Ga terug
+ servings
Thaise salade met gebakken ei uit het kookboek Kin Thai van John Chantarasak
Thaise salade met gebakken ei
In Thailand noemen ze dit Yum Khai Dao. Het is een salade met gebakken ei die je heel makkelijk thuis kunt maken.
Aantal 2 personen
Voorbereiding 15 minuten
Kook tijd 10 minuten
25 minuten

Ingrediënten
  

Dressing

  • 2 eetlepels palmsuiker of bruine suiker
  • 1 eetlepel water
  • 3 eetlepels vissaus
  • 3 eetlepels limoensap
  • 1 teentje knoflook in dunne plakjes
  • 2 rawits of 1 lombok in dunne ringetjes

Salade

  • ½ kleine ui
  • 2 tomaten
  • 2 stengels bleekselderij met blad
  • neutrale olie om in te bakken
  • 2 grote eieren
  • 3 eetlepels grof gehakte koriander

Instructies
 

  • Mix voor de dressing de suiker, het water, de vissaus en het limoensap in een flinke kom tot de suiker volledig is opgelost. Roer de knoflook en pepertjes erdoor en zet even aan de kant. de dressing moet pikant, zoetzuur en scherp zijn.
  • Snijd de ui van boven naar beneden in dunne plakjes. Snijd de tomaten elk in 8 stukjes. Snijd de bleekselderij in dunnen plakjes en pluk de blaadjes eraf.
  • Giet een laagje van 2 centimeter olie in een ondiepe kleine pan en verhit hem op hoog vuur. Breek intussen 1 ei voorzichtig, zonder de dooier stuk te maken in een kommetje. Giet wanneer de olie begint te roken het ei in de pan. Het zal flink spetteren, sissen en pruttelen, dus wees voorzichtig. Na een tijdje begint het eiwit op te blazen, ontstaan grote, transparante luchtbellen en worden de onderkant en de rand bruin en krokant. Bak het ei circa 1 minuut, keer het om , bak de andere kant een paar seconden en schep het op een bord met keukenpapier. Herhaal dit met het andere ei.
  • Snijd of knip de gebakken eieren in hapklare stukjes, zonder de vloeibare dooier stuk te maken en schep ze op een platte schaal of 2 borden. Meng de ui, tomaat, bleekselderij en koriander door de dressing en verdeel de salade over de stukjes ei. Dien meteen op.

Voedingswaarde

Calorieën: 109kcal | koolhydraten: 8g | eiwit: 7g | vet: 6g | verzadigd vet: 2g | cholesterol: 164mg | vezels: 2g | suiker: 5g | vitamine C: 18mg