Paddenstoelenragout met zeewier uit het kookboekje Proef de zee. Gemaakt door Anja van de Wetering en Anne Fleur Sanders.

Easy tuesday
Paddenstoelenragout met Arame

Gisteren publiceerden we homemade ‘Soda brood met zeewier’; een brood (zonder gist!) dat supersimpel is om te maken. Een recept afkomstig uit het nieuwe kookboek Proef de zee van de schrijfsters Anne Fleur Sanders en Anya van de Wetering waarin zeewier centraal staat. In deze vegetarisch paddenstoelenragout (ook uit het boek!) hebben wij datzelfde zeewier extra toegevoegd. Je houdt namelijk toch arame-zeewier over, want een pakje bevat 50 gram. Deze ragout past uitstekend bij het soda brood van gisteren.  Wil je weten wat arame is, lees nog even hier.

De perfecte wijn ❤ spijs combinatie

Tarapacá chardonnay GR

Vol wit

7.8 pnt: Chileense chardonnay met body

Pinot noir van Von Winning

Von Winning bij Qunis

8,9 pnt: Pinot Noir uit de Pfalz

Carmenère van Casa Silva uit Chili

Echte mannenwijn!

7,5 pnt: Chileens rood met Franse roots

Het is een romige ragout met een goede paddenstoelensmaak. Vooral de salie is goed te proeven en daarnaast heeft de ragout ook een lichtzure en ziltige smaak door de azijn en miso. Je kunt kiezen voor zowel witte als rode wijn. Zin in wit? Kies dan een Chardonnay met wat houtlagering, of een witte Bordeaux. Ze laten de paddenstoelen meer bossig smaken. Maar ook een rode wijn past erbij; denk aan pinot noir, rode Bordeaux of een Chianti.

4 personen20 minuten

Ingrediënten

  • 6 gedroogde shiitakes
  • 20 gram gedroogde Arame zeewier
  • 1 eetlepel boter
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 500 gram kastanjechampignons, in vieren
  • peper en zout
  • 2 eetlepels fijngehakte verse salie
  • 50 ml droge sherry
  • 2 eetlepels misopasta
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 200 ml crème fraîche
  • fijngehakte verse bieslook

Stap 1

Laat de gedroogde shiitake 10 minuten wellen in 200 ml lauwwarm water. Giet af en dep droog.  Snijd ze in plakjes, verwijder de harde steeltjes. Bewaar het vocht. Laat de Arame 5 minuten wellen in ruim koud water.

Stap 2

Verhit de boter en olie in een hapjespan. Bak de ui 3 minuten. Voeg de kastanjechampignons en shiitake toe en bak nog 8 minuten. Bestrooi met peper en zout. Voeg de salie, het weekvocht van de shiitake en de sherry toe. Laat tot de helft inkoken. Roer de miso glad met de azijn en roer het mengsel samen met de crème fraîche door de paddenstoelen. Roer de gewelde Arame erdoor. Verwarm nog even zachtjes en breng zonodig op smaak met peper en zout. Bestrooi met bieslook. Serveer met het soda brood en een frisse salade.

 

Het kookboek

portret schrijfsters Anne Fleur Sanders en Anya van de WeteringCompact kookboekje met verrassende vegetarische recepten waarin zeewier centraal staat. Negen soorten zeewier + 3 afgeleide producten (agar agar, spirulina en chlorella) worden besproken. Geschreven door food designer Anne Fleur Sanders en Anya van de Wetering, oprichter van concept- en stylingbureau Kamer 456. De Schotse fotografe Bella Thewes nam de fotografie voor haar rekening.

Bestellen kun je hier:

Cover Proef de zee, koken met zeewierTitel : Proef de zee, koken met zeewier
Auteur : Anne Fleur Sanders en Anya van de Wetering
Uitgever : Uitgeverij Terra
ISBN : 978 90 8989 7961
Prijs : €  23,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *