Vrolijke zomerwijn

Ontdek de wereld van Crémants

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept

Hou je van mousserende wijn? Drink je weleens Crémants? In Nederland drinkt men een mousserende wijn meestal alleen tijdens speciale gelegenheden. Maar waarom eigenlijk? Een beetje levensgenieter laat het regelmatig bruisen in het glas. Zeker in de zomer. Dat kan ook zonder daarvoor al te veel te hoeven betalen. Hoe dan? Petri Houweling vertelt.

Denk eens aan een Crémant. Deze Franse bubbel is vaak net zo lekker, of soms beter van smaak met een betere mousse dan een middelmatige Champagne, laat staan de Italiaanse Prosecco. Het is een drempelloze bubbel, want zeer betaalbaar. Bovendien is deze te vinden in het wijnschap van elke middelgrote supermarkt.

Minder bubbels in de fles                                                                                           

Ooit stond de vermelding ‘Crémant op het etiket voor wijnen met minder CO2 dan het echte werk: Champagne. Deze discrete bruiswijn had een lichte mousse die ‘crèmig’ aanvoelde in de mond. Tegenwoordig zit het helemaal goed met het koolzuurgehalte van een Crémant, deze is nu hetzelfde als in een Champagne. Crémants onderscheiden zich nu vooral door hun terroir en de gebruikte druivenrassen

Crémant & Methode Traditionelle                                                                                                

Sinds 1975 is de naam Crémant voorbehouden aan mousserende wijnen uit een bepaald herkomst gebied. Ze zijn geproduceerd volgens de ‘methode traditionelle’. Crémants komen uit de grote wijngebieden van Frankrijk (en Luxemburg). Ze worden gemaakt in de Loire, Limoux, Bordeaux, Die, Jura, Alsace, en Savoie en in de Bourgogne. Al deze Crémants hebben hun eigen kenmerkende smaak, logisch gezien het feit dat elk gebied andere druivenrassen gebruikt naast de chardonnay en pinot noir. Deze zijn nog steeds de back bones van de meeste Crémants. De verschillen tussen alle Crémants werden helemaal duidelijk voor mij tijdens een bliksembezoek aan een niet al te bekend wijngebied: de Die. Hier werd het ‘Concours National des Crémants’ gehouden. Een mooie gelegenheid om alle Crémants te proeven.

Flutes met Crémants
Crémants: ongecompliceerd en betaalbaar!

Hoe komt de mousse in de wijn?

Door de zogenaamde Méthode Traditionnele. Nadat men de ‘gewone’ stille wijn heeft gebotteld wordt er een mengsel van in wijn opgeloste suiker en gist toegevoegd. Deze veroorzaken een nieuwe tweede gisting met als bijproduct CO2. Deze wordt opgenomen in de wijn.

Verschillende druivensoorten

De cépages die voor de Crémants gebruikt worden en daarmee ook hun typiciteit bepalen, zijn voor de Loire de ‘ster druif’ chenin blanc, met daarnaast de cabernet franc. In de Bourgogne zijn dat de Champagneklassiekers; pinot noir en chardonnay naast wat gamay en aligoté. Limoux gebruikt de mauzac als smaakbepaler boven op de basis van chardonnay en pinot noir. Ook in de Jura wordt overwegend chardonnay en soms pinot noir gebruikt naast de toegestane trousseau. Vijf procent savagnin (naast 95% chardonnay) maakt een groot verschil van een prima tot een excellente Crémant de Jura.  Semillon geeft in het zuid-westen van Frankrijk naast de sauvignon blanc een zeer eigen smaak aan de Crémant de Bordeaux terwijl drie kleuren pinot, auxerrois, riesling en chardonnay de Crémant d’Alsace een uitgesproken karakter geven. De accenten in de smaak van de Crémants van de Savoie komen van de druivenrassen altesse of jaquère.

Crémant de Die en Clairette de Die : wat is het verschil ?

Maar de meeste aandacht tijdens dit concours ging uit naar de Crémants van gastlocatie Die. In de vallée de la Drôme worden de clairette, de aligoté en de muskaatdruif aangeplant om de Crémant de Die een heel eigen gezicht te geven.

Gastlocatie Die in de vallée de la Drôme
Gastlocatie Die in de vallée de la Drôme

Deze druiven worden ook voor de zoete en minder bruisende variant gebruikt, de Clairette de Die. Rozen en lychee proef je in deze half zoete wijn met een ongebruikelijk laag alcoholgehalte. Slechts zeven procent. Daarmee is dit meteen ook een van de leukste dessertwijnen. Bovendien ook heel bijzonder als wijn-spijspartner bij scherp Aziatisch eten of gewoon heerlijk op het terras.

Crémants, waar te koop?

Naar een Crémant de Die moet goed gezocht worden. Slechts 12% van de totale productie is bestemd voor de export. Landen als Duitsland, Engeland, Australië USA en Japan zijn de belangrijkste afnemers. In Nederland is het sowieso zoeken naar de verschillende Crémants. Een van de grootste huizen in de Die is Jaillance, met een groot assortiment Crémants en Clairettes.                                                                        Het meest verkocht in Nederland is de Crémant de Bourgogne, te vinden in veel supermarkten. Daarna, op een goeie tweede plaats, volgt de Crémant d’Alsace. Een groot deel van de Crémant productie wordt trouwens geconsumeerd in eigen land. Die Fransen weten hoe het echt moet, Savoir Vivre, dat zal ‘m zijn.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Zorgeloze kerst zonder stress? Dat kan! 🎄

Download 'm nu!

Ontdek ons Stressvrije Kerst e-book – jouw ultieme gids voor een ontspannen kerstdiner! Met 5 complete kerstmenu’s, handige werkplannen per dagdeel, wijnsuggesties en slimme tips om kerststress te vermijden.

Plus: 10% korting op de bijpassende wijnen van kwaliteitsimporteur QV Select! Mis deze kans niet om van jouw kerst een onvergetelijke en ontspannen feestdag te maken.

Bestel 'm direct!