Picknick of verhuizing?

Zo houd je je servies en glazen mooi!

Zin in een zomers dinertje in de buitenlucht, in het bos, of op het strand. Hoe leuk is dat? Natuurlijk niet met plastic servies en glazen. Nee, juist met je mooiste borden en kristal. Tafeltje mee, kaarsen die werken op zonlicht en de picknickmand goed gevuld. Dat is echt het mooiste wat er is. Uiteraard moet je er wel voor zorgen dat al je kostbare (breekbare) spullen goed zijn ingepakt. Daarom geven we alvast een aantal waardevolle tips. Ook bruikbaar als je gaat verhuizen!

Weleens gehoord van het Diner en Blanc? Dat is het echte summum op het gebied van eten in de buitenlucht. Dit jaar kan het weer voor het eerst (na de Covid19-periode) plaats vinden. De datum is inmiddels geprikt: 29 augustus. De locatie is nog geheim en je moet ‘uitgenodigd’ zijn om te kunnen deelnemen. Er wordt gepicknickt op prestigieuze plekken en iedereen is elegant gekleed in het wit.
Maar ben je géén geluksvogel, en heb je zo’n uitnodiging niet in je achterzak. Dan kun je ook je eigen dinertje/picknick organiseren. Hoe doe je dat?

Diner en Blanc
Diner en Blanc: spectaculair buitendiner in het wit

Planning voor een geslaagd buitendiner

Allereerst is het van belang dat je alles goed van tevoren overdenkt. Er zijn drie dingen die je niet moet vergeten.

  1. Kies gerechten die makkelijk zijn om mee te nemen, en die je (bij voorkeur) koud kunt eten. Zorg dat gerechten vers zijn en zorg voor zoveel mogelijk variatie. Leuke recepten vind je op I Love Food & Wine. Zoek op ‘picknick’ of ‘buiten eten’ en typ dit in de zoekbalk. Het is heerlijk om echt iets kouds te drinken. Zorg daarom dat altijd de alcoholvrije drankjes uit de vriezer komen. En dat de wijn (of champagne!) ruim van tevoren in de koeling is gezet. Neem alles mee in een koeltas met koelelementen, zodat alles lekker koud blijft tot aan de plek van bestemming.
  2. Vergeet ook niet de  bijbehorende aankleding en versiering. Denk aan een echt tafellaken met echte servetten (papier mag natuurlijk ook), bloemen, lampjes of kaarsjes (liefst op zonne-energie).
  3. En natuurlijk gaan we eten van echt servies, mooi glaswerk en zilveren (of RVS) mes en vork. Dat zorgt voor een extra luxueus gevoel.
Niet vergeten lijstje
Broodmes, zout & peper, kurkentrekker, keukenpapier, vuilniszakken, pleisters, opgeladen telefoon, snijplankje.

Hoe breekbare spullen inpakken?

Ook al gaan we buiten eten, we kiezen toch voor je mooie servies en speciale glazen die je, normaal gesproken, op tafel zet tijdens een diner.

Champagne, bubbels alcoholvrij
Verpak je glazen per stuk

 

Gebruik beschermende materialen

Sommige mensen pakken hun servies en glazen in met minimale bescherming. Dit kan helaas slecht uitpakken. Zonder bescherming is de kans groot dat (een deel van) jouw servies de ‘verhuizing’ niet overleeft. Het zou wel heel erg zonde zijn als jouw mooie servies niet heel aankomt. Verpak borden, en glaswerk daarom altijd per stuk in en wikkel ze in beschermende materialen. Koop bijvoorbeeld een rol bubbeltjesplastic en rol hier de breekbare spullen in. Door de nopjes van deze folie is de kans klein dat jouw servies sneuvelt. Ook theedoeken en kranten zijn ideaal om breekbare spullen in te verpakken.

Vintage servies met zilveren bestek
Je mooiste servies en zilveren bestek met beleid inpakken

Zorg voor een stevige picknickmand of doos
Als je servies netjes is ingepakt, is het belangrijk om een stevige picknickmand of doos erbij te pakken. Veel mensen hebben (verhuis)dozen die al heel wat vaker gebruikt zijn. Maar dat kan voor servies of jouw speciale wijnglazen slecht uitpakken. Je moet er niet aan denken dat de inhoud van zo’n doos op straat belandt. Dus zorg dus voor een stevige ’transporter’, vul het met zachte materialen en let erop dat je spullen geen kant meer op kunnen!

 

picknickmand

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de Bijenkorf. Lees voor meer info mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *