Bladerdeegtaart met tomaat en gekaramelliseerde ui

Vegetarische gasten op bezoek? Geen probleem! Voor mijn vegetarische buren maakte ik onlangs deze tomatentaart. In het glas: sappige biologische Chianti van Poggiotondo (€ 15,50).  Heerlijk sappige wijn met veel rood fruit, frisse zuren met een mooie kruidigheid. Hij wordt gemaakt van de Sangiovese druif. De naam Sangiovese komt van sanguis Jovis, oftewel het bloed van Jupiter. Sangiovese doet het, als een van de weinige rode druivenrassen, uitstekend in combinatie met tomaat. De frisse zuren van de tomaat passen goed bij de frisse zuren van de Chianti.

Muziek: Ane Brun met het nummer The Dancer. Mooi nummer, en een mooi filmpje.

4 personenca. 35 minuten

Ingrediënten

  • 1 rol vers bladerdeeg (koeling)
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 4 eetlepels tomatentapenade (pomodori secchi)
  • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 6 trostomaten
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 rode uien, in dunne ringen
  • 1 tl balsamicoazijn
  • 1 eetlepel verse tijmblaadjes
  • zout, versgemalen peper
  • 50 gram verse geitenkaas
  • 50 gram Morbier kaas

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Leg het bladerdeeg erop en rol de randen iets op zodat een opstaande rand ontstaan. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem. Bestrooi met paneermeel. Verdeel tomatentapenade erover en de knoflook.

Stap 2

Halveer de tomaten overdwars en verwijder de pitjes. Snijd de tomaten in zeer dunne plakjes. Leg de tomaat dakpansgewijs op de deegbodem. Bak de taart ca. 15 minuten in de oven. Verhit intussen in een koekenpan 2 eetlepels olijfolie. Bak de rode ui even rondom aan en voeg 1 tl balsamicoazijn toe. Bak op half hoog vuur de rode ui in ca. 12 minuten goudbruin. Schep regelmatig om.

Stap 3

Haal de taart uit de oven. Verdeel de gekaramelliseerde ui erover, tijmblaadjes, zout en peper. Beleg de ene helft van de taart met plukjes verse geitenkaas, en de andere helft met dunne plakjes Morbier. Schakel de oven terug naar 180 °c. Bak de taart in nog 8 minuten lichtbruin, tot de kaas gesmolten is. Lekker met een rijk gevulde groene salade.

* Deze taart is ook bruikbaar als een bijgerecht. Dan is hij voldoende voor 6 tot 8 personen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *