Heb jij ook onze wijnworkshop gevolgd op donderdag 17 september in de Beurs van Berlage? (lees hier nog even de aankondiging!). Dan wil je vast weten welke gerechten bij welke wijnen werden geadviseerd? Hier vind je alles op een rijtje. Zo heb je de besproken wijn spijs combinaties snel teruggevonden.
Welke wijn past bij welk gerecht?
Op I Love Food & Wine vind je deze ‘Welke wijn waarbij’ overzichten: Welke wijn bij pizza? Welke wijn bij vis? Welke wijn bij zalm? Welke wijn bij asperges? Welke wijn bij stoofvlees? Welke wijn bij salades? Welke wijn bij groenten? Welke wijn bij wild? Welke wijn bij Chinese keuken? Welke wijn bij mosselen? Welke wijn bij kip? Welke wijn bij biefstuk? Klik op de linkjes voor het bijbehorende artikel.
DEZE ELF WIJNEN ZIJN GEPROEFD TIJDENS DE WIJNWORKSHOP BEURS VAN BERLAGE
- Alta Alella Bruant Cava €24,99
- Domaine de la Rouletière Vouvray Brut – €14,99
- Domaine Séguinot-Bordet Chablis Vieilles Vignes – €18,99
- Hannes Reeh Rohstoff Chardonnay – €17,99
- Bajel Pirata Blanco Alicante (Merseguera druif) – €7,49
- Domaine le Portail Cour-Cheverny (Romorantin druif) – €12,99
- Weingut Pfannebecker Spätburgunder – €13,69
- El Bohemio Pinot Noir – €8,79
- Château Unang Ventoux Rouge – €13,49
- Château Grand Abord Graves Bordeaux – €13,99
- Casa Nostra Valpolicella Ripasso Superiore – €13,69

Wat hebben we geproefd?
- Domaine de la Rouletière Vouvray Brut – €14,99
- Alta Alella Bruant Cava €24,99
Domaine de la Rouletière Vouvray Brut
De Vouvray Brut (Crémant) is gemaakt van 100 % chenin blanc.
Proefnotitie: Rijk, vol en romig met een mooie mousse. Maar ook strak met aroma’s van citrus, rijpe appel, toast en boter.
Wat gaan we eten bij deze Vouvray?
- Past bij hele maaltijd
- Aziatische gerechten, zoals de tempé in hoisinsaus
- Kip met feta en aardappelen uit de oven
- Coquilles, risotto
- Kwarkpannenkoekjes met een fruitsalade en crème fraîche. Ook fris rond en romig.
- Japanse pannenkoek: okonomiyaki

Alta Alella Bruant Cava
Een Cava bestaat vaak uit 3 druiven, namelijk Xarel-lo, Parellado en Macabeo. Maar deze Alta Alella Burant is gemaakt van alleen Xarel-lo (= de ruggengraad). Het is een zogenaamde brut nature, dus er is geen suiker toegevoegd. Bovendien biologisch gemaakt en er wordt ook geen sulfiet toegevoegd. Heeft 15 tot 24 maanden op de lie gelegen voordat hij gebotteld werd. Met dégorgement datum!
Proefnotitie: Ruikt mooi fris met aroma’s van citrus en appel, en wat nootachtig. In de aandronk zacht en rond. Goede mousse, goede zuren, appel-aroma’s, citrusbittertje. Ook hier wat gist. Lengte in de afdronk. Minder strak dan champagne.
Wat gaan we eten bij deze Cava?
Heerlijk aperitief. Breed inzetbaar: past bij alle soorten tapas. Van olijven, croquetas, tortilla, patatas bravas tot calamares fritos. Maar ook sushi, Aziatisch eten, vis, dim sum, en de Franse gougères (kaassoesjes). Cava doet het ook goed bij alles van eieren, dus roerei bij het ontbijt? Huppa trek die bubbel maar open. Andere ideeën:
–Ansjovis-borrelhapje uit Catalonië
-Garnalencocktail met grapefruit

- Domaine Séguinot-Bordet Chablis Vieilles Vignes – €18,99
- Hannes Reeh Rohstoff Chardonnay – €17,99
Chablis Vieilles Vignes
Dit is een echte Chablis van 100 jaar oude stokken die toch betaalbaar is. Gemaakt van 100% chardonnay uit het noorden van Frankrijk.
Proefnotitie: Moet iets opwarmen in het glas, dan een ronde aandronk, geel fruit, mineralen, witte bloemen
Wat gaan we eten bij deze Chablis?
Chablis & oesters vormen een klassiek paar. Chablis wordt ook wel oesterwater genoemd. Maar er wel heel kwaliteitsverschil!!! Deze Chablis is van een hogere orde met wat zachtere zuren dan gemiddeld. Daarom hier geen verse oester, maar een gegratineerde oester.
Wat nog meer?
- –risotto met krab
- –paella
- -sushi
- –viscurry
- -gegrilde gamba’s
- –coquilles met bloemkoolcrème

Hannes Reeh Rohstoff Chardonnay
Chardonnay uit Oostenrijk, Burgenland.
Proefnotitie: In de geur geel fruit en duidelijk vanille. Zachte aandronk, frisse zuren, geel fruit. Klein bittertje. Lange afdronk. Mooie balans.
Wat gaan we eten bij deze Chardonnay?
- Ronde romige gerechten met krab, vis, Hollandaise saus, guacomole, kreeft
- –gegratineerde oesters
- -pasta met romige saus. Zoals de citroenpasta met salie, walnoten, kip in pancetta.
- –Lasagne met zoete aardappel & paddenstoelen
- –Pappardelle met kalfsvlees
- –Caesar Salad

Wat vermijden? Scherpe gerechten met chili, verse koriander, verse dille, rood vlees
- Bajel Pirata Blanco Alicante (Merseguera druif) – €7,49
- Domaine le Portail Cour-Cheverny (Romorantin druif) – €12,99
Bajel Pirata
Deze witte wijn is gemaakt van de Mersequera druif. Bijzondere (inheemse) druif uit Spanje, Alicante. De wijnen van dit ras zijn zacht, licht en fris, met vaak wat appel- en limoenaroma’s.
Proefnotitie: Deze wijn heeft frisse zuren, met een klein bittertje. Smaakt naar citrus (limoen), peer. Je moet er even aan wennen.
Wat gaan we eten bij de Mersequera-druif?
Vanwege het citroenige en verfrissende karakter past deze wijn heel goed bij:
- – ceviche
- – Carpaccio van coquilles en grapefruit
- -Ook lekker bij calamares

Domaine Le Portail Cour-Cheverny (Romorantin)
Nog zo’n bijzondere druif. Deze komt uit de Loire. Er is maar 72 ha wijngaard van aangeplant. Het zijn verfijnde en fruitige wijnen met aroma’s van witte bloemen
Proefnotitie: Floraal, makkelijk en rond. Lichte frisse zuren. Smaakt naar abrikozen, acacia
Wat gaan we eten bij de Romarantin-druif?
Vanwege de ronde smaak en het rijpe gele fruit past dit goed bij Aziatisch gekruide gerechten. Waarschijnlijk ook een wijn die het goed zal doen bij een kaasplankje.
- -bij kipgerechten
- -kreeft
- –pasta met peer en gorgonzola
- –kip curry

- Weingut Pfannebecker Spätburgunder – €13,69
- El Bohemio Pinot Noir – €8,79
Spätburgunder
Smaak is erg afhankelijk van waar die vandaan komt. Maar met pinot noir kun je veel kanten op.
Proefnotitie: Aards en stalig in de neus. Frisse zuren, aards tonen, véél smaak met veel bitters. Geen terraswijn. Maar ultieme eetwijn.
Wat gaan we eten bij spätburgunder?
- –paddenstoelenragout
- –gegrilde radicchio met hazelnoten
- –biet bourguignon
- -varkensvlees
- -gerechten met bieten of paddenstoelen

El Bohemio, Chileense pinot noir
Nieuwe wereld pinot noir is van een heel andere orde.
Proefnotitie: Zwoel en rijp in de neus met rood fruit (aardbeien). Frisse aandronk (frisser dan je verwacht), goede zuren, klein bittertje. Duidelijk NW. Speels en lichtvoetig.
Wat gaan we eten bij pinot noir uit Chili?
Prima als aperitief, zeker licht gekoeld. Maar goede combi’s zijn:
- -andijviestamppot met gehaktballetjes
- –Mexicaanse tortilla’s
- -Aziatische gerechten: eend in hoisinsaus
- -gerechten met fruit, zoals vijgen, bramen, frambozen , kersen. Eendenborstfilet met blauwe bessen.
- –schelvis met gekruide linzen

- Château Unang Ventoux Rouge – €13,49
- Château Grand Abord Graves Bordeaux – €13,99
- Casa Nostra Valpolicella Ripasso Superiore
Château Unang Ventoux Rouge 2016
Proefnotitie: In de neus zwoel rijp fruit, lichte houttoets, zwart fruit, iets ontwikkeling. Frisse aandronk, lichte structuur, hoog alcohol, zwart fruit, kruidig en rijpe tannines. Lange afdronk.
Wat gaan we eten bij rode Rhône?
Château Grand Abord Graves Bordeaux
Bordeaux uit de regio Graves. Dit ligt ten zuiden van Bordeaux. Wordt gemaakt van overwegend merlot (80%) en cabernet sauvignon.
Proefnotitie: Typisch Bordeaux met potloodslijpel, zwart fruit, bessen. Wat hout. Frisse zuren, mooie strakheid, redelijke tannines.
Wat gaan we eten bij rode Bordeaux?
- –Biefstuk met kruidenboter
- -Confit de Canard
- -Geroosterd lam
- –wildstoofschotel met paddenstoelen
- –lamskoteletjes van de grill
- –rundvlees met rodewijn-saus
- –entrecote a la bordelaise

Casa Nostra Valpolicella Ripasso Superiore
Komt uit de regio Veneto in het noorden van Italië. Wordt gemaakt van Corvina en Rondinella
Proefnotitie: In de geur rozijnen, zwoel fruit, caramel, beetje chocolade. Dit komt ook terug in de smaak. Zwoel, ronde aandronk, sappig, frivool, zachte tannines, rood fruit.
Wat eten bij Valpolicella Ripasso?
- –aubergine alla parmigiana
- -rundvlees met olijven
- –bavette met madeirajus
- -pizza
- –pasta met gehaktballetjes

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET BIJPASSENDE GERECHT!
Geef een reactie