Chinese kip in sinaasappelsaus

Worldwide Wednesday
Chun Pei Gai Pan

Ik ben dol op de Aziatische keuken, en voor Chinees Nieuwjaar was ik eens aan het neuzen wat ze dan eigenlijk allemaal eten. Zo stuitte ik op Chun Pei Gai Pan, oftewel Chinese kip met sinaasappelsaus. Dat kipgerechtje viel hier in huis erg in de smaak! Bovendien in een mum van tijd op tafel. Wat wil je nog meer? 祝您就餐愉快!(zhù nín jiùcān yúkuài!); eet smakelijk!

Welke wijn bij Chinese kip met sinaasappelsaus?

Mals gefrituurde kipblokjes, omhuld met een laagje saus met een volle, duidelijke sinaasappelsmaak, klein nabrandertje van de chilivlokken. Combineer met Torrontés. De volle aroma’s en frisse zuren passen bij de volle sinaasappelsaus. Gerecht en wijn houden elkaar in balans. Ook een pinot gris uit de Elzas is een goede begeleider.

2 personen20 minuten
 

Ingrediënten

  • 1 sinaasappel
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 ½  cm verse gember, fijngeraspt
  • 1 grote teen knoflook, fijngehakt
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel mirin (Japanse zoete rijstwijn)
  • 1 eetlepel honing
  • mespunt chili-vlokken
  • (rijst)olie
  • 200 gram kipfilet, in blokjes
  • 1 eiwit
  • 1 eetlepel maizena
  • ½  eetlepel sesamzaadjes
  • 1 bosuitje, in ringetjes

Stap 1

Zet alle ingrediënten klaar volgens ingrediëntenlijst. Rasp de oranje schil van de sinaasappel en pers de sinaasappel uit. Verhit in een koeken- of hapjespan de sesamolie en bak de gember en knoflook ongeveer 30 seconden zachtjes. Roer de sojasaus, mirin en honing erdoor. Voeg de chili-vlokken, sinaasappelrasp, 3 eetlepels water en de helft van het sinaasappelsap toe en draai het vuur laag. Laat de saus ca. 10 minuten zachtjes sudderen/inkoken. Als de saus te veel inkookt, doe er dan nog een beetje sinaasappelsap bij.

Stap 2

Verhit intussen in een wok een laagje olie. Meng in een kom het eiwit, de maizena en 1/2 theelepel zout tot een egaal papje. Doe hierin de kipblokjes en schep goed om, zodat om elk blokje een laag beslag zit. Frituur de kipblokjes ongeveer 4 à 5 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Stap 3

Schep de gefrituurde kipblokjes door de saus. Verwarm het gerecht nog ca. 1 minuut. Garneer met sesamzaadjes en ringetjes bosui. Serveer deze Chun Pei Gai Pan met basmatirijst en broccoli.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *