Voor het weekend

Zalm met groene groenten van de bakplaat

Goed nieuws: Rukmini Iyer heeft haar beste recepten verzameld in haar nieuwste kookboek ‘Dé Bakplaat’. Dit overheerlijke zalm recept met honingsaus en groene groenten stond al eerder in De Snelle Bakplaat, maar nu dus ook in dit verzamelboek. Makkelijk te bereiden en lekker snel op tafel! Ik zeg: DOEN! (En ben je fan van Rukmini, dan ren je meteen voor dit kookboek naar de winkel!)

Portret Rukmini Iyer
Portret Rukmini Iyer

In het intro vertelt Rukmini het volgende:

Dit eenvoudige maar smaakvolle gerecht is snel gemaakt en perfect voor een doordeweekse avond. Als je voor minder mensen kookt, raad ik je aan om het gerecht toch in zijn geheel te bereiden en de restjes de volgende dag als lunch mee te nemen. Dit gerecht kan als caloriearme maaltijd worden geserveerd, of met rijst of kant-en-klare noedels.

Welke wijn bij zalm met groene groenten?

Dit zalmgerecht heeft een Aziatische inslag met sesam, limoen en gember. Kies daarom voor een pinot gris uit de Elzas of een rosé uit de Provence. Die sluiten lekker aan op alle ingrediënten.

Zalm met groene groenten van de bakplaat van Rukmini Iyer uit de Snelle bakplaat en verzamelboek Dé bakplaat

Zalm met groene groenten van de bakplaat

Voorbereiding: 5 minuten
Bereiding: 30 minuten
Totaal: 35 minuten
Smaakvol zalmgerecht met een Aziatisch tintje. Groene groenten als bimi, asperges, sugarsnaps en doperwten zorgen voor tegenwicht.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 200 gram bimi aspergebroccoli, gehalveerd
  • 100 gram groene aspergetips
  • 250 gram sugarsnaps
  • 200 gram diepvries doperwten
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel sesamolie

Zalm

  • 4 zalmfilets
  • ½ eetlepel sojasaus
  • ½ eetlepel sesamolie
  • ½ eetlepel honing

Dressing

  • 6 cm verse gember geraspt (20 gram)
  • Sap van 1 limoen
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 3 lente-uitjes fijngehakt
  • Handvol pinda’s grof gehakt
  • 1 rode Spaanse peper in ringetjes

Extra nodig

  • braadslede 20x 30cm

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor tot 180 °C. Doe de bimi in een grote kom en giet hier een volle waterkoker kokend water overheen. Laat dit 1 minuut staan en giet af.
  • Meng de bimi, asperges, sugarsnaps, doperwten, zout en de sesamolie in grote braadslede. Leg de zalmfilets tussen de groenten.
  • Roer intussen de sojasaus, sesamolie en honing door elkaar en sprenkel dit over de zalm. Zet de braadsleden ca. 30 minuten in de oven, tot de zalm en de groenten gaar zijn.
  • Roer intussen door elkaar: gemberrasp, limoensap, sesamolie en de lente-uitjes. Giet zodra de zalm gaar is de dressing over de groenten. Strooi de grof gehakte pinda’s en de chilipeper over het geheel. Proef en voeg zonodig nog wat extra limoensap en zout toe.
  • Lekker met rijst of noedels.

TIP

In dit recept kun je de bimi ook vervangen door broccoliroosjes. Het is dan NIET nodig om de broccoli eerst te overgieten met het kokende water.

 

Het kookboek Dé Bakplaat

De Britse Rukmini Iyver (foodsylist en receptontwikkelaar) heeft al vele kookboeken op haar naam staan. Vooral het koken in de oven met een bakblik/braadslede is haar specialiteit. In dit nieuwste kookboek staan haar beste recepten.

 

Bestellen kun je hier:

Titel : Dé Bakplaat
Auteur : Rukmini Iyver
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 2301 7219
Prijs : € 19,99

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept