Tarapacá chardonnay GR

Vol wit
7.8 pnt: Chileense chardonnay met body

Smaakt een wijn anders wanneer je zelf bij het wijnbedrijf geweest bent? Nee, niet echt, maar het roept wel allerlei herinneringen op. Zoals aan ons verblijf in de prachtige oude huis die lijkt op een Toscaanse villa, omzoomd door uitgestrekte tuinen en wijngaarden ingekaderd door de eeuwige Andes. Aan het vrolijke enthousiasme van een jonge groep vrouwelijke Chileense wijnmakers die aan de hand van Viña Tarapacá’s 360* duurzaamheidsprogramma hun filosofie toelichten over het maken van kwaliteitswijnen, wijnen die meer zijn dan puur fruit in de fles waar de meeste Chileense wijnen om bekend staan. In Nederland proeven we deze witte wijn opnieuw, samen met het proefpanel. Nog steeds zijn we enthousiast, maar missen de hypnotiserende sfeer van het prachtige landgoed. Het eindcijfer wordt een kleine acht.

De Gran Reserva serie is het paradepaardje van Tarapacá.  Speciaal voor hun Gran Reserva Chardonnay werd gezocht naar het ideale terroir. Die werd gevonden in de Leyda vallei in het westen van Chili, waar de koele omstandigheden ideaal zijn voor de chardonnay. De koele zeewind afkomstig van de koude Humboldt stroom en de ligging aan de oceaan zorgen voor een langdurig en traag rijpingsseizoen. Om de chardonnay druiven meer rondeur en body te geven wordt naar klassiek Frans voorbeeld 95% van de wijn op eikenhout gefermenteerd. Samen met een rijping ‘sur lie’ (op gistcellen) geeft dit een romige, minerale complexiteit die deze Chileense Chardonnay net even anders maakt.

Met Zuid-Amerikaans temperament

De 2015 Tarapacá Chardonnay Gran Reserva is afkomstig uit drie verschillende wijngaarden in Leyda. De oogst wordt handmatig geplukt in het midden van april.  Hele cluster persing wordt toegepast om de natuurlijke zuurgraad en de juiste fenolische extractie te behouden. De fermentatie en rijping op eikenhout geeft een boterige complexiteit aan deze levendige, frisse Chardonnay met aromas van honingrijpe perziken, abrikozen, appel en citrus. Een vleugje Zuid-Amerikaanse temperament in de vorm van passiefruit, ananas en lychee doet de rest. Voeg daarbij tonen van geroosterde noten,  een klein bittertje in de afdronk en zelfs een beetje marsepein en sukade ‘et voilà’ je hebt een wijn waar heerlijk bij gegeten kan worden. Ons devies: neem vooral de tijd om van elk glas te genieten!

Wat eten we bij Chileense Chardonnay Gran Reserva?

De wijn gaat geweldig samen met mooie zachte franse kazen, gebakken hutspot met vis,  visgerechten met bearnaisesaus, een mooie groene courgettesoep met zalm, maar deze volle chardonnay is ook heerlijk bij kreeft, zalm en tonijn. Of probeer ‘m bij Kip met paprika en ananasTong en croûte met pestoSliptong met romige garnalensaus, pizza met zalm of Belgische garnalenkroketjes.

Klik op de linkjes voor het recept!!!

De tekst is geschreven door Yvonne Zohar.

 

Heb je deze wijn ook geproefd? Laat mij weten wat je ervan vindt. Dat kan op Facebook.

Op de hoogte blijven van het laatste Food&Wine nieuws? meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *