Zomerwijn 2019
Welke 6 wijntrends ontdekt Gall & Gall?

Flessenpost! Een paar weken geleden ontving ik maar liefst 12 flessen wijn van Gall & Gall. Inclusief een persbericht waarin Gall & Gall de nieuwste wijntrends op een rij zet. Maar wat zijn die nieuwe trends precies en welke wijn uit die doos past erbij? Een kleine analyse…, met wat wijnbeoordelingen.

Trend #1 – Rosé blijft populair

Is rosé nog steeds trendy, vraagt Gall zich af? Jazeker, meer dan ooit; is het antwoord. Groeide de verkoop in 2018 nog met 40% vanwege de lange warme zomer, ook dit jaar blijft rosé onverminderd populair. Steeds vaker valt de keuze op de betere rosé uit Zuid-Frankrijk, bijvoorbeeld een vin gris – niet echt grijs maar de kleur tussen wit en rosé – als Pink Flamingo uit de Camargue. In Zuid-Frankrijk draait alles om rosé, let wel rosé zonder bubbeltje. Maar deze zomer kunnen mousserende rosé wijnen hiervandaan wel eens een grote hit worden.
Nieuwe rosé van Gall & Gall: mousserend Mirabeau en Studio by Miraval 2019Wijnhuis Mirabeau is erin geslaagd een prachtige lichte zalmroze mousserende rosé te maken: Mirabeau La Folie Sparkling Rosé. Maar hoe smaakt ie? Dit is mijn proefnotitie:

Hij is mooi zacht rose van kleur. In de neus aangenaam met aroma’s van zacht rood zomerfruit. Verder heerlijk verfrissend van smaak, rijp fruit, klein zoetje en een goede mousse. Cijfer: 8,5

 

Door de grote populariteit van Franse rosé en de grote vraag vanuit de VS ziet Gall & Gall dat nieuwe merken de markt betreden. Ook Gall & Gall breidt zijn assortiment uit. Meest opvallend is wellicht hun recente lancering van Studio by Miraval; een nieuwe celebrity rosé gemaakt op het wijnchâteau van filmacteurs Brad Pitt en Angelina Jolie in Zuid-Frankrijk (zie hier een wijnbeoordeling van de eerste versie!). Samen met de wijnfamilie Perrin maken zij krachtige rosé wijnen van een blend van verschillende druivenrassen.
Ha fijn, deze zat in de toegestuurde doos. Meteen maar even opgetrokken. Zo smaakt ie:

De kleur is heel licht rose. In de geur ruik ik zacht rood fruit en een tikkeltje sinaasappel. De aandronk is rond, met aroma’s van aardbeien en frambozen, body en een licht aangenaam citrusbittertje. Cijfer: 8,5

 

Trend #2 – Fris & Fruitig wit

‘Lichtere witte wijnen met een fris en fruitig karakter zijn in opkomst’, constateert Gall. Onthoud dus deze vier namen voor als je iets zoekt op dat vlak: verdejo, albariño, pinot grigio en vermentino. De Curvos Alvarinho en de Verdejo van Viña Salceda zitten in de doos, dus die gaan we proeven…

Fris & Fruitig wit

Curvos Alvarinho: in de geur rijp wit fruit (perzik) en iets nootachtigs. De aandronk is zacht en rond. Sappig en frisfuitig. Cijfer: 7.2

Verdejo Salceda: de geur is wat mineralig met aroma’s van wit fruit (mooi). In de smaak frisfruitig, met veel frisse zuren, strak en redelijk wat bittertjes. Past helemaal in de trend van Fris & Fruitig! Cijfer: 7,5

 

Trend #3 – Bio, biodynamisch of vegan?

Krijgt een wijn het label ‘Biowijn’, dan zorgt dat voor een streepje voor. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen bio, biologisch-dynamisch of vegan? Gall & Gall zegt het volgende: ‘Bio wijnen zijn ‘here to stay’. Consumenten stellen steeds hogere eisen aan duurzaamheid, zo ook aan de productie van wijn. Door biologische wijnhuizen worden geen kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Dat levert wijnen op in alle prijsklasses, kleuren en smaken.’ Helaas geen voorbeeld in de doos!

‘De biodynamische wijnhuizen gaan nog een stap verder. Deze huizen werken op basis de antroposofische principes van Rudolf Steiner. Zij hebben focus op biodiversiteit en werken met de stand van de sterren.’ Helaas geen voorbeeld in de doos!

Vegan wijn? Ja, wat is dat eigenlijk? Niet elke wijn is vegan vanwege het gebruik van dierlijke klaringsmiddelen om wijn helder te krijgen. Maar er is keuze uit honderden wijnen waar dit niet bij wordt gebruikt en dit duidelijk vermeld wordt. Helaas geen voorbeeld in de doos!

Trend #4 – Alcoholvrij steeds belangrijker

Steeds meer mensen drinken bewust geen alcohol óf af en toe. Inmiddels is de vraag en het aanbod naar alcoholvrij zo groot dat het een geheel eigen schap heeft in de winkel. Bier, wijn, champagne en zelfs alcoholvrije gin, het is tegenwoordig geen enkel probleem. Wat betreft wijn: het aantal alcoholvrije wijnen en wijnen met een lager alcoholpercentage neemt eveneens snel toe. Leuk om eens te proberen (volgens Gall): de biologische Vendanges Mademoiselle. Dat is jammer; helaas niet aan deze doos toegevoegd. Hadden we graag willen proeven

Trend #5 – Meer vraag naar halve flesjes!

Hoewel de ‘normale’ 75cl. wijnfles nog steeds de norm is, kiest de wijndrinker steeds vaker voor iets anders. Zo ziet Gall & Gall  een flinke toename van de vraag naar demi’s, halve flesjes van 37,5cl. Met een demi kan je een goed glas wijn inschenken, zonder een grote fles te openen. Bijvoorbeeld kun je twee passende wijnen serveren bij twee verschillende gerechten. Naast kleiner is groter ook steeds populairder, de magnum. De grote fles, 1,5 liter precies twee standaard flessen, bekend van champagne is met wijn minder kostbaar maar minstens zo imposant. En daarom ideaal voor een diner, een feest of als cadeau.

Trend #6 ‘Bag in Box’ wordt populair

Stond wijn in pak bekend als goedkope bocht? Opvallende verandering: in 2019 zien we steeds meer wijnen in kartonnen pakken van 3 liter – in vaktaal ‘Bag in Box’ of BiB. Met erin toegankelijke en populaire borrelwijnen, zoals Arrogant Frog (Frankrijk, rood/wit/rosé), Mucho Mas (Spanje, rood) en Manuku Bay (Nieuw-Zeeland, sauvignon blanc). Uitkomst voor feestjes of bij de bbq. Het pak heeft geen invloed op de smaak en de kwaliteit, dus net zo goed als uit de fles. Slim voor een warme zomer: uit een pak in de koelkast kan je extra lang tappen, wijn in pak is maar liefst 7 weken houdbaar!

Nieuwe aanwinsten Gall & Gall 2019 (2)
Nieuwe aanwinsten Gall & Gall 2019: Miraval, Zorzal en Chapoutier

Nieuw in het assortiment!

Behalve deze wijntrends introduceert ‘de grootste drankenspeciaalzaak van Nederland’ ook vier nieuwe wijndomeinen in hun assortiment: Côtes du Rhône van Chapoutier, Processo van Canti, Argentijns rood van wijndomein Zorzal én celibrity rosé van Studio by Miraval. Van Chapoutier zit er een witte en rode Côtes du Rhône in de doos. Dat geldt ook voor Zorzal: een pinot noir en een malbec is meegestuurd. De prosecco ontbreekt. Binnenkort krijgt het proefpanel deze vier overgebleven wijnen voorgeschoteld. Deze proefnotities volgen dus later.

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Dit artikel is geschreven op basis van het persbericht van Gall & Gall. De proefnotities zijn onafhankelijk en geheel van mijn hand. Kijk voor meer informatie naar mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *