Voor het weekend

‘Spicy’ varkenskrabbetjes

Varkenskrabbetjes, oftewel spareribs, dat is comfortfood bij uitstek! Echt zo’n spannend gerecht voor het weekend. Want spareribs worden het allerlekkerst als je ze een nachtje laat marineren. Daarna is het een fluitje van een cent. Je schuift ze de oven in en klaar is Kees.

Maar de marinade is wel van levensbelang. Ik heb diverse marinades uitgetest, maar deze versie is hemels. Een licht Aziatisch tintje ontstaat door de gember. Misschien is ‘spicy’ niet helemaal het goede woord, want deze spareribs smaken zeker niet ‘hot’. Eigenlijk meer gekruid en wat zoet. Misschien zou ‘sticky’ een beter woord zijn geweest. Anyway: echt de moeite waard. En de spareribs bestel je bij de slager.

Welke wijn bij spicy varkenskrabbetjes?

De chenin blanc van Rijk’s uit Zuid-Afrika smaakt heerlijk bij deze spicy varkenskrabbetjes. Het ietsje zoete uit de marinade van de krabbetjes past goed bij het zoetje van de wijn. De lichte houttoets zorgt voor de ‘bite‘ die het varkensvlees nodig heeft. Het volle karakter van de wijn past tenslotte goed bij het stamppotje van kool, aardappels en kerrie. Mmm, echt heerlijk.

4 personen40 minuten + 8 uur marineren

 Ingrediënten

  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 2 eetlepels tomatenketchup
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels zoute sojasaus (Kikkoman)
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 cm verse gember, fijngeraspt 10 gram
  • 1 rode peper, fijngesneden
  • 1 1/2 kg verse varkenskrabbetjes
  • extra: staafmixer

Stap 1

Maak met de staafmixer een marinade van: bruine basterdsuiker, venkelzaad, tomatenketchup, knoflook, sojasaus, olie, gember en rode peper. Snijd de varkenskrabbetjes los tussen de ribben. Meng de marinade met de krabbetjes en laat ca. 8 uur marineren.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 200 °C. Verdeel de krabbetjes over een ruime braadslede. Braad ze in ca. 40 minuten in de oven gaar en goudbruin, tussentijds aantal maal keren en met marinade bestrijken. Lekker met stamppot spitskool.

Wat zijn varkenskrabbetjes?

Varkenskrabbetjes, oftewel spareribs, zijn de ribben van de rug in het varken die je ook terugvindt bij de kotelet. Krabbetjes bereiden is niet moeilijk. Je kunt ze bakken, grillen (bbq) of stoven. Grappig om te weten: vroeger werden spareribs weggegooid als afval . Tegenwoordig zijn ze super trendy en behoren ze tot de duurdere delen van het varken. Daarnaast zijn er ook zogenaamde ‘buikribben’. Deze bevatten vaak meer vlees en worden vaak gekocht voor de erwtensoep. Spareribs zijn kleiner, en die kun je ook makkelijker zelf versnijden. Een vleesrib is daarentegen een grote rib uit één stuk en weegt ca. 350 gram. Houd je niet van varkensvlees en wil je varkenskrabbetjes vervangen door iets anders. Dat is eigenlijk niet te doen. Spareribs zijn uniek.

 

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Recept: spareribs oftewel varkenskrabbetjes uit de oven. Ze worden heerlijk spicy door de fantastische marinade. Makkelijk om te maken. Ook geschikt voor bbq.