Wat een heerlijk weer deze week. De lente lijkt in aantocht! Maar eigenlijk is ie (astronomisch gezien) al begonnen, in Nederland zelfs al op 20 maart om 11.28 uur. Wisten jullie dat?
Anyway: we laten het winterse eten even achter ons. De salades kunnen weer op tafel. Deze groene bonensalade van Ottolenghi uit ‘Het Kookboek’ is een goed begin. Sappige groene bonen met een vleugje sinaasappel en wat hazelnoten die een lekkere bite geven. Heerlijk als voorgerecht voor het (paas)diner, maar als bijgerecht ook niet te versmaden.
Wel heb ik het originele recept van Ottolenghi aangepast naar 4 personen. Daarnaast heb ik de dressing frisser gemaakt door sinaasappelsap toe te voegen. Heerlijk!
Welke wijn bij groene bonensalade met hazelnoten?
De knapperige groene bonen en de frisse toets van sinaasappel vraagt om een frisse witte wijn met wat body. De Italiaanse Verdicchio di Matelica, Bianco Cervinara of Vermentino combineren uitstekend. Het kleine bittertje in de wijn sluit fantastisch aan bij de sinaasappelschilletjes in de salade.
Muziek: prachtig concert van Her Majesty , Déjà Vu – a tribute to Crosby, Stills, Nash & Young in Utrecht. Helaas gemist, maar er komen vast nog meer concerten.
Groene bonensalade met hazelnoten van Ottolenghi
Ingredienten
- 50 gram hazelnoten in het vlies
- 200 gram haricots verts
- 200 gram peultjes
- 1 biologische sinaasappel
- 10 gram bieslook fijngeknipt
- ½ teentje knoflook uit de knijper
- 3 eetlepels olijfolie extra vierge
- 1 eetlepels hazelnotenolie
- grof zeezout en zwarte peper
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Strooi de hazelnoten op een bakplaat en rooster ze 10 minuten. Doe ze in een schone theedoek en wrijf de vliesjes eraf. Hak de noten grof (er mogen nog hele noten tussen zitten).
- Haal de haricots verts en peultjes af. Breng in een grote pan ruim water met zout aan de kook. Blancheer de haricots verts 5 minuten. Schep ze met een schuimspaan in een vergiet en spoel ze koud onder de stromende kraan. Breng het achtergehouden water opnieuw aan de kook, en blancheer de peultjes ca. 2 minuten en spoel ze op dezelfde manier koud. Droogdeppen met keukenpapier.
- Schaaf met een dunschiller de schil van de sinaasappel (of gebruik een zesteur). Snijd de schil in dunne reepjes. Pers de sinaasappel uit. Maak een dressing van de olie, 1 eetlepel sinaasappelsap, knoflook, sinaasappelschil, bieslook, zout en peper.
- Vermeng alle ingrediënten losjes in een schaal en breng de salade op smaak met zout en peper. Serveer hem op kamertemperatuur. Lekker bij kip uit de oven en gebakken krieltjes.
Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Klik dan op de foto hieronder en bewaar het recept op een van je Pinterest borden.
Meer van Ottolenghi? Kijk hier naar 5x favoriete recepten van Ottolenghi.
Kookboek: Ottolenghi het kookboek
Een heruitgave van het succesvolle eerste kookboek van de invloedrijke kok Yotam Ottolenghi. De tekst is geactualiseerd en de vormgeving herzien. Wat gebleven is zijn de uitnodigende, smakelijke recepten waarin vaak invloeden uit het Midden-Oosten te proeven zijn.
Bestellen? Dat kan hier:
Titel: Ottolenghi het kookboek
Auteurs: Yotam ottolenghi en Sami Tamimi
Uitgever: Fontaine
ISBN: 978 90 5956 740 5
Prijs: € 22,95
Fotografie: Richard Learoyd.
Ga je dit recept groene bonensalade maken? Laat mij weten wat je ervan vindt. Dat kan op Facebook.
Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen