Orecchiette met broccoli en ansjovis is een bekend Italiaans gerecht uit Puglia. Dit is een heerlijke variatie, maar dan met bloemkool. De bloemkool wordt niet gekookt, maar kort gebakken. Dat geeft bite aan dit pastagerecht. Ansjovis, knoflook en rode peper zorgen voor de onweerstaanbare Italiaanse smaak. Een gerecht dat je het gevoel geeft alsof je in een lokaal restaurantje zit te eten. Buon appetito!
Welke wijn bij pasta met bloemkool en ansjovis?
In dit pastagerecht heeft de gebakken bloemkool met nog wat bite. Bovendien smaakt het wat knapperig door broodkruim. Ansjovis en pepertje en pecorino geven het extra smaak. Hier past een witte wijn bij met bite. Kies bijvoorbeeld voor de Vermentino uit Sardinië. Die pakt alle smaken goed op. De wijn heeft een heerlijk zacht mondgevoel dat past bij de pasta. Het tikkeltje zilte sluit mooi aan bij de aroma’s van de ansjovis.

4 personen 15 minuten
Ingrediënten
- 1 kleine bloemkool
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 rode ui, in halve ringen
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 1 rode peper, in stukjes
- 4 ansjovisfilets, fijngehakt
- 300 g pasta (bijv. fusilli, malloreddus, orecchiette)
- 2 sneetjes oud witbrood zonder korst
- 5 eetlepels peterselie, fijngehakt
- 75 gram Pecorino, geraspt
- 125 ml slagroom
Stap 1
Verdeel de bloemkool in kleine roosjes. Verhit de olie in een grote koeken- of hapjespan en bak de bloemkoolroosjes op hoog vuur al omscheppend in ca. 3 minuten bruin. Schep de ui, knoflook, rode peper en ansjovis erdoor en zet het vuur lager. Bak nog ca. 5 minuten.
Stap 2
Kook de pasta volgens gebruiksaanwijzing. Verkruimel het brood in de keukenmachine. Rooster het broodkruim in een droge koekenpan in ca. 5 minuten goudbruin. Schep het broodkruim en de Pecorino door elkaar.
Stap 3
Giet de pasta af. Schep de pasta en peterselie door het bloemkoolmengsel. Roer de slagroom erdoor. Breng op smaak met zout en roer er zondig nog wat olijfolie door. Verdeel de pasta over 4 diepe borden en verdeel het kaas-broodkruimmengsel erover.
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Geef een reactie