Een makkelijke salade, maar dan net even anders dan je gewend bent! Deze koolhydraatarme maaltijdsalade zit vol met gezonde voedingsstoffen zoals omega 3 vetzuren uit de zalm, dille bevordert de spijsvertering en rode biet als de ideale leverancier van vitaminen en mineralen. Een recept van gastblogster Lisa Tennebroek, eigenaar van de website afvallen.com en schrijfster van recepten voor haar kookboek rondom het koolhydraatarm dieet.
Lisa vertelt: ‘Bieten zijn caloriearm, maar zitten tegelijkertijd vol met kalium, foliumzuur en antioxidanten. Rode bieten zijn erg gezond, ik eet het daarom regelmatig en maak er ook wel eens sapjes van. Door de licht zoete smaak drinkt het lekker weg. Officieel passen rode bieten niet in een koolhydraatarm dieet omdat ze vrij veel suiker bevatten, maar omdat ze super gezond zijn kies ik ervoor om deze wel af en toe in mijn recepten te verwerken. Een gezond lichaam heeft namelijk alle groente en fruitsoorten nodig en voldoende variatie!’
VOEDINGSWAARDE P.P.: 465 Kcal, 16 gram Vet, 32 gram Eiwit, 20 gram Koolhydraat
Mierikswortel is de smaakmaker
Deze salade is verrassend fris, vult goed en is erg lekker is. Mierikswortel is een onwijs goede smaakmaker, het heeft een scherpe smaak, maar als je een beetje door de yoghurt heen mengt is het een mooie, niet te sterke, smaak. Het lijkt op een combinatie van radijs en mosterd, een beetje pittig, maar toch fris. Mierikswortel gaat goed samen met de zoete bietjes en appel. Benieuwd naar het recept? Lees dan verder.
Welke wijn bij maaltijdsalade met gerookte zalm en bietjes?
De salade is fris door de yoghurt en appel. Kies hier voor een witte wijn, gemaakt van chenin blanc, zoals de Vouvray uit de Loire die ik onlangs heb geplaatst. Die wijn sluit, door z’n frisheid, mooi aan bij de yoghurt en appel, maar tegelijkertijd is het een fijne tegenhanger voor de vette, machtige zalm. Het benadrukt de sappigheid en malsheid van deze vis. Maar ook een witte wijn uit Bordeaux, gemaakt van sauvignon en sémillon zal het hier goed doen.
2 personen | 15 minuten |
Ingrediënten
- 150 gram yoghurt
- 10 gram verse dille
- 2 cm verse mierikswortel, of 1 theelepel uit een potje
- 1 citroen
- zout, versgemalen peper
- 40 gram botersla
- 1 appel
- 2 gekookte rode bieten
- 250 gram warm gerookte zalm
Stap 1
Maak eerst de dressing. Doe de yoghurt in een kom. Hak de dille fijn, rasp de mierikswortel fijn en rasp ook wat citroenschil. Meng dit allemaal door elkaar en proef. Voeg eventueel nog wat citroensap toe aan de dressing. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.
Stap 2
Pak een grote salade kom en snijd nu alles fijn. Begin bij de sla, snijd deze in dunne reepjes, snijd de bietjes in kleine blokjes en de appel in partjes. Hussel alles goed door elkaar. Giet nu de dressing er overheen of serveer ernaast, net wat je lekker vindt. leg vervolgens de gerookte zalm op de salade, garneer eventueel met nog wat dille en eet smakelijk!
TIP
Je kunt de zalm ook zelf roken zoals ik heb gedaan, maar daarvoor heb je wel een rookoven nodig. Hoe dat precies moet lees je een volgende keer.
Het kookboek
Een prachtig kookboek vol met koolhydraatarme en gezonde recepten, met maar liefst 190 recepten en handige informatie over een gezonde levensstijl voorin het boek.
Alle recepten in het boek passen binnen een koolhydraatarme levensstijl en zijn dus geschikt als je het koolhydraatarm dieet volgt. Het boek bevat zowel eenvoudige recepten die je snel kunt klaarmaken, maar ook originele en uitgebreidere koolhydraatarme recepten, voor als je eens wat speciaals op tafel wilt zetten.
Van alle recepten vind je het aantal calorieën en macro-nutriënten (hoeveel gram eiwitten, koolhydraten, en vetten) onderaan de pagina. Ideaal dus als je strikt bent met afvallen bijvoorbeeld, maar ook gewoon interessant als je een idee wilt krijgen van de voedingswaarden per recept en wat je op een dag allemaal binnenkrijgt.
Bestellen kun je hier:
Titel : Lisa kookt koolhydraatarm
Auteur : Lisa Tennebroek
Uitgever : Drukbedrijf
ISBN : 9789090319773
Prijs : € 24,95
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen