Meatless Monday

Risotto met tomaat en paddenstoelen

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept
Kerstmenu (vegetarisch) hoofdgerecht: recept risotto met tomaat en paddenstoelen #kerstmenu #rtisotto
risotto met tomaat en paddenstoelen

Ook zo dol op risotto? Deze versie is lekker licht en fris. De gebakken paddenstoelen zorgen een lekkere bite. Prima gerecht voor de meatless monday. Met een groene salade erbij is dit een mooie gezonde start van de week. Ik teken ervoor… 

Welke wijn bij Risotto met tomaat en paddenstoelen?

Ik kies voor een sappige Pinot Noir. Bijvoorbeeld de Duitse Spätburgunder van Sauer (de 2015 is super!). Dat sluit mooi aan, want zo’n wijn heeft ook een lichtvoetig karakter met mooie frisse zuren, terwijl de paddenstoelen de aardse tonen accentueren.

4 personen40 minuten

Ingrediënten

  • 1 blik tomatenstukjes, heel goed uitgelekt
  • 300 gram paddenstoelenmelange (AH)
  • 100 gram Parmezaanse kaas, stukje
  • 9 dl bouillon (van tabletten)
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 3 sjalotjes, fijngesnipperd
  • 2 stengels bleekselderij, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 300 gram risottorijst
  • 50 gram roomboter
  • ½ dl witte wijn
  • 2 eetlepels peterselie, fijngehakt

Stap 1

Laat de tomaten goed uitlekken. Maak paddenstoelen schoon, grote exemplaren in reepjes snijden. Schaaf de Parmezaanse kaas in dunne krullen.

Stap 2

Breng de bouillon aan de kook. Verhit de helft van de olie in een hapjespan en bak de helft van de sjalotjes en bleekselderij ca. 3 minuten. Roer de knoflook en rijst erdoor totdat de korrels glanzend en doorschijnend zijn. Roer de tomatenblokjes erdoor en laat absorberen. Voeg dan in gedeelten de bouillon toe. Voeg niet eerder een volgende lepel toe dan dat de vorige is opgenomen. Blijf roeren en kook de rijst in ca. 15 minuten gaar. Roer de boter erdoor. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 3

Intussen, verhit de rest van de olie in een koekenpan. Rest van sjalotjes en paddenstoelen op hoog vuur ca. 2 minuten roerbakken. Roer de witte wijn erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Roer peterselie erdoor.

Stap 4

Verdeel risotto over vier diepe borden. Schep paddenstoelenmengsel erop. Garneer met de Parmezaanse kaaskrullen.

 

Ga je dit recept maken? Laat mij weten wat je ervan vindt. Dat kan op Facebook.

Meer recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&11 2010
Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti

 

Geef je waardering
recipe image
Naam recept
Tomatenrisotto
Geplaatst op
Totale kooktijd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *