Hype in Duitsland

Orange is the new…

…hype in Duitsland. Zo kwam het op mij over tijdens een persreis naar de Rheingau, Pfalz en Rheinhessen. De trip draaide om biologische wijn. We bezochten wijnhuizen van enthousiaste, zeer gedreven wijnmakers. Piepjong en ook ouder. Mannen en vrouwen die de moed hebben om biologisch te werken!

En in 2016 had je daar absoluut moed, geloof en doorzettingsvermogen voor nodig. In juni regende het wekenlang met alle narigheid van dien. Hopelijk heeft het mooie najaar een en ander recht gezet. 2015 daarentegen was geweldig. Ook voor de biologische boeren. Wat een prachtige wijnen hebben we geproefd. Loepzuiver met weliswaar fikse zuren, maar met zo veel verfijning. Met terechte trots kregen we Rieslings, Silvaners, Weissburgunders en Spätburgunders voorgezet. Ga ze proeven, kopen en drinken. Juweeltjes zaten ertussen, waarover een volgende keer meer.

Nu gaat het me om de toegift: orange wine. De klap op de vuurpijl. Het keldergeheim. Maar vooral het speeltje van de wijnboer. Er ging geen bezoek voorbij zonder orange wine. Voor veel producenten was het hun eerste probeersel en ze waren apetrots op hun parels.

Wat is ‘orange wine’?

Orange wine is een witte wijn die op de manier van rode wijn wordt gemaakt. Normaal gesproken worden witte druiven geperst voordat de vergisting begint. Bij orange wine vergisten de witte druiven met schillen en pitjes, zoals bij rode wijn. Het is de gewoonte om ze daarna met rust te laten. Die periode varieert van een week tot langer dan een jaar. Ik heb er een geproefd die 32 maanden met schillen en pitten in het vat had gezeten. Door het langere schilcontact komen er kleur-, geur- en smaakstoffen vanuit de schil in het sap en die geeft de witte wijn speciale aroma’s, een stevigere structuur en een oranje tint. Vandaar de naam. Heel interessante wijn, maar lang niet altijd lekker. Sommige vond ik uitgesproken vies. Bijvoorbeeld als de producenten de wijn tijdens de bereiding en opvoeding zonder omkijken volledig aan hun lot hadden overgelaten. Puur natuur, dat klinkt fijn, maar niet als dat leidt tot rare, ranzige luchtjes of een muffe smaak. In een gewone wijn heet dat een fout.

Rising star Jörn Goziewski

Gelukkig gaat het vaak goed. Als het geen speeltje is, maar een serieuze manier om een witte wijn met andere aroma’s en meer bite te bereiden. Zo’n wijn proefde ik bij Jörn Goziewski, een jonge oenoloog met als grootste wens eigen wijnen te produceren in de Rheingau. Hij komt niet uit de streek, ook niet uit een wijnfamilie, bezat geen grond, maar vond na lang speuren 1 hectare met een gunstige ligging. Daar verbouwt hij nu druiven. Hij werkt alleen met riesling omdat, volgens Jörn, riesling het talent heeft het terroir te laten spreken èn vanwege de veelzijdigheid van de druif. Je kan er van alles mee maken, zoals orange wine. Ook Jörn doet dat. Hij laat de druiven met schil en al 4 maanden vergisten. Zijn Arancia, Riesling Experimentell is licht oranje van kleur, smaakt schoon en fris, met een scala aan aroma’s waarin die van sinaasappelschil, noten en roos. Een wijn waarvan ik zo, zonder iets erbij, enorm kan genieten, maar ook een wijn die je naar de keuken dirigeert. Hij kan veel aan. Bijvoorbeeld asperges of witlof met een kaassaus, vis en kip gekruid met ras-al-hanout en canard à l’orange. Ook lekker bij Aziatische zalmcurry, chun pei gai pan en ravioli met sinaasappel en kip: 3 recepten van de ILFW-site.

Orange Wine
Arancia – Orange Wine van Joern uit de Rheingau

Joern Wein, Arancia Riesling Experimentell, te koop via www.joernwein.de.

En ook het proberen meer dan waard. Uit Oostenrijk, (soms) verkrijgbaar bij De Gouden Ton: Loimer, Muskateller Orange Wine, Niederösterreich.

 

Op de hoogte blijven van Wijn&Spijs-nieuws? Schrijf je in op de nieuwsbrief.

 

2 reacties op “Orange is the new…”

  1. Hallo Magda,

    Leuk verhaal over Orange wijn in Duitsland. Maar misschien goed om erbij te vertellen dat de Arancia, Riesling Experimentell € 38,00 per fles kost in een Duitse wijnwinkel. En voor dat geld heb je ook een Riesling Grosses Gewächs van een bekende wijnboer!

  2. Dat is zeker goed om te vermelden. Bijna 4 tientjes… Dat blijft een boel, maar als je eens een orange wine wilt proberen, is dit een aanrader. En voor heel veel andere momenten ‘gewoon’ een Riesling Grosses Gewächs nemen. De meeste inderdaad voor minder geld!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *