Ga terug
+ servings
Tomaten salade met bramen, oftwel panzanella uit het kookboek Salade Freak van Jess Damuck
Zomerse panzanella met bramen
Italiaanse tomatensalade met brood is een echte klassieker. In dit recept vervangen we de komkommer door sappige bramen. Met andere woorden panzanella met een Nederlandse twist. Nog lekkerder dan het origineel.
Aantal 4 personen
Voorbereiding 10 minuten
Kook tijd 10 minuten
20 minuten

Equipment

  • bakplaat met bakpapier

Ingrediënten
  

Salade

  • 1 sjalotje in dunne ringetjes
  • 500 gram snoep tomaatjes in verschillende kleuren
  • 1 bakje bramen 225 gram
  • 1 handvol verse basilicum
  • 4 zuurdesem boterhammen of ½ stokbrood in blokjes van 2,5 cm (80 gram)
  • 2 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 1 theelepel sumak

Dressing

  • 60 ml appelcider azijn
  • 1 theelepel honing
  • Zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 220° C.
  • Klop in een grote kom de azijn en honing door elkaar. Snijd de sjalot in dunne ringen, halveer de kerstomaatjes. Schep door de dressing: sjalotjes, tomaatjes en bramen. Bestrooi met zout. Laat ca. 15 minuten staan om de smaken te laten intrekken.
  • Snijd intussen het brood in blokjes van 2,5 cm. Meng met 2 eetlepels olijfolie en wat zout. Spreid uit op een bakplaat met bakpapier. Bak in ca. 8 minuten knapperig bruin.
  • Haal de croutons uit de oven. Meng door het tomatenmengsel. Doe dit voorzichtig zodat de bramen niet kapot gaan. Bestrooi de salade met sumak, zout en versgemalen peper. Garneer met de blaadjes basilicum.

Voedingswaarde

Calorieën: 114kcal | koolhydraten: 21g | eiwit: 4g | vet: 2g | verzadigd vet: 0.3g | vezels: 5g | suiker: 8g | vitamine C: 30mg