Multi-inzetbaar

Culinair Combineren met Sherry

Sherry is misschien niet de eerste wijn waar je aan denkt als je op zoek bent naar een geschikte wijn-spijscombinatie. Het imago van deze Zuid-Spaanse wijn heeft gedurende de jaren flink geleden. Weggezet als oude dames drankje met een ‘moeilijke’ smaak werd sherry een elitewijn voor de gevorderde wijndrinker met geoefend palet. Maar er is meer. Sherry-ambassadeur India Donisi (beter bekend als @winespicegirl op Instagram) vertelt alle ins & outs over de culinaire kanten van deze Zuid-Spaanse wijn.

Portret India Donisi alias winespicegirl
Portret India Donisi alias @winespicegirl

Sherry wijn kan echter voor de creatieve keukenprinsen en prinsessen een fantastisch avontuur zijn. Denk aan een wijn die de lastigste ingrediënten in je gerecht oppakt, die bijna nergens mee botst en umami sprenkelt over elk culinair hoogstandje. In dit artikel neem ik je graag mee op sherry ontdekkingsreis zodat je je tafelgenoten kunt verrassen met een culinaire sherry ervaring.

Sherry cocktail inspiratie

Sherry is voornamelijk bekend als aperitief of als afzakkertje na het diner, maar de wijn leent zich uitstekend voor het maken van smakelijke cocktails die de eetlust opwekken. Ooit gehoord van de Sherry Spritz? Een heerlijke variant op de welbekende Aperol Spritz en de Gin Tonic.

Hoe maak je een Sherry Spritz?

Pak een mooi groot wijnglas en vul deze met flink wat ijsblokjes. Vul het glas voor een kwart met een droge sherry als Fino of Manzanilla. Top het glas af met een citrus soda of tonic. Voeg 4 schijfjes citroen en 4 schijfjes sinaasappel toe. Roer het geheel en voilà, een verfrissende cocktail om mee te proosten voor het diner of om lekker te drinken op een zonnig terras.

 

Sherry bij de borrel

Een passende wijn vinden voor bij een uitgebreide borrelplank is soms een flinke uitdaging. Waar vind je een wijn die past bij een verscheidenheid aan gedroogde vleeswaren, worst en kazen, olijven, noten, zongedroogde tomaten en dips? Je bent misschien gewend om bij de borrel vaak een wat simpele wijn te serveren die goed doordrinkt, maar eigenlijk bij geen van de smaken echt past.

Denk volgende keer eens aan sherry. Een droge Fino past bij de meeste charcuterie en kazen, matcht uitstekend bij olijven, noten, zoutige chips en zelfs augurken!

Borrelen met sherry
Borrelen doe je met Fino of Manzanilla

Bestaat je borrelplank voornamelijk uit vis? Pak dan een fles Manzanilla. Deze ziltige versie komt van de kust en voelt zich als een vis in het water bij alles wat zwemt. In het bijzonder bij nieuwe haring. Maak maar eens deze borrelhap: mini-haringsandwich.

Ben je meer een carnivoor? Oloroso en Palo cortado gaan perfect samen met allerlei soorten vlees en vleeswaren.

Bij een vegetarische borrelplank met ingemaakte artisjok, gegrilde asperges en paddenstoelen schenk je een Amontillado, een umami explosie gegarandeerd!

 

Sherry in een gerecht

Koken met wijn doen we allemaal. Wist je dat ook sherry de smaken in een gerecht tot een hoger niveau kan tillen? Misschien heb je een bodempje sherry over van de vorige avond of vind je het leuk om speciaal een fles in huis te halen om mee te experimenteren in de keuken. Hier wat ideeën.

De bekende Franse uiensoep krijgt zoveel meer diepgang van een flinke scheut sherry. De ui en gesmolten kaas komen mooi tot hun recht door de gekarameliseerde smaak van de sherry.

 

Varkenswang met sherry
Varkenswangen met foie gras en Palo Cortado

Varkenswangetjes kun je heerlijk langzaam stoven in bouillon met een oxidatieve Palo Cortado Sherry (je hebt maar één glaasje nodig) en olijfolie. En wat denk je van saffraanrijst met patrijs en Amontillado? Vissauzen en -soepen til je al gauw naar een hoger niveau door te blussen met Manzanilla.

Vergeet de desserts niet! Elk chocoladedessert wordt smeuïger van een plensje Cream Sherry! Of schenk hem eens bij deze geweldige notentaart.

Logo Enjoy it's from Europe

 

Sherry als tafelpartner

De meest klassieke manier om sherry te drinken is natuurlijk bij de maaltijd. De verscheidenheid aan soorten leent zich voor verschillende gerechten. Hier wat inspiratie.

Alle soorten soep passen geweldig bij Fino, doe er je voordeel mee! Fino past ook uitstekend bij de gerookte auberginesmaak van Baba ganoush.

Vis met Manzanilla
Vis en Manzanilla zijn goede maatjes

Gegrilde zeebaars met ingemaakte citroen gaat goed met Manzanilla. Palo Cortado zet je aan tafel met wild gevogelte als patrijs en eendenlever. Amontillado leent zich voor alles met paddenstoelen, probeer het eens! Sushi gecombineerd met Oloroso is een ware verrassing. Een diner eindigt natuurlijk met een dessert. De heerlijk zoete Pedro Ximénez past geweldig bij chocoladecake of -taart. Liever kaas? PX en blauwe kaas zijn voor elkaar gemaakt, probeer het eens!

Ik hoop je geïnspireerd te hebben om bij je volgende borrel of maaltijd eens te kiezen voor sherry!

 

 

Over de Consejo Regulador
Logo Sherry Consejo ReguladorDe Raad van Toezicht van de D.O. Vinos de Jerez (Sherry Wijnen), bekend als de Consejo Regulador, heeft in 1935 als eerste het reglement voor een oorsprongsbenaming gepubliceerd. Daarom spreken we over “Jerez-Xérès-Sherry” en “Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda” als de oudste oorsprongsbenamingen (D.O.) in Spanje. Binnen het gebied van de Sherry is er nog een ander product, namelijk “Sherry-azijn”. Ook deze wordt sinds 1994 beschermd door een oorsprongsbenaming (P.D.O.). De Consejo Regulador die deze drie benamingen beschermt, verenigt 1.750 wijnbouwers en ongeveer 100 wijnmakerijen, gevestigd in de zogenaamde “Marco de Jerez” in de provincie Cádiz. Zij zijn allen verantwoordelijk voor het beheer, de controle en de kwaliteit van alle wijnen. Dit garandeert de kwaliteit van de respectieve regionale producten voor de consumentenmarkt. Het werk van de Consejo Regulador heeft deze D.O.P.’s internationale erkenning gebracht. Het gaat om wijnen met een buitengewone variëteit en een echt karakter, met een zeer lange exporttraditie en merken die in de hele wereld echte Spaanse iconen vertegenwoordigen. Deze campagne wordt gefinancierd met steun van de Europese Unie.