Meatless Monday

Risotto met tomaat en paddenstoelen

Kerstmenu (vegetarisch) hoofdgerecht: recept risotto met tomaat en paddenstoelen #kerstmenu #rtisotto
risotto met tomaat en paddenstoelen

Ook zo dol op risotto? Deze versie is lekker licht en fris. De gebakken paddenstoelen zorgen een lekkere bite. Prima gerecht voor de meatless monday. Met een groene salade erbij is dit een mooie gezonde start van de week. Ik teken ervoor… 

Welke wijn bij Risotto met tomaat en paddenstoelen?

Ik kies voor een sappige Pinot Noir. Bijvoorbeeld de Duitse Spätburgunder van Sauer . Maar ook een Pinot Noir uit Nieuw-Zeeland is fantastisch bij dit gerecht. Dat sluit mooi aan, want zo’n wijn heeft ook een lichtvoetig karakter met mooie frisse zuren, terwijl de paddenstoelen de aardse tonen accentueren.

risotto met tomaat en paddenstoelen

Risotto met tomaat en paddenstoelen

Bereiding: 40 minuten
Totaal: 40 minuten
Verwen je smaakpapillen met deze romige risotto, verrijkt met zongerijpte tomaten en aardse paddenstoelen. Een gerecht waarin Italiaanse finesse en robuuste smaken samenkomen, ideaal voor een comfortabele, maar toch verfijnde maaltijd.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 1 blik tomatenstukjes heel goed uitgelekt
  • 300 gram paddenstoelenmelange AH
  • 100 gram Parmezaanse kaas stukje
  • 9 dl bouillon van tabletten
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 3 sjalotjes fijngesnipperd
  • 2 stengels bleekselderij fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 300 gram risottorijst
  • 50 gram roomboter
  • ½ dl witte wijn
  • 2 eetlepels peterselie fijngehakt

Bereiding
 

  • Laat de tomaten goed uitlekken. Maak paddenstoelen schoon, grote exemplaren in reepjes snijden. Schaaf de Parmezaanse kaas in dunne krullen.
  • Breng de bouillon aan de kook. Verhit de helft van de olie in een hapjespan en bak de helft van de sjalotjes en bleekselderij ca. 3 minuten. Roer de knoflook en rijst erdoor totdat de korrels glanzend en doorschijnend zijn. Roer de tomatenblokjes erdoor en laat absorberen. Voeg dan in gedeelten de bouillon toe. Voeg niet eerder een volgende lepel toe dan dat de vorige is opgenomen. Blijf roeren en kook de rijst in ca. 15 minuten gaar. Roer de boter erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
  • Intussen, verhit de rest van de olie in een koekenpan. Rest van sjalotjes en paddenstoelen op hoog vuur ca. 2 minuten roerbakken. Roer de witte wijn erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Roer peterselie erdoor.
  • Verdeel risotto over vier diepe borden. Schep paddenstoelenmengsel erop. Garneer met de Parmezaanse kaaskrullen.

 

Ga je dit recept maken? Laat mij weten wat je ervan vindt. Dat kan op Facebook.

Meer recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&11 2010
Fotografie Rob van de Vet, Styling Hanna van den Bos en Jan-Willem van Riel, Foodstyling Sander de Ponti