Meatless Monday

Indiase bloemkool curry met pastinaak: boordevol groenten

Na al die bourgondische kerstdagen heb ik zin in iets ‘gezonds’. Jij ook? Vandaar op deze meatless monday een lekkere bloemkool curry boordevol groenten zonder vlees of vis. Complex, rijk en vullend van smaak. De groenten rooster je in de oven en dat zorgt voor een heerlijke bite. Verder heel makkelijk om te maken.

Het is een heerlijk recept uit het kookboek Easy Dinners van de Belgische Louise De Brabandere. We publiceerden al eerder twee verrukkelijke vegetarische recepten uit dit boek: enchilada’s met zoete aardappel en groene curry met asperges. Allebei makkelijk om te maken en verse groenten in de hoofdrol.

Welke wijn bij bloemkool curry?

Deze smeuïge Indiase groentecurry smaakt licht zoetig en pittig door de gember. Op de achtergrond het lichtzure van de tomaten. Drink hier een pinot gris uit de Elzas bij. Maar ook een Vernacchia di San Gimignano smaakt voortreffelijk. Complex en verfrissend.

Bloemkool curry met pastinaak uit het kookboek Easy Dinners

Indiase bloemkool curry met pastinaak

Voorbereiding: 50 minuten
Smeuïge curry boordevol groenten (bloemkool, pastinaak en spinazie). De groenten zijn geroosterd en zorgt voor een bite. Extra amandelen maken het nog wat spannender.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 45 gram verse gember (netto) geschild
  • 30 gram ca. 6 teentjes knoflook, gepeld
  • 1 middelgrote bloemkool in kleine roosjes
  • 500 gram pastinaken geschild
  • 6 eetlepels olijfolie
  • zout versgemalen peper
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1 theelepel mosterdzaad
  • 1 grote ui fijngesnipperd
  • snuf chilipoeder
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • 1 blik tomatenblokjes 400 gram
  • 1 eetlepel suiker
  • 200 ml kokosmelk
  • 50 gram spinazie
  • 4 eetlepels geschaafde amandelen geroosterd

Bereiding
 

  • Gember schillen en knoflook pellen. Doe in de keukenmachine of blender. Pureer tot een zo glad mogelijke pasta. Verdeel de bloemkool in kleine roosjes. Schil de pastinaak en snijd in kleine blokjes.
  • Verwarm de oven voor op 220 C. Meng de bloemkool en pastinaak met 4 eetlepels olijfolie, zout en peper. Verdeel over een bakplaat, zorg ervoor dat ze niet op elkaar liggen en genoeg ruimte hebben. Rooster de groenten in ca. 25 tot 30 minuten knapperig en gaar.
  • Verwarm intussen 2 eetlepels olijfolie in een pan met dikke bodem. Voeg komijnzaad en mosterdzaad toe en laat ca. 30 seconden opwarmen tot de zaden hoorbaar knetteren. Voeg de ui toe en roerbak ca. 5 minuten.
  • Voeg gember-knoflook pasta toe aan het uimengsel en roerbak ca. 1 minuut. Voeg toe: chilipoeder, kerriepoeder, tomatenblokjes + sap, suiker, zout en peper. Roerbak ca. 1 minuut. Roer de kokosmelk en 200 ml water erdoor. Laat ca. 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Haal de groenten uit de oven en meng samen met de spinazie door de saus. Laat nog ca. 5 minuten op zacht vuur staan, zodat alle smaken goed mengen.
  • Aan tafel bestrooien met geroosterde amandelen. Lekker met basmatirijst.

Het kookboek

Praktisch kookboek voor iedereen die op zoek is naar makkelijke gerechten voor doordeweeks zonder in te leveren op smaak.

Bestellen kun je hier:

Cover Easy DinnersTitel : Easy Dinners
Auteur : Louise de Brabandere
Uitgever : Uitgeverij Carrera
ISBN : 978 90 4885 7937
Prijs : € 31,99

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept