Seizoensgroente

Tuinbonen met Parmaham: super simpel!

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Het is weer tijd voor verse tuinbonen. Met name in de maanden juni en juli liggen de tuinbonen van Nederlandse bodem in het groenteschap. Eigenlijk is het niet mijn meest favoriete groente, maar als je ze dubbel dopt, dan vind ik ze wel overheerlijk. Dat doe ik dan ook met de tuinbonen in dit supersimpele recept: tuinbonen met Parmaham en knapperige slahartjes.

Het meeste werk is toch het doppen van de verse tuinbonen. Zeker als je ze dubbel wilt doppen. Van 1 kg tuinboon peulen houd je over het algemeen ca. 180 gram bonen over. In dit recept gebruik je 3 kg peulen,  dan houd je ca. 500 gram over. Dus mocht je geen tijd of zin hebben in dit karweitje, dan kun je altijd nog overgaan op de diepvries variant.

Welke wijn bij tuinbonen met Parmaham? 

Het zoutige van de Parmaham vraagt om een stevige maar soepele rode wijn. We houden het bij Italiaans: bijvoorbeeld de Rosso Verona van Bolla is een goede keuze Of kies voor een lichte Beaujolais of een Gamay uit de Loire.

Tuinbonen met parmaham en slahartjes
Tuinbonen met parmaham
Voorbereiding: 45 min
Ben je liefhebber van tuinbonen en parmaham? Grijp dan nu je kans. Dit is een heel simpele versie met Parmaham en knapperige slahartjes.
Aantal 4 personen

Ingredienten
  

  • 3 kg verse tuinbonen
  • 200 gram parmaham
  • 15 gram platte peterselie
  • paar takjes bonenkruid
  • 1 citroen biologisch of schoongeboend
  • 1 kropsla
  • 2 eetlepels olijfolie

Bereiding
 

  • Dop de bonen. Snijd de ham in reepjes. Hak de peterselie en bonenkruid fijn. Rasp de schil van de citroen. Haal de gele blaadjes uit het hart van de kropsla.
  • Kook de bonen (zonder zout) in ca. 6 minuten beetgaar. Giet ze af. (Wil je dubbel doppen, speel ze dan af met zeer koud water om het kookproces te stoppen. Maak met een klein mes een sneetje in het wittige membraan en druk de heldergroene tuinbonen voorzichtig uit hun schilletje.
  • Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en bak de reepjes parmaham ca. 2 minuten zachtjes. Schep de tuinbonen erdoor en warm ze even mee. Schep de kruiden en citroenschil erdoor en breng op smaak met zout en peper. Schep vlak voor het serveren het bonenmengsel door de gele slablaadjes.
  • Lekker met aardappelpuree met (blauwe) kaas erdoor.

Ook lekker met tuinbonen

Asperges met tuinbonen en garnalen uit het kookboekje asperges van Jessica LekTuinbonen met geschaafde pecorino kaas, vleugje munt en wat extra vergine olijfolie. Of maak dit overheerlijke lentegerecht: asperges met tuinbonen en kervelboter!

 

Meer heerlijke ‘recepten van de dag’ in je mailbox? Geef je hier op.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept