welke wijnen werden geadviseerd? Hier vind je alles op een rijtje. Zo heb je de besproken wijn spijs combinaties snel teruggevonden.

Welke wijn past bij welk gerecht?
Op I Love Food & Wine vind je deze ‘Welke wijn waarbij’ overzichten: Welke wijn bij pizza? Welke wijn bij vis? Welke wijn bij zalm? Welke wijn bij asperges? Welke wijn bij stoofvlees? Welke wijn bij salades? Welke wijn bij groenten? Welke wijn bij wild? Welke wijn bij Chinese keuken? Welke wijn bij mosselen? Welke wijn bij kip? Welke wijn bij biefstuk? Klik op de linkjes voor het bijbehorende artikel.

 

DEZE ELF WIJNEN ZIJN GEPROEFD TIJDENS DE WIJNWORKSHOP BEURS VAN BERLAGE

  1. Alta Alella Bruant Cava €24,99
  2. Domaine de la Rouletière Vouvray Brut – €14,99
  3. Domaine Séguinot-Bordet Chablis Vieilles Vignes – €18,99
  4. Hannes Reeh Rohstoff Chardonnay – €17,99
  5. Bajel Pirata Blanco Alicante (Merseguera druif) – €7,49
  6. Domaine le Portail Cour-Cheverny (Romorantin druif) – €12,99
  7. Weingut Pfannebecker Spätburgunder – €13,69
  8. El Bohemio Pinot Noir – €8,79
  9. Château Unang Ventoux Rouge – €13,49
  10. Château Grand Abord Graves Bordeaux – €13,99
  11. Casa Nostra Valpolicella Ripasso Superiore – €13,69
Witte wijnen Grapedistrict voor wijnworkshop Beurs van Berlage
Witte wijnen van Grapedistrict tijdens de wijnworkshop Beurs van Berlage
1e flight Welke gerechten bij mousserend?

Wat hebben we geproefd?

  1. Domaine de la Rouletière Vouvray Brut – €14,99
  2. Alta Alella Bruant Cava €24,99

Domaine de la Rouletière Vouvray Brut

De Vouvray Brut (Crémant) is gemaakt van 100 % chenin blanc.

Proefnotitie: Rijk, vol en romig met een mooie mousse. Maar ook strak met aroma’s van citrus, rijpe appel, toast en boter.

Wat gaan we eten bij deze Vouvray?

  • Past bij hele maaltijd
  • Aziatische gerechten, zoals de tempé in hoisinsaus
  • Kip met feta en aardappelen uit de oven
  • Coquilles, risotto
  • Kwarkpannenkoekjes met een fruitsalade en crème fraîche. Ook fris rond en romig.
  • Japanse pannenkoek: okonomiyaki
Okonomiyaki
Okonomiyaki is een Japanse pannenkoek

Alta Alella Bruant Cava

Een Cava bestaat vaak uit 3 druiven, namelijk Xarel-lo, Parellado en Macabeo. Maar deze Alta Alella Burant is gemaakt van alleen Xarel-lo (= de ruggengraad). Het is een zogenaamde brut nature, dus er is geen suiker toegevoegd. Bovendien biologisch gemaakt en er wordt ook geen sulfiet toegevoegd. Heeft 15 tot 24 maanden op de lie gelegen voordat hij gebotteld werd. Met dégorgement datum!

Proefnotitie: Ruikt mooi fris met aroma’s van citrus en appel, en wat nootachtig. In de aandronk zacht en rond. Goede mousse, goede zuren, appel-aroma’s, citrusbittertje. Ook hier wat gist. Lengte in de afdronk. Minder strak dan champagne.

Wat gaan we eten bij deze Cava?

Heerlijk aperitief. Breed inzetbaar: past bij alle soorten tapas. Van olijven, croquetas, tortilla, patatas bravas tot calamares fritos. Maar ook sushi, Aziatisch eten, vis, dim sum, en de Franse gougères (kaassoesjes). Cava doet het ook goed bij alles van eieren, dus roerei bij het ontbijt? Huppa trek die bubbel maar open. Andere ideeën:

Ansjovis-borrelhapje uit Catalonië

-Garnalencocktail met grapefruit

Gougères Franse kaassoesjes
Gougères zijn heerlijke knapperige Franse kaassoesjes

 

2e flight Welke gerechten bij Chardonnay?
  1. Domaine Séguinot-Bordet Chablis Vieilles Vignes – €18,99
  2. Hannes Reeh Rohstoff Chardonnay – €17,99

Chablis Vieilles Vignes

Dit is een echte Chablis van 100 jaar oude stokken die toch betaalbaar is. Gemaakt van 100% chardonnay uit het noorden van Frankrijk.

Proefnotitie: Moet iets opwarmen in het glas, dan een ronde aandronk, geel fruit, mineralen, witte bloemen

Wat gaan we eten bij deze Chablis?

Chablis & oesters vormen een klassiek paar.  Chablis wordt ook wel oesterwater genoemd. Maar er wel heel kwaliteitsverschil!!! Deze Chablis is van een hogere orde met wat zachtere zuren dan gemiddeld. Daarom hier geen verse oester, maar een gegratineerde oester.
Wat nog meer?

Risotto met krab en asperges uit het kookboek De Pescetariër van Jo Pratt
Risotto met krab en asperges

Hannes Reeh Rohstoff Chardonnay

Chardonnay uit Oostenrijk, Burgenland.

Proefnotitie: In de geur geel fruit en duidelijk vanille. Zachte aandronk, frisse zuren, geel fruit. Klein bittertje. Lange afdronk. Mooie balans.

Wat gaan we eten bij deze Chardonnay?

Pappardelle met kalfsvlees
Pappardelle met kalfsvleesstoof en paddenstoelen

Wat vermijden? Scherpe gerechten met chili, verse koriander, verse dille, rood vlees

3e flight Welke gerechten bij bijzondere druivenrassen?
  1. Bajel Pirata Blanco Alicante (Merseguera druif) – €7,49
  2. Domaine le Portail Cour-Cheverny (Romorantin druif) – €12,99

Bajel Pirata

Deze witte wijn is gemaakt van de Mersequera druif. Bijzondere (inheemse) druif uit Spanje, Alicante. De wijnen van dit ras zijn zacht, licht en fris, met vaak wat appel- en limoenaroma’s.

Proefnotitie: Deze wijn heeft frisse zuren, met een klein bittertje. Smaakt naar citrus (limoen), peer. Je moet er even aan wennen.

Wat gaan we eten bij de Mersequera-druif?

Vanwege het citroenige en verfrissende karakter past deze wijn heel goed bij:

Ceviche uit Peru
Ceviche uit Peru

Domaine Le Portail Cour-Cheverny (Romorantin)

Nog zo’n bijzondere druif. Deze komt uit de Loire. Er is maar 72 ha wijngaard van aangeplant. Het zijn verfijnde en fruitige wijnen met aroma’s van witte bloemen

Proefnotitie:  Floraal, makkelijk en rond. Lichte frisse zuren. Smaakt naar abrikozen, acacia

Wat gaan we eten bij de Romarantin-druif?

Vanwege de ronde smaak en het rijpe gele fruit past dit goed bij Aziatisch gekruide gerechten. Waarschijnlijk ook een wijn die het goed zal doen bij een kaasplankje.

Pasta met gorgonzola, peer en pancetta
Pasta met gorgonzola, peer en pancetta

 

4e flight Welke gerechten bij pinot noir?
  1.  Weingut Pfannebecker Spätburgunder – €13,69
  2. El Bohemio Pinot Noir – €8,79

Spätburgunder

Smaak is erg afhankelijk van waar die vandaan komt. Maar met pinot noir kun je veel kanten op.

Proefnotitie: Aards en stalig in de neus. Frisse zuren, aards tonen, véél smaak met veel bitters. Geen terraswijn. Maar ultieme eetwijn.

Wat gaan we eten bij spätburgunder?

Gegrilde radicchio met hazelnoten
Gegrilde radicchio met hazelnoten

El Bohemio, Chileense pinot noir

Nieuwe wereld pinot noir is van een heel andere orde.

Proefnotitie: Zwoel en rijp in de neus met rood fruit (aardbeien). Frisse aandronk (frisser dan je verwacht), goede zuren, klein bittertje. Duidelijk NW. Speels en lichtvoetig.

Wat gaan we eten bij pinot noir uit Chili?

Prima als aperitief, zeker licht gekoeld. Maar goede combi’s zijn:

Mexicaanse Tortilla's
Mexicaanse Tortilla’s met gehakt
5e flight Welke gerechten bij een blend?
  1. Château Unang Ventoux Rouge – €13,49
  2. Château Grand Abord Graves Bordeaux – €13,99
  3. Casa Nostra Valpolicella Ripasso Superiore

Château Unang Ventoux Rouge 2016

Proefnotitie: In de neus zwoel rijp fruit, lichte houttoets, zwart fruit, iets ontwikkeling. Frisse aandronk, lichte structuur, hoog alcohol, zwart fruit, kruidig en rijpe tannines. Lange afdronk.

Wat gaan we eten bij rode Rhône?

Château Grand Abord Graves Bordeaux

Bordeaux uit de regio Graves. Dit ligt ten zuiden van Bordeaux. Wordt gemaakt van overwegend merlot (80%) en cabernet sauvignon.

Proefnotitie: Typisch Bordeaux met potloodslijpel, zwart fruit, bessen. Wat hout. Frisse zuren, mooie strakheid, redelijke tannines.

Wat gaan we eten bij rode Bordeaux?

Hollandse biefstuk met kruidenboter
Hollandse biefstuk met kruidenboter

Casa Nostra Valpolicella Ripasso Superiore

Komt uit de regio Veneto in het noorden van Italië. Wordt gemaakt van Corvina en Rondinella

Proefnotitie: In de geur rozijnen, zwoel fruit, caramel, beetje chocolade. Dit komt ook terug in de smaak. Zwoel, ronde aandronk, sappig, frivool, zachte tannines, rood fruit.

Wat eten bij Valpolicella Ripasso?

Melanzane alla Parmigiana uit Vijf seizoenen van Jonathan Zandbergen
Melanzane alla Parmigiana

 

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJPASSENDE GERECHT!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *