Carla van Schelven

Top 12 beste restaurants 2019

Ken je Carla van Schelven al? Wekelijks schrijft zij mooie (onafhankelijke!) restaurantrecensies over tophoreca op haar website. Welke restaurants waren in 2019 favoriet? Speciaal voor I Love Food & Wine zet zij haar keus op een rij.

 Carla: ‘Dit jaar (2019) bezocht ik 68 restaurants, waarvan 10 twee- en 1 drie-sterren restaurant (Inter Scaldes). Evenals voorgaande jaren heb ik ervoor gekozen die toprestaurants buiten mijn top 10 te houden, omdat het anders niet helemaal eerlijk is ten opzichte van de andere restaurants. Op mijn website vind je alle restaurants die ik dit jaar heb bezocht.”

Sabero en De Groene Lantaarn

Toch wil ik jullie deze 2 twee-sterren restaurants niet onthouden, omdat zij zo bijzonder zijn. Dat zijn Sabero, met zijn afgewogen en elegante keuken en zijn zeer gastvrije zwarte brigade en De Groene Lantaarn, waar ik enorm verrast was door de werkelijk zeer verfijnde en uitgebalanceerde gerechten. Ook de zwarte brigade is er fantastisch.

Opnieuw, evenals vorig jaar, in willekeurige volgorde mijn favorieten van 2019.

Restaurant Nastrium in Helmond
Restaurant Nastrium in Helmond

1. Nastrium in Helmond. Nastrium was dit jaar een grote verrassing. Al bij de prachtige amuses wist ik dat ik ergens at waar het bijzonder is. Alle gerechten blonken uit door balans en elegantie. Het voorgerecht van makreel | ponzu | mosterd | algen is daar een goed voorbeeld van.

2. De Burgemeester in Linschoten. Ook De Burgemeester zet ik in mijn toplijst, omdat ik daar altijd enorm geniet van alle gerechten. Chef Sander heeft telkens weer nieuwe gerechten, altijd verrassend en altijd bijzonder van smaak. Zo was zijn tartaar van rund uit de Waard, vermengd met kleine stukjes beef jerky werkelijk fantastisch om te eten.

Merlet interieur
Interieur van restaurant Merlet is zonnig

3.Merlet in Schoorl. Merlet was de verrassing de maand mei. Werkelijk alle gerechten waren bijzonder elegant en zeer in balans. Het allerlekkerst vond ik het gerecht van rode mul – dashi – bottarga – waddengarnalen – jus de presse. Hier kookt chefkok Jonathan van Zandbergen. Kijk hier nog even naar zijn kerstrecept van reerugfilets.

4. IDRW in Rotterdam.  In juli aten we bij IDRW, waar we aten op het heerlijke terras. Hier  viel de gebakken zwezerik | octopus | uiencompote | granaatappel op.

5. O&O in St. Willebrord. Bij O&O at ik op het heerlijke terras. De sommelier was op dreef, wat een extra dimensie aan de prachtige lunch gaf. En de zacht gegaarde wilde tarbot is een omweg waard!

wilde tarbot van O&O
Wilde tarbot van O&O wordt aan tafel overgoten met een saus van premium white soya”

6. Nayolie in Voorschoten. Nayolie was de grote verrassing deze maand. Wat een geweldige gerechten! Stuk voor stuk hoogstandjes, vol van smaak, zeer elegant en absoluut een genot om te eten. Werkelijk alle gerechten vond ik fantastisch. Als ik eentje moet kiezen, dan kies ik na lang nadenken voor de ravioli van U5 Kinggamba’s. Een geweldige smaak en een technisch hoogstandje.

Ravioli van U5 Kinggamba's Nayolie
Ravioli van U5 Kinggamba’s bij restaurant Nayolie

7. Rijnzicht in Doornenburg. Bij Rijnzicht, hier was ik voor het eerst, viel ik werkelijk van de ene verrukking in de andere. Het is dan ook erg moeilijk om een favoriet gerecht van deze maaltijd aan te wijzen. Ik denk dat ik de Thai Langoustine, groene curry, kokos, kaffir en gember tot mijn favoriet maak. In ieder geval vond ik dit restaurant zo bijzonder dat ik aan het eind van de avond meteen reserveerde om in augustus terug te komen.

8. De Loohoeve in Schoonloo. Bij De Loohoeve waren alle gerechten natuurlijk fantastisch, maar de gebakken en gestoomde skrei met dashi-botersaus, bloemkoolbereidingen en bonito vond ik heerlijk.

9. La Rive in Amsterdam. La Rive was een herhaling van een hele tijd geleden en ik was wederom enorm verrast door de zeer verfijnde keuken. De beekforel – snijbonen – viseitjes – champagnesaus zijn in mijn herinnering gegrift.

10. Pieters Restaurant in Bergambacht. Bij Pieters Restaurant ben ik weer enorm in de watten gelegd. Zozeer zelfs dat ik, geheel tegen mijn gewoonte, in op Tweede Kerstdag eveneens hier ben gaan dineren. Het gerecht met kreeft, rammenas en gember staat nog vers in mijn geheugen.

Interieur restaurant Pieters in Bergambacht
Interieur restaurant Pieters in Bergambacht

 

11. JanZen in Woerden. JanZen heeft nieuwe eigenaars, Jeroen en Natasja van Hensbergen! Dus hier wilde ik graag eens eten. Alle gerechten waren erg goed, de kalfszwezerik met pistache sprong er voor mij uit. Een verrassend goede keuken hier.

12. Aan de Zweth in Schipluiden. Ook bij Aan de Zweth kookt Joris altijd de sterren van de hemel en deze keer vond ik de langoustines, bereidingen van ui en een saus van gekaramelliseerde ui en truffel zeker verrassend.

 

Tot slot noem ik graag nog even Het Gebaar in Antwerpen en Yama in Rotterdam. Beide restaurants bezoek ik al jaren tenminste 1x per jaar en dat ga ik zo houden. Ik kom er erg graag.’

 

Op de hoogte blijven van leuke culinaire hotspots? Meld je aan voor de nieuwsbrief.