Meatless Monday

Pizza met witte asperges à la Mari

Uit het duimendikke kookboek ‘Groenten’ komt dit recept van groentekoningin Mari Maris. Zij noemt dit zelf Pizza Primavera, want het is een pizza zonder tomatensaus. Zij vindt namelijk rood geen kleur voor de lente; de lente is geel, groen en fris-wit. Daarom bedacht zij deze pizza met asperges en 3 soorten kaas.

Portret Mari Maris
Portret Mari Maris

Uiteraard maakt Mari Maris zelf pizzadeeg. Maar wij willen snel klaar zijn, dus gebruiken we het kant-en-klare deeg uit de koeling van de supermarkt. Wil je toch zelf pizzadeeg maken? Haar recept staat onderaan deze pagina.

 

 

Welke wijn bij pizza met asperges?

Kies hier voor een witte wijn met zachte zuren. Denk aan Pinot Blanc, Grüner Veltliner of een Soave. Of lees mijn verhaal: welke wijn bij asperges.

Pizza met witte asperges uit het kookboek Groenten van Mari Maris

Pizza met witte asperges

Bereiding: 20 minuten
Deze pizza maak je zonder tomatensaus. Je gebruikt alleen witte asperges en kaas. Zo simpel kan het zijn!
Aantal 2 personen

Ingredienten
 

  • 6 witte asperges
  • 2 rollen pizzadeeg koeling, supermarkt
  • 6 blaadjes daslook* fijngehakt
  • 1 banaansjalot in dunne partjes
  • 1 bol mozzarella
  • 50 gram jonge geitenkaas geraspt
  • 50 gram Gruyère geraspt
  • olijfolie

Bereiding
 

  • Schil de asperges, verwijder de houtachtige onderkant en snijd in schuine plakjes van ca. 5 mm. Snijd de kopjes van de asperges in de lengte doormidden.
  • Oven voorwarmen op 220 °C. Rol de bodems uit. Bestrooi met de daslook ( of het alternatief). Verdeel de asperges en de sjalotjes erover. Beleg met de kazen.
  • Bak de pizza in ca. 10 – 15 minuten tot de korst krokant en de kaas goudbruin is. Bestrijk de korst na het bakken met olijfolie.

Notities

Wat is dashlook?
Daslook ziet eruit als bieslook met een blaadje. Het wordt ook wel wilde knoflook genoemd. Kun je dit kruid niet kopen bij de groenteman, dan kun je het ook vervangen door een teentje fijngesneden knoflook aangevuld met wat ander voorjaarsgroen zoals zuring of zevenblad. Ik heb de dashlook vervangen door bieslook.

Basisrecept Pizzadeeg

  • 8 gram verse gist
  • 500 gram pizzameel

Los de gist op in een kom met 300 gram handwarm water. Voeg aan het meel 12 gram zout toe en kneed tot een veerkrachtig deeg. Eigenlijk gaat u met kneden, rusten en rijzen te werk, zoals bij brood. Vorm van het deeg 5 bollen. Laat ze in ca. 1 uur op kamertemperatuur rijzen tot dubbel volume in een grote bak met deksel erop. Of ingepakt in een luchtige plastic zak die niet aan het deeg kan plakken.

 

Het kookboek: groenten

Mari Maris wordt ook wel de Nederlandse Ottolenghi genoemd, maar dan zonder de lange ingrediëntenlijsten. Dit duimendikke kookboek (512 pagina’s) waarin 62 verschillende groenten aan bod komen. Elk hoofdstuk begint met algemene informatie over de groenten, van zaaien, oogsten tot de basisbereiding. Plus een kader met welke ingrediënten je die groente het beste kunt combineren. Daarna volgen de recepten. In totaal meer dan 700!

Bestellen kun je hier:

Cover Groenten van Mari MarisTitel : Groenten
Auteur : Mari Maris
Uitgever : Uitgeverij Carrera
ISBN : 978 903 8810 744
Prijs : € 42,50

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept