Meatless Monday

Soda brood met zeewier

Zeewier: hét ingrediënt van de toekomst, zeggen de wetenschappers. Een duurzame groente uit de zee die behalve karakteristiek ook heel gezond is. Maar er is zeewier en zeewier, wist je dat? In het onlangs uitgekomen kookboekje Proef de zee laten de 2 vooruitstrevende dames, Anne Fleur Sanders en Anya van de Wetering, je hiermee uitgebreid kennismaken. In Nederland zijn er maar liefst 9 soorten verkrijgbaar (overigens moet je er wel heel erg naar zoeken!): zeesla, zeespaghetti, kombu, wakame, hijiki, arame, dulse, nori en Iers mos. Heb je ze weleens gezien of geproefd? Met de inspirerende recepten van deze dames kun je aan de slag en valt er veel uit te testen. Vandaag brengen wij het ‘Soda brood met arame’, morgen komt het recept van de vegetarische paddenstoelenragout met zeewier die je erbij kunt eten.

Wat is arame?

arame zeewier
Arame is gedroogd zeewier

Arame is een soort gedroogd zeewier die afkomstig is uit Japan of Zuid-Amerika. Het smaakt een beetje zoetig en nootachtig. Je moet de gedroogde arame eerst in koud water wellen voordat je het gebruikt. Na lang zoeken konden wij het kopen bij de Eco supermarkt (Gimsel). Maar het is ook online te koop.

Wat is soda brood?

Soda brood is een super simpel brood dat NIET MET GIST wordt gemaakt. Je hoeft het niet te kneden en het hoeft ook niet te rijzen. Het rijsproces ontstaat door het gebruik van de baking soda. Wanneer baking soda in aanraking komt met iets zuurs (karnemelk , yoghurt, citroensap) dan ontstaan er kleine gasbelletjes die het brood luchtig maken. Baking soda (ook wel natriumbincarbonaat of zuiveringszout genoemd) is niet hetzelfde als bakpoeder!!! Het rijzen van dit soort brood gebeurt pas in de oven. Door de warmte gaat de baking soda reageren op het zuur en zorgt zo voor de luchtigheid in je deeg.

Dit brood heeft een lekker knapperige korst en is nog iets vochtig van binnen. Het zeewier zorgt voor klein apart accent. Smaakt heerlijk bij de paddenstoelenragout die we morgen gaan publiceren.

Pro-tip: Voeg alle benodigdheden toe aan je winkelmandje bij Albert Heijn met slechts één klik op het AH-icoontje. Dat is nog eens efficiënt boodschappen doen!
Soda brood met zeewier uit het kookboekje Proef de zee. Gemaakt door Anne Fleur Sanders en Anya van de Wetering

Soda brood zonder gist

Bereiding: 1 uur
Totaal: 1 uur
Soda brood bakken met baking soda is héél gemakkelijk! Voeg er wat zeewier aan toe, dan heb je helemaal iets speciaals. Je proeft de zee.
Aantal 1 brood

Ingredienten
 

  • 20 gram gedroogde arame zeewier
  • 300 gram bloem
  • 200 gram volkorenmeel
  • 2 theelepels baking soda
  • 1 theelepel zout
  • 500 ml yoghurt

Extra nodig

  • bakpapier

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 180℃. Laat de arame 5 minuten wellen in ruim koud water. Giet af en dep droog.
  • Meng de arame, bloem, volkorenmeel, baking soda, zout en yoghurt door elkaar en kneed (mixer met deeghaken) snel tot een soepel deeg, een beetje kleverig maar wel stevig. Voeg eventueel wat bloem toe als het te slap is om te vormen. Vorm tot een rond brood en leg het op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Druk de deegbal een klein beetje platter. Maak een kruis in het midden, zodanig dat het lijkt of het deeg in vieren is gedeeld. Bestrooi met nog wat bloem.
  • Bak het brood in 40-45 minuten gaar. De korst moet knapperig zijn en het moet hol klinken als je op de bodem klopt. Laat afkoelen tot lauwwarm.

 

Het kookboek Proef de zee

portret schrijfsters Anne Fleur Sanders en Anya van de WeteringCompact kookboekje met verrassende vegetarische recepten waarin zeewier centraal staat. Negen soorten zeewier + 3 afgeleide producten (agar agar, spirulina en chlorella) worden besproken. Geschreven door food designer Anne Fleur Sanders en Anya van de Wetering, oprichter van concept- en stylingbureau Kamer 456. De Schotse fotografe Bella Thewes nam de fotografie voor haar rekening.

Bestellen kun je hier:

Cover Proef de zee, koken met zeewierTitel : Proef de zee, koken met zeewier
Auteur : Anne Fleur Sanders en Anya van de Wetering
Uitgever : Uitgeverij Terra
ISBN : 978 90 8989 7961
Prijs : €  23,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.