Meatless Monday

Gado gado met spicy sesamsaus

Ja, de Indonesische keuken is weer helemaal hip! Afgelopen jaar zijn er meer dan vijf Indonesische kookboeken verschenen: Blauw, De Smaak van de Sawa, Basisboek Indonesisch, Baru Belanda, Alle Indische keukengeheimen. En tot slot het inspirerende Indorock van Vanja van der Leeden.

Inmiddels is het kookboek Indorock zelfs een van de tien genomineerden voor de ‘Het Gouden Kookboek 2019’. Waarom? De jury zegt: ‘Dit boek rockt aan alle kanten. De Indonesische keuken op een uitdagende en eigenzinnige manier.’ En daar is deze Gado Gado een uitstekend voorbeeld van. Laat je niet hinderen door de lange ingrediëntenlijst, want deze versie is echt meer dan VERRUKKELIJK!

Welke wijn bij Gado Gado met spicy sesamsaus?

Deze salade is een heel lekker, bijzonder en niet te zwaar gerecht. De sesamsaus is veel lichter dan pindasaus en heeft een frisse zoet-zurige en pittige smaak. De tahu is krokant en lichtzout en het sesamzaad geeft extra smaak. De groenten hebben verschillende structuren. Het bittere van de emping is er ook lekker bij, net als het zoete en het kruidige van de zoete aardappel. Al met al een complexe salade. Kies hier voor een rosé met een klein zoetje, zoals de Chiaretto. Verfrissend om de pittige smaak wat te blussen, en het kleine zoetje sluit mooi aan bij de zoete aardappel en de zoet-zure sesamsaus. Maar ook de Vernatsch uit Alto Adige zal hier een fantastische begeleider zijn. Eveneens verfrissend met rijpe fruitaroma’s en het kleine bittertje in de wijn zal voor nog meer verfijning zorgen.

4 personen30 minuten + 1 uur wachttijd

Ingrediënten

salade:

  • 1 blok stevige tahu (375 gram)
  • zout
  • 7 eetlepels panko
  • 3 theelepels zwart sesamzaad
  • 4 eetlepels wit sesamzaad
  • 1 ei
  • 1 eetlepel korianderzaad
  • 2 zoete aardappels (ca. 400 gram)
  • zonnebloemolie
  • 150 gram sperziebonen
  • 4 eieren
  • 2 mini-komkommers
  • 1/4 rodekool
  • ½ limoen, uitgeperst
  • 100 gram taugé
  • emping

 

sesamsaus:

  • 6 eetlepels tahin (geroosterde sesampasta)
  • 2 eetlepels tamarindepasta (pot, toko)
  • 1-3 rawits of lomboks, fijngehakt
  • 1 grote teen knoflook, gepeld
  • 10 limoenblaadjes, nerf verwijderd en fijngehakt
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels Javaanse suiker
  • 100 ml kokosmelk
  • 8 eetlepels water
  • 1/4 theelepel zout

stap 1

Verwarm de oven voor op 200℃. Snijd de tahu in blokjes van 2×2 cm. Vul een kom met water en 1 eetlepel zout. laat de tahu hier 1 uur in weken. Meng in een schaal of diep bord de panko, zwarte en witte sesamzaadjes en een snuf zout. Klop in een ander bord het ei los met 1 eetlepel water en een snuf zout.

stap 2

Plet het korianderzaad in een vijzel. Schil de zoete aardappels en snijd ze in stukken. Leg ze in een ovenschaal, bestrooi met zout en korianderzaad. Besprenkel met 2 eetlepels olie en schep door elkaar. Rooster de aardappel in 20 minuten gaar in de oven.

stap 3

Kook de sperziebonen in 5 minuten beetgaar. Kook de eieren in 6 minuten bijna hard. Pel en halveer ze. Schaaf de komkommer in de lengte in linten. Snijd de rodekool in dunne reepjes. Schep het limoensap en wat zout erdoor. Doe de taugé in een vergiet. Giet de sperziebonen af in het vergiet met taugé.

stap 4

Neem de tahu uit het gezouten water en dep goed droog. Wentel de blokjes eerst door het losgeklopte ei en vervolgens door het panko-mengsel. Verhit wat olie in een koekenpan en bak de tahu in enkele minuten aan alle kanten goudbruin en krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.

stap 5

Maal voor de sesamsaus alle ingrediënten in een blender of met de staafmixer tot een vrij dunne homogene saus. Proef en corrigeer eventueel op smaak.

stap 6

Verdeel alle groenten en de zoete aardappel over 4 borden. Leg de eieren en tahu erop en schenk de saus erover. Serveer met emping en eventueel gekookte rijst.

 

Het kookboek

De mooie Vanja van der Leeden (culinair schrijver/foodstylist) ging op zoek naar haar Indonesische roots. Met haar man (fotograaf Remko Kraaijeveld) en hun twee kinderen ging ze op reis en samen maakten ze dit geweldig inspirerende kookboek met traditionele Indonesische gerechten met een moderne en eigentijdse twist.

Bestellen kun je hier:

Cover IndorockTitel : Indorock
Auteur : Vanja van der Leeden
Uitgever : Uitgeverij Nijgh Cuisine
ISBN : 978 90 3880 676 1
Prijs : € 34,99

 

 

 

 

Binnenkort komt ook haar rendang-recept online!

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *