Ga terug
+ servings
Pasta met bloemkool en ansjovis uit het kookboek De chef die je wilt zijn van Andy Baraghani
Pittige pasta met bloemkoolragout
Variatie op het klassieke pastagerecht Orechiette con broccoli e acciughe. In plaats van broccoli gebruik je fijngehakte bloemkool.
Aantal 5 personen
Kook tijd 45 minuten
45 minuten

Equipment

  • keukenmachine, hapjespan

Ingrediënten
  

  • 1 middelgrote bloemkool*
  • 3 eetlepels olijfolie + 60 ml
  • 100 gram panko Japans broodkruim
  • 1 theelepel geraspte citroenschil
  • zout versgemalen peper
  • 1 rode ui in halve dunne ringen
  • 6 teentjes knoflook in dunne plakjes (ca. 20 gram)
  • 1 blikje ansjovis in olie uitlekgewicht 30 gram
  • 1 theelepel chilivlokken of 1 rode peper in dunne ringetjes
  • 1 blik tomatenpuree 140 gram
  • 500 gram pasta bucatini of rigatoni
  • 2 eetlepels boter
  • 15 gram fijngehakte peterselie

Instructies
 

  • Breek de roosjes van de bloemkool los en hak de stelen grof. Hak de bloemkool in porties in de keukenmachine tot de korrels ter grootte van linzen. Gebruik hiervoor de pulseknop. Doe de bloemkool in een kom.
  • Verhit intussen 3 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan en zet die op middelhoog vuur. Voeg de panko toe en bak ca. 3 tot 5 minuten tot het krokant en goudbruine is. Roer de citroenrasp erdoor. Breng op smaak met royaal zout en versgemalen peper. Schep over in een kommetje en zet apart.
  • Breng intussen een grote pan met water aan de kook en voeg ca. 50 gram zout toe.
  • Veeg de koekenpan schoon, schenk de resterende olijfolie (60 ml) toe en verhit op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe. Bak in ca. 12 minuten tot ze superzacht en licht gekaramelliseerd zijn. Voeg dan de ansjovis en chilivlokken (of rode peper) toe. Verwarm het geheel ca. 2 minuten tot de ansjovis volledig is gesmolten. Schep de tomatenpuree erbij. Verwarm de saus al roerende ca. 2 minuten tot hij dik en dieprood is. Voeg de gehakte bloemkool toe en verwarm ca. 9 minuten tot het mengsel dik is en aan de bodem van de pan begint te kleven. Breng op smaak met zout.
  • Laat intussen de pasta in het kokende water zakken en kook hem net niet al dente, dus ongeveer 2 minuten korten dan op de verpakking staan aangegeven. (de pasta gaart verder in de saus). Schep vlak voor de pasta klaar is ca. 400 ml pastawater in een maatbeker.
  • Giet de pasta af. Doe de pasta over in de bloemkool-tomatensaus. Voeg boter en 250 ml pastawater toe. Laat ca. 3 minuten zachtjes pruttelen en schep af en toe om tot de saus dikker is en aan de pasta blijft hangen. (als de saus te dik is, voeg je voorzichtig nog wat meer pastawater toe.)
  • Doe het vuur uit. Voeg de peterselie toe en schep het geheel heel snel en kort om. Verdeel de pasta over vier (voorverwarmde) pastaborden. Bestrooi met het citroen-broodkruim.
  • Lekker met een salade van kerstomaat en feta.

Notities

Tip: je zou ook bloemkoolrijst kunnen gebruiken. Je hebt dan ca. 700 gram nodig.

Voedingswaarde

Calorieën: 336kcal | koolhydraten: 34g | eiwit: 10g | vet: 20g | verzadigd vet: 2g | cholesterol: 6mg | vezels: 6g | suiker: 11g | vitamine C: 71mg