Kookplaat, ventilatie, pannen

Nieuwe keuken? Zorg voor een goede basis

Ben je toe aan een nieuwe keuken? En vind je koken ook een leuke bezigheid, dan ben je hier aan het goede adres. Maar lekker koken begint met de de juiste faciliteiten. Er zijn 3 bouwstenen die in ieder geval in orde moeten zijn. Dus bezint eer ge begint! Zorg voor deze 3 essentiële zaken (o.a. inductie kookplaat) die garant staan voor jouw ideale keuken!

Kookplaat: veel extra voordelen

Koken op gas is (bijna) niet meer van deze tijd. Je moet over naar elektriciteit. Eigenlijk is het vooral de inductie kookplaat die dan een hoop voordelen met zich meebrengt. Waarom? Een inductiekookplaat zorgt ervoor dat de warmte direct in de pan gegenereerd wordt. Mocht je dus weinig tijd hebben, dan is dit perfect. Het is ook fijn om te weten dat een inductie kookplaat nauwkeurig laat zien wat de temperatuurregeling is. Voor bijvoorbeeld het bereiden van biefstuk is dit wel belangrijk, want alleen zo kun je precies zorgen voor een medium rare of well-done stukje vlees. Bovendien is koken op inductie veel veiliger, omdat de plaat zelf nauwelijks warm wordt en ook weer heel snel afkoelt. Ook reageren de kookzones alleen als er een pan op staat. Zonder pan wordt de kookplaat niet heet!

Mocht je willen gaan voor een standaard formaat, dan kun je het beste kiezen voor een model rond de 60 cm. De beste inductie kookplaat 60 cm kun je gewoon vinden door online wat onderzoek te doen. De prijzen beginnen al rond de € 200 en via de Consumentenbond kun je verschillende modellen ook met elkaar vergelijken.

Ventilatie: houdt keuken clean

Je zou misschien denken dat ventilatie niets te maken heeft met het eten zelf, maar dat is niet waar. Als je bezig bent met sterk geurend eten, zoals currygerechten of vis, kan de keuken snel gaan ruiken. Ga maar eens vers stuk zalm bakken, dan is goede ventilatie echt een must.

keuken met afzuigkapDaarnaast helpt goede ventilatie bij het reguleren van de luchtvochtigheid, waardoor je eten langer vers blijft. Het is dus een goede manier om zo lang mogelijk van goede kwaliteit te genieten, en de smaak van het eten blijft dus behouden.

De afzuigkap helpt enorm goed bij het afvoeren van geuren en dampen. Deze kan door verschillende professionals worden geïnstalleerd. Het openen van ramen en deuren is natuurlijk ook een optie, maar niet erg fijn in de winter.

Juiste potten en pannen

Wil je lekker koken dan heb je meerdere soorten pannen nodig. Met alleen een gewone kookpan of koekenpan kom je niet ver. Maar wat heb je dan nodig? We zetten een aantal noodzakelijke pannen op een rijtje.

Pannenset in mooi design
Juiste pannen zorgen voor meer kookgemak

Een wokpan gebruik je bijvoorbeeld voor het roerbakken van Aziatische gerechten. Dit doe je in een snel tempo op een hoge temperatuur.

Wokpan voor roerbakken en Aziatische gerechten
Wokpan kan tegen hoge temperaturen

Een braadpan (liefst eentje van gietijzer) is ideaal voor vlees en stoofschotels, en een soeppan (hoge grote pan) gebruik je uiteraard voor soep of pasta. Dit is goed om te weten, want anders kan het alsnog snel misgaan. Mocht je op zoek zijn naar nieuwe potten en pannen, dan is het slim om een selectie te maken van verschillende soorten. Zo weet je zeker dat je voor ieder gerecht wel iets passends in de keuken hebt liggen.