Mexicaanse tortilla’s & Pinot Noir

Chileense Pinot Noir kenmerkt zich door een combinatie van romigheid en rijp fruit. Dat smaakt goed bij deze opgerolde Zuid-Amerikaanse tortilla’s (enchiladas) met  een smeuïge gehaktvulling. De tomaten sluiten mooi aan op de frisse zuren in de wijn, terwijl de paddenstoelen juist de rijpheid accentueren. Een vleugje kruidnagelpoeder benadrukt de lichte kruidigheid.

Muziek: legendarisch concert in Paradiso van de Zangeres zonder Naam met het nummer Mexico. Normaal gesproken niet mijn eerste muziekkeus, maar dit concert was een ware belevenis!

4 personen1 uur

Ingrediënten

  •  3 eetlepels olijfolie
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngeperst
  • 500 gram rundergehakt
  • 6 roma-tomaten
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • mespunt kruidnagelpoeder
  • zout, versgemalen peper
  • 200 gram gemengde paddenstoelenmelange, in stukjes
  • 4 grote wraptortilla’s
  • 1 bekertje zure room, losgeroerd
  • 1 zakje geraspte belegen kaas (150 gram)
  • 1 zakje ijsbergsla, in reepjes snijden

Stap 1

Verhit 2 eetlepels olijfolie in een hapjespan. Fruit de ui en de knoflook ca. 2 minuten. Voeg het gehakt toe en bak het rul mbv een vork in ca. 5 minuten.

Stap 2

Intussen tomaten overlangs halveren, zaadjes verwijderen en vruchtvlees in stukjes snijden. Voeg ¾ deel van de tomaten toe aan het gehaktmengsel, samen met komijnpoeder en kruidnagelpoeder. Laat ca. 15 minuten zachtjes sudderen. Breng op smaak met zout en peper. Roer de rest van de tomaatstukjes erdoor. Verhit een koekenpan 1 eetlepel olie. Bak de paddenstoelen op hoog vuur ca. 4 minuten. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 3

Verwarm de tortilla’s volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verdeel achtereenvolgens op elke tortilla 1 eetlepel zure room en wat ijsbergsla. Schep in het midden het gehaktmengsel, gebakken paddenstoelen en wat geraspte kaas. Rol ze op. Serveer met de rest van de ijsbergsla, zure room en geraspte kaas. Lekker met guacomole en tortillachips*.

* Guacomole maak je zo:

2 rijpe avocado’s fijnprakken. Erdoor roeren: 1 eetlepel citroensap, 1 fijngesnipperd sjalotje, 50 gram geraspte komkommer en 5 gram verse koriander. Breng op smaak met zout en peper.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&5 2011
Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti

Bewaar dit recept op Pinterest:

Maak dit recept van opgerolde tortilla’s (enchiladas) met een smeuïge gehaktvulling met o.a. kruidnagelpoeder, paddenstoelen en tomaten. #tortilla #enchilada #gehakt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *